ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων είναι ελεγχόμενη στη Λέσβο»
Στα προβλήματα που προέκυψαν με τις ελλείψεις φαρμάκων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, λεγόντας ότι η ζήτηση στην Ευρώπη επηρεάζει την ελληνική αγορά
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 7/2/2025

Η έλλειψη φαρμάκων στα φαρμακεία της Ελλάδας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της τρέχουσας περιόδου, με αναφορές και συζητήσεις στο δημόσιο διάλογο και στα Μέσα Ενημέρωσης. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, και Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου Απόστολος Βαλτάς, σε συνέντευξή του στο ΝΗΣΙ 99 fm, ανέφερε ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξομάλυνση της κατάστασης, οι ελλείψεις παραμένουν έντονες, ενώ η ζήτηση στην Ευρώπη είναι ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει την ελληνική αγορά.
Ο κ. Βαλτάς εξήγησε ότι η έλλειψη φαρμάκων είναι συνάρτηση των αυξημένων αναγκών στην Ευρώπη, και παρά τις προσπάθειες να ελεγχθούν οι εξαγωγές, δεν είναι ακόμα εφικτός ο πλήρης έλεγχος. Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει τις εξαγωγές φαρμάκων, δεν υπάρχει δυνατότητα πλήρους απαγόρευσης διότι στην περίπτωση αυτή επιβάλλοντα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν.
Παρά τη δυσκολία, ο κ. Βαλτάς είναι αισιόδοξος ότι με τον νέο τρόπο ιχνηλάτησης φαρμάκων, που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα, η κατάσταση θα βελτιωθεί. Η νέα αυτή τεχνολογία θα επιτρέπει την παρακολούθηση των φαρμάκων που εξάγονται και εισάγονται στην αγορά, κάτι που αναμένεται να φέρει μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο.
Σε ότι αφορά στις ελλείψεις στα φαρμακεία της Λέσβου, ο κ. Βαλτάς σημείωσε ότι η Φαρμακαποθήκη που λειτουργεί ως συνεταιρισμός των φαρμακοποιών κάνει άριστη διαχείριση των φαρμάκων και στηρίζει όλα τα φαρμακεία έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στον επιστήμονα φαρμακοποιό και τους συμπολίτες μας που εξυπηρετούνται. «η κατάσταση στη Λέσβο είναι ελεγχόμενη και όλα τα προβλήματα που προκύπτουν επιλύονται.
Από εκεί και πέρα ο Απόστολος Βαλτάς τόνισε ότι την περίοδο των ιώσεων που διανύουμε η αγορά φαρμάκων δεν αντιμετώπισε ελλείψεις σε αντιβιοτικά ή αντιπυρετικά όπως έγινε πριν τρία χρόνια. «Οι επιστήμονες περίμεναν έξαρση της γρίπης μέσα στον Φεβρουάριο κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται. Σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ και το γεγονός ότι φέτος εμβολιάστηκαν για την γρίπη 2.900.000 συμπολίτες μας, ένας αριθμός αρκετά μεγάλος που βοηθάει στην θωράκιση του πληθυσμού.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ανέφερε επίσης ότι οι φαρμακοποιοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του συστήματος υγείας, καθώς συχνά είναι οι πρώτοι που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς και προσφέρουν την απαραίτητη βοήθεια. Ιδιαίτερα στην επαρχία, οι φαρμακοποιοί είναι το πρώτο σημείο επαφής για πολλούς πολίτες, και η εκπαίδευσή τους στις σύγχρονες ανάγκες της υγειονομικής φροντίδας είναι κρίσιμη.