× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι τάσεις στην Ελληνική αγορά λευκών κρασιών

Εντυπώσεις και συμπεράσματα από την επίσκεψη στις εκθέσεις Οινόραμα και Oenotelia

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 15/3/2025

Οι τάσεις στην Ελληνική αγορά λευκών κρασιών
' χρόνος ανάγνωσης

Οι νέες τάσεις που διαμορφώνονται στον αμπελοοινικό τομέα αναδείχθηκαν στα δύο οινικά γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου, αναφερόμαστε στις εκθέσεις Οινόραμα και Oenotelia. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο και η δεύτερη στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών, φίλων του κρασιού, δημοσιογράφων και επαγγελματιών του κλάδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός τομέας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τα ελληνικά οινοποιεία φόρεσαν τα καλά τους και παρουσιάστηκαν στο κοινό τους. Επί τέσσερις ημέρες, οι φίλοι του κρασιού και οι επαγγελματίες του χώρου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εκατοντάδες κρασιά, να ενημερωθούν για νέες τεχνικές οινοποίησης, να ανακαλύψουν νέους γευσιγνωστικούς δρόμους, να μάθουν ορισμένα από τα μυστικά κάθε οινοποιείου, αλλά και το όραμα των παραγωγών του κρασιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη διαπίστωση είναι πως η εποχή ανάδειξης των τεσσάρων εμβληματικών ελληνικών ποικιλιών (Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο, Ξινόμαυρο και Αγιωργίτικο) έχει υπερωριμάσει. Είναι καιρός ο ελληνικός αμπελώνας να αναδείξει πολύ περισσότερες ποικιλίες. Για παράδειγμα, ένα μπουκέτο 15 – 20 ελληνικών ποικιλιών μπορεί σήμερα να δώσει νέα ώθηση στον κλάδο.

Πολύ συνοπτικά, οι εξελίξεις στον τομέα των λευκών κρασιών έχουν ως εξής:
Η Μαλαγουζιά έχει κερδίσει τη μάχη της εμπορικότητας από το Μοσχοφίλερο, χάρη στα πολύ πιο έντονα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά της. Την ίδια στιγμή, υπερβολικά μεγάλη είναι η ανάπτυξη της καλλιέργειας του Ασύρτικου, μιας ποικιλίας που έχει σφραγίσει το terroir της Σαντορίνης. Ναι, υπάρχουν πολλές καλές προσπάθειες ανά την Ελλάδα, αλλά καιρός είναι οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί να προσανατολιστούν στην ανάδειξη κι άλλων λευκών ποικιλιών που έχουν δείξει ότι έχουν μεγάλες δυνατότητες, π.χ. Κυδωνίτσα, Ντεμπίνα, Βοστιλίδη, Αθήρι, Ροδίτης. Οι ποικιλίες με λιγότερο έντονα γευστικά χαρακτηριστικά, όπως είναι το Μοσχοφίλερο και το Σαββατιανό, θα πρέπει να επαναξιολογηθούν με διαφορετικό πνεύμα. Άλλωστε, υπάρχουν και οι καταναλωτές που προτιμούν τις ήπιες γευστικά ποικιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παραδοσιακές λευκές ποικιλίες της Κρήτης, Βιλάνα και Βιδιανό, αξιοποιούνται υπέροχα από τα οινοποιεία του νησιού και γράφουν τις δικές τους σελίδες οινικής επιτυχίας. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ρομπόλα από τα Επτάνησα. Αντίθετα, η Κερκυραϊκή ποικιλία Κακοτρύγης βρίσκεται στο περιθώριο, άδικα κατά την άποψή μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μοσχάτο της Σάμου και το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, οι κύριες λευκές ποικιλίες κρασοστάφυλων του Βορείου Αιγαίου, συνεχίζουν να δίνουν ασυναγώνιστα γλυκά κρασιά. Ωστόσο, συνολικά το Βόρειο Αιγαίο είναι στο περιθώριο των οινικών εξελίξεων της χώρας. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις καλλιεργούμενες εκτάσεις για να το διαπιστώσει.

Premium ρετσίνα

Μια από τις τάσεις της εποχής είναι η παραγωγή Premium ρετσίνας. Πρόκειται για μια σχετικά νέα προσέγγιση στον τρόπο παραγωγής της ρετσίνας, που θέλει να την αναδείξει σε ένα κρασί ανώτερης ποιότητας, το οποίο δεν θα είναι απαραίτητα ακριβό, αλλά σίγουρα δεν θα είναι φτηνιάρικο.

Κρασιά Blanc de Noir

Αργά αλλά σταθερά αναπτύσσεται ο τομέας των κρασιών Blanc de Noir, δηλαδή η παραγωγή λευκού κρασιού από κόκκινα σταφύλια. Για την παραγωγή αυτών των κρασιών, οι φλούδες των σταφυλιών απομακρύνονται αμέσως μετά το πάτημα της ρόγας. Στην αργκό των οινοποιών, η διαδικασία αυτή ονομάζεται «πάτα τράβα». Αυτή η διαδικασία αποτρέπει την εκχύλιση του χρώματος από τις φλούδες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα ένα λευκό κρασί με ήπια γεύση και αρωματική ένταση. Πολύ θα θέλαμε να δούμε μια τέτοια προσπάθεια από τα οινοποιεία του Βορείου Αιγαίου που αξιοποιούνν την ποικιλία Φωκιανό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απογραφή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έως 31 Δεκεμβρίου

Πρόστιμο 200 ευρώ θα πληρώσουν όσοι προχωρήσουν στην απογραφή μετά το τέλος του χρόνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ψηλαφίζοντας την κτηνοτροφία του μέλλοντος

Η Ένωση Κτηνοτρόφων Προβάτου Φυλής Λέσβου δείχνει στην πράξη την κατεύθυνση που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει η πρωτογενή παραγωγή του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Χωρίς συνενώσεις οι συνεταιρισμοί της Λέσβου δεν έχουν μέλλον»

Το μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού ΚΑΠΗΣ Αχιλλέας Κιαχαγιάς μίλησε το ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟ ΝΗΣΙ και την εκπομπή «Μιλάμε Οικονομικά»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε νευρική κρίση... οι τιμές του ελαιολάδου

Αστάθεια στις τιμές, πτώση της ποιότητας και μειωμένη ζήτηση στις μεσογειακές αγορές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κεντρικός ο ρόλος του λογιστή από τα Γιαννιτσά

Συνεχίστηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο «χάρτης» πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Το ποσό των 2,42 δις ευρώ θα πληρωθούν σε 4,29 εκατομμύρια δικαιούχους ως τις 31 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρώτος σε ψήφους ο Ιγνάτης Μανάβης στο Συνεταιρισμό Στύψης

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεσηκώνονται οι αγρότες, τα τρακτέρ κατεβαίνουν στην Αθήνα

Μετά το «πάγωμα» των ενισχύσεων και την εξάπλωση της ευλογιάς, οι παραγωγοί ενώνουν δυνάμεις – Η ΕΘΕΑΣ καλεί σε πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στις αρχές Νοεμβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σκέρτσος: Γνώριζε το Μαξίμου όσο συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού παραδέχθηκε πως η Προεδρεία της κυβέρνησης γνώριζε τι γίνονταν με τις αγροτικές επιδοτήσεις