× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η σημασία των επαγγελματιών ξεναγών Λέσβου στον τουρισμό και τις σχολικές εκδρομές

Διαδραστικές ξεναγήσεις σε ντόπιους και επισκέπτες, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από την ΚΟΙΝΣΕΠ «Παρέα»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 24/2/2025

Η σημασία των επαγγελματιών ξεναγών Λέσβου στον τουρισμό και τις σχολικές εκδρομές
' χρόνος ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγών στις 21 Φεβρουαρίου, τα μέλη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Παρέα», Ελένη Κρητικού και Ειρήνη Νεραντζή, παραχώρησαν συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ν» στους 99 στα fm. Η συζήτηση αποτέλεσε μια ευκαιρία να αναδειχθεί η σημασία των επαγγελματιών ξεναγών για τα σχολεία και τους τουρίστες, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΚΟΙΝΣΕΠ «Παρέα» ιδρύθηκε το 2019 με στόχο να προωθήσει τις ποιοτικές ξεναγήσεις τόσο σε τουρίστες όσο και σε ντόπιους. Ωστόσο, η πανδημία του 2020 και οι συνεχείς προκλήσεις στον τουριστικό τομέα δυσχέραναν το έργο τους. Παρά τις αντιξοότητες, η «Παρέα» συνεχίζει να δραστηριοποιείται δυναμικά, προσφέροντας διαδραστικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και σχολεία.

Στη Λέσβο, παρά το αυξανόμενο κύμα Τούρκων τουριστών, φαίνεται ότι τα τουριστικά πρακτορεία προτιμούν να απασχολούν υπαλλήλους από την Τουρκία αντί για επαγγελματίες ξεναγούς της Λέσβου, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους. Ωστόσο, αυτή η πρακτική έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες, καθώς η εμπειρία και η γνώση του επαγγελματία ξεναγού δεν μπορούν να υποκατασταθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όταν επισκέπτεσαι έναν τόπο, δεν αρκεί απλώς να τον δεις, αλλά να τον κατανοήσεις, να νιώσεις την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό του», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ελένη Κρητικού. Από την πλευρά της, η Ειρήνη Νεραντζή υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με τα σχολεία, αναφέροντας πως τα παιδιά αποκομίζουν περισσότερα από μια διαδραστική ξενάγηση σε σχέση με μια απλή εκδρομή.

Τα μέλη της «Παρέας» κάλεσαν τους Συλλόγους Γονέων να απευθυνθούν στους επαγγελματίες ξεναγούς για τις σχολικές εκδρομές, ώστε τα παιδιά να έχουν ουσιαστικές εμπειρίες που θα θυμούνται για μια ζωή. «Η χρήση επαγγελματιών ξεναγών δεν είναι πολυτέλεια, αλλά επένδυση στην ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας», κατέληξαν, αφού ανέλαβαν να ξεναγήσουν επισκέπτες μαθητές και μαθήτριες από την υπόλοιπη Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επικοινωνήστε με την «Παρέα»:

698 870 4107

parea.at.lesvos@gmail.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η αειφορία στο επίκεντρο ημερίδας στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης

Διεπιστημονικός διάλογος με τη συμμετοχή μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ ζητά πλήρη στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών στη Λέσβο

Αναφορά στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του κόμματος για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η υποστελέχωση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τράβηξε μαχαίρι σε καβγά

Σύλληψη άνδρα στη Γέρα για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για το Blackout στο FIR Αθηνών

Οι βουλευτές του κόμματος, ανάμεσα τους και η Μαρία Κομνηνάκα, ζητούν απαντήσεις για τις αιτίες, τα πορίσματα και τα μέτρα αποτροπής νέων επικίνδυνων περιστατικών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κοινοβουλευτική κόντρα για τις αδιάθετες επιδοτήσεις των 160 εκατ. ευρώ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης αμφισβήτησε τις υποσχέσεις του Υφυπουργού Χρήστου Κέλλα για την πληρωμή πρόσθετων επιδοτήσεων στους αγρότες
ΧΩΡΙΑ

Ξεκινά η κατασκευή παιδικής χαράς στον Πλακάδο

Αντίστοιχες εργασίες έχουν ξεκινήσει στον Μεσαγρό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κοινή κοπή βασιλόπιτας από τον Σύνδεσμο Πλωμαριτών Αττικής και τον «Πλάτανο»

Γιορτινή συνάντηση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου σε τσιπουράδικο της Αγίας Παρασκευής
ΒΙΒΛΙΟ

Πώς μπορούμε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή;

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Μιχάλη Μεϊμάρογλου στο βιβλιοπωλείο Book & Art
ΧΩΡΙΑ

Σαφές αναπτυξιακό στίγμα από Αγιάσο για όλη τη νότια Λέσβο

Δρόμοι, βιολογικός, Αναγνωστήριο και αγροτική οδοποιία στο επίκεντρο των παρεμβάσεων -Μηνύματα συνεργασίας από Δήμο Μυτιλήνης και Περιφέρεια και αναπτυξιακές δεσμεύσεις στην κοπή της πίτας της Δημοτικής Κοινότητας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Απολογισμός έργου και προγραμματισμός από την Κοινότητα Μανταμάδου

Εκδήλωση με ευχές και παραδοσιακά κάλαντα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιανουαρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διπλή υποψηφιότητα για τη Μηλένα Κοντού στα Gazzetta Awards 2025

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια της κωπηλασίας διεκδικεί τον τίτλο της Αθλήτριας της Χρονιάς και της Ομάδας της Χρονιάς – Γυναίκες, με βάση τις μεγάλες διεθνείς επιτυχίες της το 2025