Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στο νοσοκομείο Μυτιλήνης
Οι 15 υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί πριν 10 χρόνια με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 4.000 απασχολούνται σε διαφορετικό καθεστώς, χωρίς επιδόματα και με εργασιακή ανασφάλεια
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/2/2025

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου το πρωί, εκπρόσωποι των εργαζομένων του νοσοκομείου Μυτιλήνης, συγκεκριμένα άτομα που προσλήφθηκαν πριν από περίπου 10 χρόνια μέσω του προγράμματος 4000 του ΟΑΕΔ, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απασχολεί σήμερα 15 εργαζόμενους στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και συνολικά 2.000 σε νοσοκομεία όλης της χώρας.15
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Στρατής Κλεάνθης, πρόεδρος των εργαζομένων του Βοστάνειου Νοσοκομείου, και η Κατερίνα Χατζηχρυσάφη, εκπρόσωπος των εργαζομένων του προγράμματος 4000, αναφέρθηκαν στις διεκδικήσεις τους. Το βασικό αίτημά τους είναι η νομική διευθέτηση της κατάστασής τους, καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί, που προσελήφθησαν μέσω του Υπουργείου Εργασίας, βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό εργασιακό καθεστώς από τους συναδέλφους τους που εργάζονται μέσω του Υπουργείου Υγείας.
Βασικά ζητήματα που ανέδειξαν στη συνέντευξη τύπου:
Οι εργαζόμενοι μέσω του προγράμματος 4000 βρίσκονται στο ίδιο μισθολογικό επίπεδο από την έναρξη της εργασίας τους, χωρίς αυξήσεις ή προαγωγές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΔεν λαμβάνουν επιδόματα που δικαιούνται οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους, όπως το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ή το επίδομα τέκνων.
Δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ειδικές άδειες, όπως γονική άδεια, άδεια εγκυμοσύνης ή αναρρωτικές άδειες, που ισχύουν για τους μόνιμους υπαλλήλους.
Υφίστανται εργασιακή ανασφάλεια, καθώς οι συμβάσεις τους ανανεώνονται κάθε χρόνο, χωρίς καμία εγγύηση μονιμότητας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Κατερίνα Χατζηχρυσάφη ανέφερε ότι, παρόλο που οι εργαζόμενοι μέσω του προγράμματος 4000 εργάζονται ισότιμα με τους υπόλοιπους υπαλλήλους, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα. Μάλιστα, επεσήμανε ότι κάθε Νοέμβριο ζουν με την αβεβαιότητα της ανανέωσης της σύμβασής τους.
Ο Στρατής Κλεάνθης υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί αποτελούν σημαντικό ποσοστό του προσωπικού στα νοσοκομεία και η ενδεχόμενη αποχώρησή τους θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των υγειονομικών δομών. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΠΟΕΔΗΝ έχει ήδη προχωρήσει σε δράσεις υπέρ της μονιμοποίησης των εργαζομένων αυτών, ενώ υπογράμμισε ότι ακόμα και ο Υπουργός Υγείας έχει αναγνωρίσει την ανάγκη μιας διακομματικής συμφωνίας για την απορρόφησή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Οι εργαζόμενοι του προγράμματος 4000 ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύσει τα προβλήματά τους, παρέχοντάς τους μισθολογική αναβάθμιση, εργασιακά δικαιώματα και σταθερότητα. "Κανείς δεν δουλεύει τσάμπα, κανείς δεν μπορεί να ζει στην αβεβαιότητα κάθε χρόνο", τόνισε η Κατερίνα Χατζηχρυσάφη, εκφράζοντας την αγωνία όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε αυτή τη θέση.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου η παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών για τους εργαζόμενους με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αναφέρονται τα εξής:
«Από το 2017, χιλιάδες εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν πανελλαδικά και δεκάδες εργαζόμενοι στη Λέσβο, με το ενιαίο Ειδικό Πρόγραμμα "4.000 στην Υγεία" της ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ εργάζονται σε δημόσιες μονάδες, υπηρεσίες και φορείς Υγείας. Καλύπτούν μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό. Οι συνθήκες και οι όροι εργασίας τους είναι άθλιες. Εργάζονται σε καθεστώς μόνιθμης εργασιακής ομηρίας με ολιγόμηνες συμβάσεις. Σαν να μην είναι αρκετό αυτό, δουλεύουν για ελάχιστα χρήματα κάτω απο τον κατώτερο μισθό, δεν τους αναγνωρίζονται οι τριέτειες δεν λαμβάνουν το επίδομα παραμεθορίου , και άλλες υφίστανται και άλλες ανισότητες.
Ιδιαίτερα στο νησί μας αναγκάζονται να μετακινούνται από τη Μυτιλήνη σε μακρινά χωριά για να μπαλώσουν τις τρύπες που προκαλεί η υποστελέχωσή τους και η επιλογή να κλείσει το κέντρο υγείας Μυτιλήνης.
Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι όλων των κατηγοριών,που εργάζονται με κουτσουρεμένα δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους, έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες υγείας, αναπληρώνοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που μεγαλώνουν διαρκώς όπως αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη μείωση των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία.
Την ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκονται οι συνάδελφοι, βαραίνει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των Σύριζα και ΠΑΣΟΚ. Εντάσσονται στην πρόθεση για κατάτμηση των εργασιακών σχέσεων και της πολιτικής ''διαίρει και βασίλευε΄΄μεταξύ των εργαζόμενων.
Οι εργαζόμενοι απαντάμε ενωμένα και απαιτούμε δυναμικά.
- Ίδιες απολαβές των συμβασιούχων με τους μόνιμους. Αποκατάσταση όλων των μισθολογικών αδικιών.
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων , χωρίς όρους κα προϋποθέσεις.
- Όχι στην μετακίνηση τους απο υπηρεσία σε υπηρεσία.
- Όχι στο κλείσιμο του κέντρου υγείας Μυτιλήνης».