ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Τα μυστικά της μελέτης για τις περιοχές Natura του Βορείου Αιγαίου
Ο συντονιστής της ομάδας των μελετητών που εκπονεί την μελέτη για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου Χριστόφορος Μανδυλάς μίλησε στο ρ/σ 99fm ΣΤΟ ΝΗΣΙ
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 27/3/2025

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) των περιοχών Natura του Βορείου Αιγαίου ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό 99fm «ΣΤΟ ΝΗΣΙ» και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη» ο περιβαλλοντολόγος Χριστόφορος Μανδυλάς, συντονιστής της ομάδας των μελετητών που εκπονεί τη μελέτη για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ανάδοχος του έργου της ΕΠΜ Αττικής και Βορείου Αιγαίου είναι η εταιρεία Enviroplan Α.Ε.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Μανδυλάς απάντησε στην κριτική που έχει ασκηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και αποκάλυψε πολλές άγνωστες πτυχές της μελέτης. Για παράδειγμα, ανέφερε πως οι όροι που έχουν τεθεί για την ανάπτυξη των ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά) στη Λέσβο ισχύουν και για τη Χίο, χωρίς διαφοροποίηση. Επίσης, τόνισε πως οι μελετητές, εδώ και πολύ καιρό, έχουν ζητήσει να αλλάξει η νομοθετική ρύθμιση που, σε ορισμένες ζώνες των περιοχών Natura, αποτρέπει την κατασκευή κατοικιών, ενώ επιτρέπει τη δόμηση τουριστικών καταλυμάτων και άλλων οικοδομών.
Παράλληλα, εξήγησε πως η μελέτη εξαιρεί από τις περιοχές Natura τους οικισμούς των χωριών και των πόλεων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ενώ έχει γίνει ειδική πρόβλεψη ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης των υφιστάμενων οικισμών.
Η μελέτη αντιμετωπίζει με φιλικό τρόπο και την πρωτογενή παραγωγή, καθώς δεν επιβάλλονται περιορισμοί στη γεωργική και μελισσοκομική δραστηριότητα. Επιπλέον, οι περιορισμοί που τίθενται για τη δημιουργία νέων σταβλικών εγκαταστάσεων, που αφορούν την κτηνοτροφία, είναι εξαιρετικά μικροί (σημειακοί, θα λέγαμε). Σε κάθε περίπτωση, οι υφιστάμενες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις δεν θίγονται. Χαρακτηριστικό είναι πως οι περιορισμοί αφορούν ορισμένους υγροτόπους, οι οποίοι αποτελούν μόλις το 2,5% των εκτάσεων που καλύπτει η μελέτη στην περίπτωση της Λέσβου.
Ο κ. Μανδυλάς εξήγησε πως οι περιοχές του δικτύου Natura είναι σημεία όπου αναπτύσσεται ιδιαίτερα κρίσιμη ζωή από το φυτικό και ζωικό βασίλειο. Έτσι, αποφασίστηκε η προστασία τους, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον του πλανήτη. Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, η επιλογή της προστασίας των περιοχών ιδιαίτερης σημασίας για τη βιοποικιλότητα είναι μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Αφού, προστατεύοντας τη φύση, ουσιαστικά διαφυλάσσονται οι όροι επιβίωσης του ανθρώπου στον πλανήτη.
Δείτε όλη την συνέντευξη εδώ: