× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία θεατρικής αγωγής και γνώσης για κάθε ηλικία

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 25/1/2025

Βιβλία θεατρικής αγωγής και γνώσης για κάθε ηλικία
' χρόνος ανάγνωσης

Μαθαίνω παντού! Ένα υπέροχο βιβλίο για μικρά παιδιά με διασκεδαστικές δραστηριότητες για να γνωρίσουν τον κόσμο μέσα από τα βιβλία, τις τέχνες και τις επιστήμες ψυχαγωγούμενα! Το είδα να λειτουργεί στην πράξη, να δίνει χαρά, γνώσεις, ερεθίσματα, και έτσι σας το προτείνω! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δίπτυχο.

Περιγραφή: Στα παιδιά αρέσει να βλέπουν και να παρατηρούν γύρω τους. Έτσι μαθαίνουν με βιωματικό τρόπο μαθηματικά, γλώσσα, δεξιότητες ζωής και είναι έτοιμα να πάνε στο σχολείο. Μέσα στο βιβλίο θα βρείτε: διασκεδαστικές δραστηριότητες για όλες τις βασικές δεξιότητες, δραστηριότητες ψάξε βρες.
Συγγραφέας: Jennifer Moore Mallinos
Ηλικία: Από 2 ετών
Εικονογράφηση: Gustavo Mazali
Μετάφραση: Ελένη Βασδέκη
Σελίδες: 32
Σχήμα: 22Χ22
Εξώφυλλο: Μαλακό


14 ΠΑΙΔΙΚΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, από την σειρά Νέο ελληνικό θέατρο-54- από τις εκδόσεις Όστρια, και τους Χρήστο Σάββα,(Ηθοποιός-Σκηνοθέτης-Μεταφραστής Αρχαίου Δράματος), Γεωργία Μπλάγκου, (Θεατρολόγος-Εκαπιδευτικός-Σκηνοθέτης Θεάτρου και Κινηματογράφου), Αλίκη Ζηρίδου (Θεατρολόγος Εκπαιδευτικός). Όλοι όσοι έχουμε διδάξει στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε ομάδες, ξέρουμε καλά πόσο δύσκολο είναι να βρεις θεατρικά σκετς και έργα για παιδιά και έφηβους, που να έχει νόημα να ασχοληθείς με αυτά και να τα διδάξεις! Το γνωρίζω από πρώτο χέρι διδάσκοντας επί δεκαετίες θεατρική αγωγή! Αυτός είναι ο ένας λόγος που θέλησα να διαβάσω και να σας προτείνω τούτο το βιβλίο! Διότι το συγκεκριμένο έχει γραφτεί από τρεις ανθρώπους που έχουν σπουδάσει την τέχνη του θεάτρου, την έχουν βιώσει και διδάξει! Το θεωρώ σπουδαίο αυτό για πολλούς και ευνόητους λόγους! Ένας επιπλέων λόγος είναι το γεγονός ότι, με μία από τους συγγράφοντες του βιβλίου, έτυχε να σπουδάζουμε μαζί θεατρολογία, οπότε γνωρίζω την αγάπη της, την αφοσίωση και το όλο ενδιαφέρον της για την τέχνη που αποφάσισε να υπηρετήσει διδάσκοντάς την. Το θέατρο είναι ένα μαγικό εργαλείο που αν πέσει στα σωστά, εξειδικευμένα χέρια μπορεί να ξεκλειδώσει ψυχές και σώματα! Δεν είναι τυχαίο το ότι, είναι αναγκαίο στον πολιτισμένο άνθρωπο χιλιάδες χρόνια τώρα και θα είναι όσο υπάρχει το ανθρώπινο είδος!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συγκεκριμένο βιβλίο ήρθε για να φωτίσει πτυχές του εκπαιδευτικού θεάτρου, και σίγουρα θα δώσει λύσεις και επιλογές με τα άφθονα κείμενα που περιλαμβάνει και αγγίζουν πολλά και διαφορετικά θέματα, ενδιαφέροντα για παιδιά και εφήβους! Δοκιμασμένα κείμενα μικρότερα και μεγαλύτερα που θα σας λύσουν τα χέρια, για γιορτές, μελέτες και άλλα ανάλογα εγχειρήματα-Project. Καλοδιάβαστο και χρήσιμο εύχομαι να αποδειχτεί!

