Υποσχέσεις για μελλοντικά… μεγάλα έργα στα νησιά
Συζήτηση για την νησιωτική πολιτική στην Βουλή με τον υφυπουργό Ναυτιλίας να υπόσχεται μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις στο μέλλον για να αποφύγει την σημερινή θλιβερή πραγματικότητα
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 12/3/2025

Ειδικό τομεακό πρόγραμμα για τα νησιά διεκδικεί η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Υποεπιτροπής Νησιωτικών Περιοχών της Βουλής ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας. Ωστόσο ο υφυπουργός απέφυγε να κάνει παραπέρα ανάλυση του σχεδιασμού δηλαδή ποιές δράσεις στοχεύει να εντάξει στο πρόγραμμα αυτό. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως το υπουργείο αναμένει χρηματοδότηση για το πρόγραμμα από το Ταμείο Συνοχής, ένα Ταμείο οι πόροι του οποίου αναμένεται να μειωθούν δραστικά στην νέα προγραμματική περίοδο (2028 – 2035). Γεγονός που περιορίζει κατά πολύ τις πιθανότητες εξασφάλισης ουσιαστικής χρηματοδότησης.
Οι αναφορές που έκανε ο κ. Γκίκας για το Μεταφορικό Ισοδύναμο δείχνουν πως η κυβέρνηση επιμένει στην λογική κουτσουρέματος του μέτρου, σε ότι αφορά την στήριξη των νησιωτικών επιχειρήσεων. Σε ότι αφορά τους επιβάτες το υπουργείο προσανατολίζεται σε ακόμη μια αλλαγή που θα στηρίξει κυρίως τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες καθώς η επιχορήγηση θα εμφανίζεται ως έκπτωση στα εισιτήρια. Αξίζει να σημειωθεί πως ο υφυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά σε άμεση πληρωμή των οφειλών για το μεταφορικό ισοδύναμο.
ΣΔΙΤ και μεγάλες χρηματοδοτήσεις στους ακτοπλόους
Αναφερόμενος στις άγονες γραμμές ο υφυπουργός τόνισε ότι: «Τα επόμενα χρόνια, η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί κατά πολύ, επειδή θα υλοποιηθεί η εμβληματική δράση για την προσβασιμότητα των νησιών, με την ανάπτυξη του συστήματος των θαλασσίων μεταφορών σε συνδυασμό με την προώθηση πράσινων τεχνολογιών για την ακτοπλοΐα. Το έργο θα υλοποιηθεί ως ΣΔΙΤ και θα έχει προϋπολογισμό περίπου 1 δις ευρώ, από τα οποία τα μισά θα είναι δημόσια δαπάνη».
Τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου είναι οι συμβάσεις στα «πράσινα» αυτά πλοία, να είναι 12ετούς διάρκειας, ενώ η ναυπήγηση των «πράσινων» πλοίων θα υλοποιηθεί μέσω συνεργατικών σχημάτων που αφορούν την παραγωγή ναυτιλιακού εξοπλισμού και τις υπηρεσίες ναυπηγοεπισκευής.
Ωστόσο ο υφυπουργός απέφυγε να μιλήσει για την σημερινή τραγική κατάσταση στις άγονες γραμμές όπου νησιά μένουν επί μήνες χωρίς πλοίο.
Έργα σε 40 λιμάνια
Αναφερόμενος στις λιμενικές υποδομές της Χώρας, ο κ. Γκίκας τόνισε ότι από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 και από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 440 εκ. ευρώ όπου προβλέπονται σημαντικές παρεμβάσεις σε 40 λιμένες της χώρας. «Με την αναβάθμιση των λιμένων θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητά τους και η τοπική οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά. Βέβαια το παραπάνω ποσό είναι εξαιρετικά μικρό για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που έχουν τα λιμάνια της χώρες και ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές.
Μεταφορικό ισοδύναμο
Σχετικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο Επιχειρήσεων ο κ. Γκίκας σημείωσε ότι αυτό θα εξορθολογιστεί πάνω σε 4 άξονες:
-Την κλαδική και χωρική εξειδίκευση του μέτρου ώστε να στηριχθούν συγκεκριμένοι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο,
- Την άμεση εκκίνηση του προγράμματος της νησιωτικής επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στις νησιωτικές επιχειρήσεις,
- Στην δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών κόστους πρώτων υλών και υπηρεσιών, ώστε να υπάρχει συστηματικότητα στην παρατήρηση και ανάλυση του κόστους του Νησιωτικού Επιχειρείν και
-Στην διάκριση του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τα μικρά νησιά, με θέσπιση ειδικού μέτρου για πάγια ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με 12μηνη λειτουργία.
Όσον αφορά στο Μεταφορικό Ισοδύναμο Επιβατών ο κ. Γκίκας ανακοίνωσε την πρόθεση του Υπουργείου να είναι άμεσα καταβλητέο, με έκπτωση στο εισιτήριο.
Τέλος, αναφέρθηκε στην διεκδίκηση ενός Ειδικού Τομεακού Προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Νησιωτικότητα.
«Η πολιτική συνοχής της Ευρώπης οφείλει να ενσωματώσει τη Νησιωτικότητα ως διακριτό στόχο» τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι «στην επόμενη προγραμματική περίοδο, το Τομεακό Πρόγραμμα για την Νησιωτικότητα, θα γίνει πράξη».