Αντιδράσεις από την ΕΣΗΕΠΗΝ για τον αποκλεισμό δημοσιογράφων
Έκπληξη και αγανάκτηση για την απόφαση να αγνοηθούν οι τοπικοί δημοσιογράφοι της Μυτιλήνης από εκδήλωση της Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/2/2025

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού και Κοινωνικής Μέριμνας Βορείου Αιγαίου να διοργανώσει εκδήλωση-εσπερίδα στις 20 Φεβρουαρίου, ανήμερα την Τσικνοπέμπτη, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, για την καταπολέμηση της βίας, χωρίς τη συμμετοχή τοπικών δημοσιογράφων. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), η οποία εκφράζει την απογοήτευσή της για τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων της Μυτιλήνης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ, η απόφαση προκαλεί έκπληξη καθώς στην έδρα της Περιφέρειας Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, εργάζονται πάνω από 20 επαγγελματίες δημοσιογράφοι, μέλη της Ένωσης, που συμβάλλουν καθημερινά στην ανάδειξη των ζητημάτων της περιοχής. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η επιλογή να προσκληθούν μόνο συνάδελφοι από την Αθήνα αφήνει αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη στάση της Αντιπεριφέρειας απέναντι στον τοπικό δημοσιογραφικό κόσμο.
Η Ένωση τονίζει ότι οι δημοσιογράφοι της Μυτιλήνης είναι εκείνοι που γνωρίζουν σε βάθος τα τοπικά προβλήματα, ενώ αρκετά μέλη της έχουν υπάρξει θύματα διαφόρων μορφών βίας, γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλους να συμβάλουν στην εν λόγω συζήτηση. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, φαίνεται ότι οι τοπικοί δημοσιογράφοι «ξεχάστηκαν» ή αγνοήθηκαν, χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να μεταφέρουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους.
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ ολοκληρώνεται με ένα αιχμηρό σχόλιο για τον πιθανό ετεροπροσδιορισμό της Αντιπεριφέρειας, καλώντας τους υπεύθυνους να δηλώσουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους απέναντι στους δημοσιογράφους της Μυτιλήνης, οι οποίοι καθημερινά εργάζονται για την ενημέρωση και την ανάδειξη των θεμάτων που αφορούν την τοπική κοινωνία. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει στόχο την ουσιαστική συζήτηση ή αν αποτελεί απλώς μια συμβολική κίνηση που αγνοεί τη συμβολή των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ έχει ως εξής:
Έκπληξη και αγανάκτηση προκαλούν οι ενέργειες της Αντιπεριφέρειας Πολιτισμούκαι Κοινωνικής Μέριμνας Βορείου Αιγαίου η οποία διοργανώνει εκδήλωση-εσπερίδαστις 20 Φεβρουαρίου, ανήμερα την Τσικνοπέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης,για την καταπολέμηση της βίας, στην οποία συμμετέχουν έγκριτοι και έμπειροισυνάδελφοι δημοσιογράφοι από την Αθήνα.
Έκπληξη, γιατί ειδικώς στην έδρα της Περιφέρειας Αιγαίου, στη Μυτιλήνη,
εργάζονται περισσότεροι από 20 επαγγελματίες δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΠΗΝ,
Ένωσης με ιστορία 100 ετών στους κοινωνικούς αγώνες και μία εκ των πέντε
αναγνωρισμένων Ενώσεων Συντακτών, μέλος της ΠΟΕΣΥ, οι οποίοι μοχθούν
καθημερινώς και συμβάλλουν, μέσω της εργασίας τους, στην επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν αυτή την ακριτική περιοχή της χώρας.
Είναι οι δημοσιογράφοι που τα στελέχη της Αντιπεριφέρειας συναντούν καθημερινώς,συνδιαλέγονται μαζί τους, είναι οι άνθρωποι που μέσα από την δουλειά τους με τις μοναδικές γνώσεις που έχουν για όλα τα θέματα του τόπου τους και όχι μόνο,αναδεικνύουν ζητήματα αλλά και πρόσωπα.
Ακόμη και εάν η Αντιπεριφέρεια δεν γνωρίζει την Ένωση Συντακτών Ημερησίων
Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου και Νήσων και δεν αναγνωρίζει το θεσμικό της ρόλο στη δημοσιογραφία, φαντάζει τουλάχιστον παράδοξο να της είναι άγνωστα τα μέλη της, ως φυσικές και επαγγελματικές οντότητες.
Αιφνιδίως, οι δημοσιογράφοι της Μυτιλήνης «χάνονται» ή «ξεχνιούνται» -σίγουρα
πάντως αγνοούνται- από μια εκδήλωση στην οποία με την γνώση και την εμπειρία
τους, ειδικώς στα ζητήματα της βίας τα οποία καταγράφουν διαχρονικά, φαίνεται να
μην έχουν λόγο, αλλά ίσως μόνο την υποχρέωση να καλύψουν το γεγονός.
Προκαλεί όμως αυτή η συμπεριφορά της συγκεκριμένης Αντιπεριφέρειας, κυρίως
αγανάκτηση. Και τούτο διότι, αρκετά μέλη της Ένωσής μας στην Μυτιλήνη, έχουν
υπάρξει θύματα διαφόρων μορφών βίας για μεγάλο διάστημα.
Είναι -για το να το κάνουμε σαφές σε αυτούς που δεν «ξέρουν», δεν «θυμούνται» ή δεν θέλουν-, οι πλέον ειδικοί να καταθέσουν τις τραυματικές εμπειρίες βίας που έχουν ζήσει. Ωστόσο αποκλείονται από μια εκδήλωση αφιερωμένη στην καταπολέμηση τη βίας κατά τα λοιπά…
Και κάτι τελευταίο: Εάν κάποιοι μέσα στην Αντιπεριφέρεια αισθάνονται έντονα την
ανάγκη ετεροπροσδιορισμού και ζουν με την αγωνία της αναγνώρισης από το Κέντρο να το δηλώσουν ευθέως στους συναδέλφους μας στην Μυτιλήνη και το Βόρειο Αιγαίο. Ώστε να γνωρίζουν κι εκείνοι τι πρέπει αναλόγως να πράττουν εφεξής, όταν τα φωτά μιας εκδήλωσης σβήσουν και επανέλθει η καθημερινότητα.