ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρυσά βραβεία και διακρίσεις για τα τυριά του Βασίλα στο Μεσότοπο
Βραβεύτηκε για δεύτερη φορά μέσα σε 12 μήνες το τυροκομείο του Γιώργου Βασίλα που λειτουργεί παράγοντας προϊόντα με δικό του γάλα από το 2007
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 17/12/2024
Με μεράκι, αγάπη για τη φύση και αφοίωση στην παράδοση, η τυροκομική μονάδα του Γιώργου Βασίλα στο Μεσότοπο της Λέσβου εδραιώνεται ως ένας δυναμικός παίκτης στον χώρο των ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων. Με λειτουργία που ξεκίνησε το 2007, η οικογενειακή αυτή επιχείρηση καταφέρνει να συνδυάσει την τέχνη της παραδοσιακής τυροκομίας με σύγχρονες προσεγγίσεις, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις.
Το Νοέμβριο του 2024, η μονάδα Βασίλα έλαμψε στην έκθεση «Cheese and Meat» στην Αθήνα, όπου το ανθότυρο και το λαδοτύρι της βραβεύτηκε με το χρυσό βραβείο ποιότητας, ενώ η φέτα κέρδισε το ασημένιο βραβείο. Αυτή η διπλή επιτυχία δεν ήταν η πρώτη για τον Γιώργο Βασίλα και την ομάδα του. Πριν ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2023, το περιοδικό «Γαστρονόμος» βράβευσε τη φέτα και το λαδοτύρι της μονάδας, χαρακτηρίζοντας το τελευταίο ως ένα προϊόν με ξεχωριστά τοπικά χαρακτηριστικά.
Για τον Γιώργο Βασίλα, έναν νέο ανθρώπο που αγαπούσε από μικρή ηλικία τη φύση, την κτηνοτροφία και τον Μεσότοπο, η δημιουργία του τυροκομείου αποτελεί προσωπικό όραμα. Μετά την αποφοίτηση του από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο του και να μετουσιώσει την εμπειρία της οικογένειάς του σε ένα επαγγελματικό εγχείρημα με προοπτικές. «Σαν οικογένεια είχαμε κτηνοτροφική δραστηριότητα εδώ και πολλά χρόνια, από τον παππού στον πατέρα μου, και γνωρίζαμε καλά την τέχνη της παρασκευής αγνών τυροκομικών προϊόντων. Με την έναρξη λειτουργίας του τυροκομείου, η δραστηριότητα αυτή έγινε πιο εντατική», δηλώνει.
Η τυροκομική μονάδα του Γιώργου Βασίλα λειτουργεί σε καθετοποιημένη βάση, με το 80% του γάλακτος που χρησιμοποιεί να προέρχεται από τη δική του εκτροφή. Με 2.000 πρόβατα στην οικογενειακή μονάδα, εξασφαλίζεται η αγνότητα και η ποιότητα των προϊόντων, τα οποία περιλαμβάνουν φέτα, λαδοτύρι, ανθότυρο, γιαούρτι και άλλα.
Με τη στήριξη της οικογένειάς του, ο Γιώργος Βασίλας συνεχίζει να συνδυάζει την τοπική παράδοση με σύγχρονες προσεγγίσεις, δημιουργώντας προϊόντα που κερδίζουν όχι μόνο την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας αλλά και ευρύτερη αναγνώριση.