ΔΗΠΑΚ: Δεν θα περάσει η επίθεση στους νέους γιατρούς
Αντίθετη με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας δηλώνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Ιατρών Λέσβου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/2/2025

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας προχωρούν στην εφαρμογή του περιβόητου «νόμου Γκάγκα» για την έναρξη της ιατρικής ειδικότητας, με στόχο να επιβάλουν νέες διαδικασίες επιλογής και εκπαίδευσης των ειδικευομένων γιατρών. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς θεωρείται ότι ενισχύει την ευνοιοκρατία, την αδιαφάνεια και τις ανισότητες στον τομέα της υγείας. Με το νέο σύστημα, οι ιατροί θα επιλέγονται για την εκπαίδευσή τους με αβέβαια και υποκειμενικά κριτήρια, όπως οι προσωπικές σχέσεις ή η υπακοή στις επιθυμίες των ανωτέρων τους. Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με την αναγκαστική κινητικότητα των ειδικευομένων σε πολλαπλά νοσοκομεία και ΥΠΕ, ενδέχεται να υποβαθμίσει την ποιότητα της εκπαίδευσης και τις συνθήκες εργασίας των νέων γιατρών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΗΠΑΚ Ιατρών Λέσβου σημειώνει:
«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ετοιμάζονται να εφαρμόσουν τον κατάπτυστο "νόμο Γκάγκα" για την έναρξη της ιατρικής ειδικότητας. Συγκεκριμένα, με βάση το ΦΕΚ προβλέπεται ότι από 1/10/2025: "… Οι ιατροί επιλέγονται για τοποθέτηση σε τμήμα ή μονάδα νοσοκομείου από την ομάδα νοσοκομείων του πρώτου εδαφίου, μετά από αίτησή τους προς το νοσοκομείο αναφοράς και κατόπιν αξιολόγησης. Κατά τη διάρκεια της άσκησης για απόκτηση ειδικότητας, ο ιατρός υποχρεούται σε κυκλική τοποθέτηση στα αντίστοιχα τμήματα και μονάδες, εντός της ομάδας νοσοκομείων, στην οποία έχει ενταχθεί".
Σε απλά ελληνικά, οι γιατροί για να ξεκινήσουν την ειδικότητα θα αξιολογούνται από το νοσοκομείο στο οποίο επιθυμούν να εκπαιδευτούν. Δηλαδή οι μεγαλοδιευθυντές και οι μεγαλοκαθηγητές θα επιλέγουν τους ειδικευόμενους που τους "κάνουν" με βάση ποια κριτήρια; Με βάση το βαθμό πτυχίου; Με βάση τα επί πληρωμή συνέδρια; Με βάση τους "γνωστούς και φίλους"; Με βάση τις συστάσεις; Με βάση το πόσο υπάκουος και "καλό παιδί" προτίθεται να είναι ο μελλοντικός ειδικευόμενος;
Πρόκειται για μια ρύθμιση που οδηγεί σε απαράδεκτο, αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ειδικευόμενων, σε μία περίοδο μάλιστα, που όλο και περισσότεροι φοιτητές αναγκάζονται να εργαστούν για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και φυσικά δεν έχουν την πολυτέλεια ούτε ακριβοπληρωμένα συνέδρια ούτε για εκπαιδευτικά προγράμματα. Είναι ευνόητο ότι αυτού του είδους οι διαδικασίες δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις και για αδιαφανείς διαδικασίες, κάθε είδους "εξυπηρετήσεις" κτλ.
Επιπλέον, θεσπίζεται πλέον και επίσημα το καθεστώς του ειδικευόμενου γιατρού που θα μετακινείται σε δύο ή και περισσότερα νοσοκομεία, σε μία ή και περισσότερες ΥΠΕ προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει την ειδικότητα του. Του ειδικευόμενου γιατρού δηλαδή που θα μετακινείται -με πρόσχημα την εκπαίδευση του- για να μπορούν να καλύπτονται κενά, ειδικευμένων κυρίως, γιατρών σε διάφορα νοσοκομεία.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση όπως και ο "νόμος Γκάγκα" στο σύνολο του έχουν απορριφθεί από την συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών! Εντάσσεται στο πλαίσιο του "νέου ΕΣΥ" της ιδιωτικοποίησης, της εμπορευματοποίησης και των πληρωμών των ασθενών, στο οποίο και τα νοσοκομεία και οι γιατροί θα κατηγοριοποιούνται και θα έχουν όλο και λιγότερα εργασιακά δικαιώματα και οι ασθενείς δεν θα μπορούν να βρουν την υγεία τους.
Απαιτούμε: το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για έναρξη ειδικότητας. Ουσιαστική εκπαίδευση και αξιοπρεπείς μισθοί. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να εφαρμόσει την απαράδεκτη αυτή ρύθμιση! Θα μας βρουν μπροστά τους».