Στην καρδιά των υγροτόπων της Λέσβου
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων γιορτάστηκε σήμερα Κυριακή 2 Φεβρουαρίου με δράση ορνιθοπαρατήρησης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/2/2025

Το μεσημέρι της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου,μικροί και μεγάλοι, βρέθηκαν στην καρδιά της φύσης, συμμετέχοντας σε μια εντυπωσιακή δράση ορνιθοπαρατήρησης που διοργάνωσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσου Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, προσέφερε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να εξερευνήσουν την πλούσια χλωρίδα και πανίδα των υγροτόπων της Λέσβου.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα πουλιά από κοντά, χρησιμοποιώντας κιάλια και τηλεσκόπια, και να μάθουν περισσότερα για τα είδη που κατοικούν και περνούν από το νησί κατά τις εποχιακές μεταναστεύσεις τους. Με την καθοδήγηση των στελεχών του ΚΠΕΝ Καλλονής και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν μια ξεναγηση στους υγροτόπους της περιοχής, ενώ γνώρισαν τις μοναδικές οικοσυστημικές αξίες αυτών των περιοχών.
Η Λέσβος, δεύτερη σε αριθμό υγροτόπων μετά την Κρήτη, φιλοξενεί 65 υγροτόπους, μερικοί από τους οποίους είναι ιδιαίτερα γνωστοί, όπως η Αλυκή Καλλονής, το έλος Ντίπι-Λάρσου, και οι λιμνοθάλασσες της Μέσσων, μεταξύ άλλων. Ιδιαίτερα αξιόλογοι είναι οι υγροτόποι της Δυτικής Λέσβου, που παρότι μικρότερου μεγέθους, υποστηρίζουν μια πλούσια βιοποικιλότητα, περιλαμβάνοντας σπάνια είδη φυτών και ζώων, ενώ αποτελούν έναν σημαντικό σταθμό για τα μεταναστευτικά πουλιά.
Η δράση αυτή ανέδειξε τη σημασία αυτών των οικοσυστημάτων, τα οποία δεν παρέχουν μόνο καταφύγιο και τροφή στα πουλιά, αλλά λειτουργούν και ως πολύτιμοι φυσικοί πόροι για τοπικούς πληθυσμούς και επισκέπτες, καθιστώντας τη Λέσβο έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για παρατήρηση πουλιών στην Ελλάδα.