× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τα δημοψηφίσματα και ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης

Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Γιώργος Πλειός αναλύει την επίδραση των ΜΜΕ στα δημοψηφίσματα, από το ελληνικό «Όχι» του 2015 έως το Brexit, μέσα από το νέο του βιβλίο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/12/2024

Τα δημοψηφίσματα και ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης
' χρόνος ανάγνωσης

Σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον Θράσο Αβραάμ, ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε το νέο του βιβλίο, με τίτλο Δημοψηφίσματα και ΜΜΕ. Πώς το 2015 το «Ναι» των Μέσων έγινε στις κάλπες «Όχι», το οποίο εστιάζει στη σύνθετη σχέση μεταξύ δημοψηφισμάτων και μέσων ενημέρωσης. Ο τίτλος και το περιεχόμενο του έργου αποκαλύπτουν σημαντικές πτυχές της λειτουργίας των ΜΜΕ σε στιγμές που καθορίζουν το μέλλον κοινωνιών και κρατών.

Το βιβλίο του κ. Πλειού εξετάζει περιπτώσεις δημοψηφισμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με κεντρικό άξονα τη στάση και τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης. Ειδική αναφορά γίνεται στο δημοψήφισμα του 2015 στην Ελλάδα, το οποίο χαρακτήρισε ως μια «πρωτοφανή» περίπτωση, τόσο για την καθολική υποστήριξη των μεγάλων μέσων στο «Ναι» όσο και για τις ψυχολογικές τακτικές που υιοθετήθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής υπογραμμίζει πως το ενδιαφέρον του εστιάζεται στο πώς τα μέσα διαχειρίζονται ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής, όπου η εμπειρική γνώση του πολίτη είναι περιορισμένη. Όπως τόνισε, «στα δημοψηφίσματα κρίνονται ευρωπαϊκές υποθέσεις, οι οποίες δεν βιώνονται από τους πολίτες με άμεσο τρόπο, αφήνοντας μεγαλύτερο χώρο για παρέμβαση των μέσων».

Η ανάλυση του Γιώργου Πλειού αναδεικνύει τη δυναμική του φαινομένου «Μπούμερανγκ», όπου η υπερβολική προπαγάνδα μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Ειδικά για την Ελλάδα του 2015, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποίησαν εκφοβιστική ρητορική και ψυχολογικές τακτικές, προκαλώντας αντίδραση από τους πολίτες που οδήγησε στην επικράτηση του «Όχι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «όταν οι πολίτες νιώθουν ότι πιέζονται υπέρμετρα, ειδικά από μέσα που θεωρούνται αναξιόπιστα, αντιδρούν απορρίπτοντας την προτροπή τους». Επισήμανε επίσης την ιστορική διάθεση αυτονομίας των Ελλήνων, η οποία ενίσχυσε την αντίδραση αυτή.

Ο κ. Πλειός σύγκρινε το ελληνικό δημοψήφισμα με άλλες περιπτώσεις, όπως το Brexit. Στη Βρετανία, ο «κίτρινος Τύπος» είχε ισχυρή επιρροή σε λαϊκά στρώματα, προωθώντας τη ρητορική υπέρ του Brexit. Ωστόσο, τα μέσα στη Βρετανία ήταν πιο πολυφωνικά συγκριτικά με την Ελλάδα, όπου η στήριξη στο «Ναι» ήταν σχεδόν καθολική από τα μεγάλα συστημικά μέσα.

Ο καθηγητής σημείωσε πως η αναξιοπιστία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Όπως ανέφερε, «τα ελληνικά μέσα αντιμετωπίζονται από τους πολίτες με καχυποψία. Το 90% των Ελλήνων δηλώνει πως δεν τα εμπιστεύεται για ενημέρωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συνδυασμός έντονης προπαγάνδας, εκφοβιστικών διλημμάτων και χαμηλής αξιοπιστίας οδήγησε σε μια αντιδραστική ψήφο που εν τέλει δεν ευνόησε τις επιδιώξεις των μέσων και της πολιτικής ηγεσίας που υποστήριζαν το «Ναι».

Ο Γιώργος Πλειός κατέληξε τονίζοντας ότι το βιβλίο του δεν είναι μόνο μια ακαδημαϊκή ανάλυση, αλλά και μια απόπειρα να φωτίσει τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ επηρεάζουν τη δημοκρατική διαδικασία. Με την ελπίδα πως η έρευνά του θα βοηθήσει στην κατανόηση του ρόλου της ενημέρωσης, μας καλεί να είμαστε κριτικοί δέκτες και ενεργοί πολίτες.Το έργο του αποτελεί μια πολύτιμη συμβολή στην κατανόηση της σχέσης ΜΜΕ και κοινωνίας, ειδικά σε περιόδους κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Καθηγητή ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ Γιώργου Πλειού εδω:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών