Σεισμικός κίνδυνος και μέτρα προστασίας
Εκπαιδευτική δράση και ενημέρωση στους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/2/2025

Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία είχαν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, όπου συμμετείχαν σε προγράμματα που συνδύασαν τη γνωριμία με τη φυσική κληρονομιά της Λέσβου και την ενημέρωση για την προστασία από τον σεισμικό κίνδυνο.
Οι μαθητές παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σεισμικός Κίνδυνος και Μέτρα Προστασίας – Ελάτε να γνωρίσουμε τους Σεισμούς», το οποίο στόχευε στην κατανόηση των γεωδυναμικών διεργασιών που προκαλούν τη σεισμικότητα στο Αιγαίο και ειδικότερα στην περιοχή της Σαντορίνης. Μέσα από παρουσιάσεις των ειδικών του Μουσείου, Λ. Σαββέλου (γεωλόγου) και Σ. Ζγουρνιού (MSc Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών), οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις σεισμικές δραστηριότητες και τις διαδικασίες προετοιμασίας σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.
Μοναδική γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές εξερεύνησαν την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Απολιθωμένου Δάσους, ενός μοναδικού μνημείου της φύσης σε παγκόσμια κλίμακα. Στην αίθουσα του Απολιθωμένου Δάσους, μέσα από εκθεσιακές ενότητες, γνώρισαν την εξέλιξη της ζωής στη Γη και εντυπωσιάστηκαν από απολιθωμένους κορμούς, ριζικά συστήματα και αποτυπώματα φύλλων.
Διαδραστική εκπαίδευση για τους σεισμούς
Σημαντικό μέρος της δράσης αφιερώθηκε στην κατανόηση του σεισμικού κινδύνου και των τρόπων προστασίας. Με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων, οι μαθητές είδαν σε τρισδιάστατη μορφή δύο ενεργά ρήγματα της Λέσβου, τα οποία συνδέονται με μεγάλους σεισμούς του παρελθόντος. Στην αίθουσα της εξέλιξης του Αιγαίου, είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τις γεωλογικές διεργασίες του πλανήτη χρησιμοποιώντας ειδικές μακέτες και χαρτογραφικό υλικό.
Η εκπαιδευτική εμπειρία κορυφώθηκε στην αίθουσα της σεισμικής τράπεζας, όπου οι μαθητές, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, βίωσαν προσομοιώσεις πραγματικών σεισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από αυτήν τη βιωματική προσέγγιση, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ορθή αντίδραση σε περίπτωση σεισμού και στην αποβολή του αισθήματος πανικού, ενισχύοντας τη σημασία της προετοιμασίας.
Η δράση αυτή ανέδειξε την ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση, ώστε οι νέες γενιές να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν φυσικά φαινόμενα, όπως οι σεισμοί, με γνώση και ψυχραιμία.