«Ανθρώπινες Φωνές»: Ημερίδα για τη βία και την κοινωνική ευαισθητοποίηση
Με τη συμμετοχή των Πάνου Σόμπολου, Παναγιώτη Φασούλα, Τέρενς Κουίκ, Αντώνη Πρέκα, Γιάννη Σμαραγδή, Σωτήρη Τριανταφύλλου, Μάνου Σταραμόπουλου, Μιχαήλ Ονουφριάδη και Γεώργιου Παπαπροδρόμου, την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/2/2025

Στη Μυτιλήνη θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση με τον τίτλο «Ανθρώπινες Φωνές» την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025, στις 18:30, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας. Η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας και υποστήριξης των ατόμων που βιώνουν ή κινδυνεύουν να βιώσουν βία, όπως η ενδοοικογενειακή, η κακοποίηση ανηλίκων και ηλικιωμένων, η έμφυλη βία, καθώς και ο σχολικός εκφοβισμός.
Η ημερίδα αυτή θα εστιάσει στην ανάδειξη των τοπικών αναγκών και προκλήσεων που αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ φορέων, κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και την ενημέρωση του κοινού για τις διαθέσιμες υποστηρικτικές δομές και τις νομικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες που παρέχονται στα θύματα βίας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου δράσεων που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και ασφάλειας.
Η συντονίστρια της εκδήλωσης θα είναι η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, κα. Ζέτα Θεοδωρακοπούλου, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει μια σειρά από διακεκριμένους ομιλητές που θα καλύψουν ποικίλες θεματικές ενότητες:
- Πάνος Σόμπολος (Δημοσιογράφος & πρώην πρόεδρος ΕΣΗΕΑ) με θέμα «Η Βία κατά των γυναικών», εξετάζοντας την ανθρωπιστική διάσταση της βίας εναντίον γυναικών και κοριτσιών.
- Παναγιώτης Φασούλας (Πολιτικός & πρώην Πρωταθλητής Ευρώπης) με θέμα «Το φαινόμενο της βίας στον αθλητισμό», αναλύοντας την εξάπλωση της «οπαδικής βίας» και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων.
- Τέρενς Κουίκ (Δημοσιογράφος & παρουσιαστής) με θέμα «Παιδική και νεανική βία – παραβατικότητα», προσφέροντας μια κριτική ματιά στην παραβατικότητα των νέων.
- Αντώνης Πρέκας (Δημοσιογράφος - παρουσιαστής & συγγραφέας) με θέμα «Βία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», εστιάζοντας στη σχέση μεταξύ βίας και των σύγχρονων ΜΜΕ.
- Γιάννης Σμαραγδής (Σκηνοθέτης Κινηματογράφου) με θέμα «Η Ελλάδα αναζητεί το φως», αναδεικνύοντας τον ρόλο της τέχνης στην καταπολέμηση της βίας.
- Σωτήρης Τριανταφύλλου (Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ) με θέμα «Βία κατά των δημοσιογράφων», με αφορμή τις αυξανόμενες απειλές και επιθέσεις στους δημοσιογράφους.
- Μάνος Σταραμόπουλος (Α΄ Αντιπρόεδρος ΠΣΑΤ) με θέμα «Βία: Ένα από τα πλέον σύνθετα και πολυδιάστατα φαινόμενα», αναλύοντας την κοινωνική διάσταση της βίας σε παγκόσμια κλίμακα.
- Μιχαήλ Ονουφριάδης (Εκδότης – Διευθυντής επιθεώρησης «Συγκοινωνιακού Δικαίου») με θέμα «Η επίδραση της βίας στην οδική συμπεριφορά», εστιάζοντας στις συνέπειες της βίας στον τομέα των τροχαίων ατυχημάτων.
- Γεώργιος Παπαπροδρόμου (Υποστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ, Δικαστικός, Γραφολόγος) με θέμα «Η Βία στον Κυβερνοχώρο», αναλύοντας τη βία στον ψηφιακό κόσμο και τις νέες προκλήσεις της εποχής μας.
Στο μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης, ο Νίκος Γραίγος, ερμηνευτής και επιμελητής μουσικών παραγωγών, θα παρουσιάσει ένα μουσικό ταξίδι με έργα κορυφαίων Ελλήνων συνθετών, ενισχύοντας το μήνυμα της αλληλεγγύης και της επικοινωνίας μέσω της μουσικής.
Επιπλέον, ο γλύπτης Οδυσσέας Τουσουνίδης θα μιλήσει για το γλυπτό του που απεικονίζεται στην αφίσα της εκδήλωσης, το οποίο αναδεικνύει την ανθρώπινη ψυχή μέσα από την τέχνη και φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της βίας στην κοινωνία.