ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πήραν φωτιά τα καλαμάρια, ο χαλβάς και ο ταραμάς!
Πιο ακριβό και από το περσινό πανάκριβο σαρακοστιανό τραπέζι, είναι φέτος το μενού της Καθαράς Δευτέρας το οποία καθιστά πλέον την παραδοσιακή νηστεία σε γκουρμέ διατροφή για γερά πορτοφόλια
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 26/2/2025

Η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στα βασικά είδη διατροφής επιβεβαιώνεται για ακόμη μία χρονιά, με το Σαρακοστιανό τραπέζι να γίνεται όλο και πιο ακριβό. Σύμφωνα με τα στοιχεία τιμοληψίας της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, οι τιμές των παραδοσιακών νηστίσιμων προϊόντων έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2024, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στους καταναλωτές.
Θαλασσινά σε τιμές χρυσού
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στα θαλασσινά, τα οποία αποτελούν βασικά είδη του Σαρακοστιανού τραπεζιού. Συγκεκριμένα:
Τα καλαμάρια (νωπά) από 16,00 €/κιλό το 2024, εκτοξεύθηκαν στα 17,25 €/κιλό το 2025.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΤα χταπόδια (νωπά) από 12,83 €/κιλό το 2024, φτάνουν πλέον στα 14,33 €/κιλό.
Οι γαρίδες (μεσαίες, κατεψυγμένες) σημείωσαν άνοδο από 12,64 €/κιλό το 2024 σε 14,27 €/κιλό το 2025.
Ο ταραμάς (άσπρος) αυξήθηκε από 20,06 €/κιλό σε 21,54 €/κιλό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ανοδική τάση και στα συνοδευτικά προϊόντα
Η ακρίβεια δεν περιορίζεται μόνο στα θαλασσινά, αλλά επεκτείνεται και στα συνοδευτικά είδη. Το μόνο προϊόν που φαίνεται ότι κάπως μειώθηκε η τιμή του είναι το ψωμί της Καθαράς Δευτέρα, η δημοφιλής λαγάνα.
Η λαγάνα (750 γρ.) μειώθηκε από 3,20 € το 2024 σε 3,00 € το 2025, ενώ η μικρότερη συσκευασία (350 γρ.) έπεσε από 1,64 € σε 1,52 €.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΤο ταχίνι από 7,92 €/κιλό ανέβηκε στα 8,23 €/κιλό.
Ο χαλβάς παρουσίασε επίσης αύξηση, με τη μέση τιμή του να διαμορφώνεται στα 12,13 €/κιλό, έναντι 10,03 €/κιλό το προηγούμενο έτος.
Οι καταναλωτές σε αδιέξοδο
Η διαρκής άνοδος των τιμών, ειδικά στα τρόφιμα, έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους καταναλωτές, οι οποίοι αναγκάζονται να περιορίσουν τις αγορές τους ή να στραφούν σε φθηνότερες εναλλακτικές. Όπως σχολίασε καταναλωτής στη Μυτιλήνη: «Κάθε χρόνο το τραπέζι γίνεται πιο ακριβό. Πλέον πρέπει να υπολογίζουμε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια για να μη βγούμε εκτός προϋπολογισμού».
Τουλάχιστον 80 ευρώ για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Εάν μια τετραμελής οικογένεια επιθυμεί να στρώσει το Σαρακοστιανό τραπέζι της με βασικά νηστίσιμα είδη, το κόστος είναι σημαντικό. Για ένα κιλό καλαμάρια (17,25 €), ένα κιλό γαρίδες (14,27 €) και ένα κιλό κυδώνια θαλασσινά (22,00 €), το κόστος ανέρχεται στα 53,52 €. Σε αυτό προστίθενται μια λαγάνα (3,00 €), μισό κιλό χαλβά (6,07 €) και συνοδευτικά όπως ταχίνι και σαλάτες, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος σε περίπου 70-80 €, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για ένα γεύμα.
Το κόστος της νηστείας
Το Σαρακοστιανό τραπέζι, που κάποτε θεωρούνταν μια οικονομικότερη διατροφική επιλογή λόγω της αποχής από το κρέας, πλέον επιβαρύνει σημαντικά το οικογενειακό εισόδημα. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, η Σαρακοστή θα πάψει να είναι μια προσιτή παράδοση για πολλά νοικοκυριά, αναγκάζοντάς τα να προσαρμόσουν δραστικά τις αγορές τους.
Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με την τιμοληψία για τα προίόντα της Σαρακοστής
2024
2025