Το Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης στο Στρασβούργο
Εκπαιδευτική δράση στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος JEAN MONNET
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/2/2025

Οκτώ μαθητές και μαθήτριες του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συνοδευόμενοι από δύο εκπαιδευτικούς, ταξίδεψαν στο Στρασβούργο και την Κολμάρ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας ERASMUS+ – JEAN MONNET. Στόχος της επίσκεψης ήταν η ενίσχυση της γνώσης και της έρευνας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πενταήμερη εκπαιδευτική αποστολή περιλάμβανε, εκτός από το Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης, τη συμμετοχή δύο δημοτικών σχολείων, του Ιππείου Λέσβου και του 4ου Λατσιών Κύπρου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να γνωρίσουν τις πολιτικές ομάδες του και να κατανοήσουν τον τρόπο άσκησης των νομοθετικών και δημοσιονομικών εξουσιών του.
Στο Στρασβούργο, επισκέφθηκαν το Ευρωκοινοβούλιο και το Κέντρο Πληροφόρησης για τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα (Centre d’Information sur les Institutions Européennes), όπου συμμετείχαν σε διαδραστικές δραστηριότητες. Περιηγήθηκαν επίσης στον εντυπωσιακό Καθεδρικό Ναό της πόλης, περπάτησαν στην ιστορική συνοικία Petite France, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, και επισκέφθηκαν το Πάρκο L’Orangerie, γνωστό για τη φιλοξενία πελαργών.
Στην Κολμάρ, οι μαθητές θαύμασαν την αρχιτεκτονική της Μικρής Βενετίας (Petite Venice), έκαναν βόλτα με βάρκα στο κανάλι Λάουχ και επισκέφθηκαν τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μαρτίνου. Επιπλέον, εξερεύνησαν τα γραφικά αλσατικά χωριά Ribeauville και Riquewihr, γνωστά ως «Δρόμοι του Κρασιού».
Ιδιαίτερη σημασία είχε και η επίσκεψή τους στο Μνημείο – Μουσείο Alsace-Moselle, το οποίο παρουσιάζει την ταραγμένη ιστορία της περιοχής από το 1870 έως και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι μαθητές γνώρισαν από κοντά τις αλλαγές των συνόρων και την πορεία της γαλλογερμανικής συμφιλίωσης μετά τον πόλεμο, ενισχύοντας την κατανόησή τους για την ευρωπαϊκή ιστορία και συνεργασία.
Το ταξίδι άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, καθώς οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με έναν διαφορετικό πολιτισμό, επισκέφθηκαν εμβληματικά μνημεία και αναγνώρισαν τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πολιτική και κοινωνική συνοχή της σύγχρονης Ευρώπης.