Περιγραφή: Το παρόν βιβλίο δημιουργήθηκε με στόχο την υποστήριξη της μαθησιακής, κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και τον εμπλουτισμό της θεατρικής βιβλιογραφίας στο χώρο της εκπαίδευσης και όχι μόνο, μέσω δεκατεσσάρων (14) θεατρικών έργων, πρωτότυπων και διασκευών και μίας αγγλικής μετάφρασης. Οι ιστορίες που περιλαμβάνονται είναι γεμάτες φαντασία, χιούμορ και διαχρονικά μηνύματα. Σκοπός του παρόντος βιβλίου είναι η παροχή ενός βοηθήματος, τόσο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, όσο και σε γονείς και παιδιά, που θα βοηθήσει στη μετάδοση αξιών και ιδανικών. Αξίες και ιδανικά, όπως η φιλία, η ειρήνη, η συμπερίληψη, ο σεβασμός προς τη διαφορετικότητα κ.α. Το παρόν βιβλίο είναι το δεύτερο της σειράς παιδικά θεατρικά έργα για τα σχολεία. Το πρώτο ονομάζεται ‘‘11 θεατρικά έργα’’ Γεωργία Μπλάγκου – Χρήστου Σάββα της σειράς Νεοελληνικό θέατρο -38- και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ.
Σελίδες: 200
Εξώφυλλο: Μαλακό
Έκδοση: Νοέμβριος 2024


Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ, ένα εξαιρετικό πόνημα του Βρετανού κλασικιστή και ακαδημαϊκού Χ. Ν. Φ. Κίττο, σε μετάφραση Λεωνίδα Ζενάκου, προλογος E. Hall, από τις εκδόσεις Πατάκης. Ένα έργο που αξίζει να διαβαστεί και να υπάρχει στην βιβλιοθήκη κάθε θεατρόφιλου, κάθε επαγγελματία και ερασιτέχνη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το βιβλίο ανατυπώνεται, συμπληρώνεται και μεταφράζεται από το 1939. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο βιβλίο το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον αγαπά ή θέλει να μελετήσει και να γνωρίσει το αρχαιοελληνικό δράμα σε όλο του το μεγαλείο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Στο εμβληματικό αυτό έργο, που πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά το 1939 κι εκδίδεται αδιάλειπτα έκτοτε, ο Βρετανός κλασικιστής H.D.F Kitto αναλύει, με μια διαχρονικά πρωτοποριακή προσέγγιση, τα έργα του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, αναδεικνύοντας με οξυδερκή τρόπο τη διαρκή καλλιτεχνική και λογοτεχνική κληρονομιά των τριών μεγάλων τραγικών και τον τρόπο που ο καθένας απ’ αυτούς συνέβαλε στην εξέλιξη του είδους.

Λαμβάνοντας υπόψη του το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού για την αρχαία ελληνική τραγωδία, ο Kitto υποστήριξε την άποψη ότι οι τρεις τραγικοί υπήρξαν πρώτα απ’ όλα καλλιτέχνες και ως εκ τούτου το κλειδί για την κατανόηση του κλασικού δράματος βρίσκεται στην κατανόηση της τραγικής σύλληψης κάθε έργου ξεχωριστά. Για τον Kitto το κρίσιμο σημείο της ερμηνευτικής διαδικασίας είναι η διατύπωση των σωστών ερωτημάτων κι όχι η εσφαλμένη αντίληψη ότι υπάρχουν ξεκάθαρες και σωστές απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν πρωτίστως την αισθητική του αρχαιοελληνικού δράματος. Η νέα αυτή έκδοση της Αρχαίας ελληνικής τραγωδίας βασίζεται στην αναθεωρημένη έκδοση του 1961 όπου αποκρυσταλλώνεται πλέον η άποψη του συγγραφέα ότι στα έργα τέχνης η μορφή και το περιεχόμενο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, πράγμα που επιβάλλει τη συνεξέτασή τους. Το βιβλίο συνεχίζει να επηρεάζει τις παραστάσεις κλασικού δράματος, προσφέροντας ένα θεωρητικό πλαίσιο για ρηξικέλευθες προσεγγίσεις και ερμηνείες.

Η παρούσα έκδοση συνοδεύεται από ένα εύχρηστο ευρετήριο και πρόλογο της Βρετανίδας ακαδημαϊκού Edith Hall, όπου παρουσιάζονται οι λόγοι της επί μακρόν αμείωτης δημοφιλίας ενός βιβλίου-ορόσημου για τη μελέτη του αρχαιοελληνικού δράματος. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).
ΓΛΩΣΣΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ελληνικά
ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Αγγλικά
ΒΑΡΟΣ: 0.841kg
ΣΕΛΙΔΕΣ: 488
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 17x24cm
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ EΚΔΟΣΗ: Οκτώβριος 2024


*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Το 10ο βιβλίο του Τάσσου Σταθόπουλου

H ιστορία από την ίδρυση του Συλλόγου μέχρι σήμερα
Το 10ο βιβλίο του Τάσσου Σταθόπουλου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία «επίκαιρα»

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
Βιβλία «επίκαιρα»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια μοναδική μουσική εμπειρία με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στη Λέσβο

Μεγάλη μουσική βραδιά στο Κτήμα Οινοφόρος το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026 με έναν καλλιτέχνη διεθνούς εμβέλειας
Μια μοναδική μουσική εμπειρία με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στη Λέσβο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Με φωτογραφίες για τον «Τόπο» υποδέχεται το 2026 η ΦΕΜ

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και εγκαίνια ομαδικής έκθεσης τη Δευτέρα
Με φωτογραφίες για τον «Τόπο» υποδέχεται το 2026 η ΦΕΜ
ΘΕΑΤΡΟ

Aνεβαίνει ξανά η κωμωδία «Μπότοξ ΑΙ …κι αλίμονο στα νιάτα»

Γέλιο με… τεχνητή νοημοσύνη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Aνεβαίνει ξανά η κωμωδία «Μπότοξ ΑΙ …κι αλίμονο στα νιάτα»
ΒΙΒΛΙΟ

Εργαστήριο για την τεχνική βιβλιοδεσίας Secret Belgian

Το Σάββατο 24 Ιανουαρίου από 12:30 ως 3:30μ.μ. στο εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής tortuguita
Εργαστήριο για την τεχνική βιβλιοδεσίας Secret Belgian
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ένα φαγκότο στα σχολεία της Λέσβου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί» του Φεστιβάλ Μολύβου σε πλήρη εξέλιξη σε όλο το νησί
Ένα φαγκότο στα σχολεία της Λέσβου
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στη Μυτιλήνη

Μια όπερα… αλλιώς, για παιδιά την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου
«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ανοίγει η αυλαία για τη ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα του Δήμου Μυτιλήνης

Πρόσκληση συμμετοχής σε σχολεία και ερασιτεχνικές παιδικές και εφηβικές θεατρικές ομάδες για το Παιδικό Θεατρικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου 2026 στο Δημοτικό Θέατρο
Ανοίγει η αυλαία για τη ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα του Δήμου Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Από τη Λέσβο στη Ρουμανία ένα βιβλίο για τη ζωή της Αγίας Θωμαΐδας

Το έργο του π. Αθανάσιου Γιουσμά κυκλοφόρησε στη ρουμανική γλώσσα και φιλοδοξεί να κάνει ευρύτερα γνωστή την Αγία του τόπου μέσα από αφήγηση και ιστορικά στοιχεία
Από τη Λέσβο στη Ρουμανία ένα βιβλίο για τη ζωή της Αγίας Θωμαΐδας