× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σταματούν το μάζεμα της ελιάς στη Λέσβο!

Εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί του νησιού αναβάλουν την συγκομιδή για μετά τις γιορτές ελπίζοντας σε καλύτερες αποδόσεις του καρπού σε ελαιόλαδο. Καταστροφική χρονιά το 2024 για την ελαιοκομία του νησιού

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 14/12/2024

Σταματούν το μάζεμα της ελιάς στη Λέσβο!
' χρόνος ανάγνωσης

Το 2024, για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, ξεκίνησε με το «δόξα το θεό» όταν οι τιμές παραγωγού έφθασαν  στα 9.00 ευρώ ανά κιλό τον περασμένο Μάρτιο και ολοκληρώνεται με το «Παναγιά βοήθα» καθώς το φετινό Δεκέμβρη εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί που σταματούν την συγκομιδή βλέποντας πως οι αποδόσεις του καρπού σε λάδι έχουν πέσει στο εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Ελαιοπαραγωγός από την Στύψη από καρπό 500 κιλών ελαιολάδου, πήρε 50 κιλά λάδι (απόδοση 10%) στην πρώτη αλεσιά ενώ στην δεύτερη πήρε 70 κιλά λάδι (απόδοση 14%). Στην περιοχή της Γέρας παραγωγός πήγε στο ελαιοτριβείο 1.100 κιλά ελιές και πήρε μόλις 80 κιλά λάδι (απόδοση 7,27!!!).

Στην περιοχή της Μυτιλήνη και των γύρων χωριών θεωρείται ικανοποιητική την φετινή χρονιά μια απόδοση του καρπού σε λάδι όταν φθάνει στο 16 – 18%. Φυσικά υπάρχουν και οι λίγες καλές περιπτώσεις όπου ένας παραγωγός μπορεί να πετύχει απόδοση κοντά στο 20%. Ωστόσο, ακόμη και μία απόδοση στο 20% είναι πολύ κάτω από τις συνήθη επίπεδα για τις ποικιλίες της Λέσβου που κυμαίνονται από 23 ως 25%. Να σημειωθεί πως σε ιδανικές συνθήκες ποικιλίες όπως η Λαδολιά, η Κολοβή και η Αδραμυτινή μπορούν να δώσουν 30% ελαιόλαδο.

Οι εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις του καρπού, σε συνδυασμό με την μεγάλη πτώση των τιμών παραγωγού (φθάνουν μέχρι τα 5,80 ευρώ ανά κιλό τα πολύ καλά έξτρα παρθένα) και «ακριβά» μεροκάματα οδηγούν τους παραγωγούς του νησιού σε κρίσιμες αποφάσεις. Οι επιλογές που έχουν μπροστά τους είναι: α) Να σταματήσουν εντελώς την συγκομιδή του καρπού. β) Να απολύσουν τους εργάτες και να μαζέψουν όσο καρπό μπορούν μόνοι τους ή με την βοήθεια των οικογενειών τους. γ) Να απλώσουν δίχτυα και ελαιόπανα κάτω από τα δέντρα και να πάρουν μόνο τον καρπό που θα πέσει πάνω σε αυτά μέσα στους δύο επόμενους μήνες. δ) Αναστολή της συγκομιδής για μετά τις γιορτές με την ελπίδα ότι θα έχουν βελτιωθεί οι αποδόσεις του καρπού σε λάδι μέχρι τότε.

Βέβαια, αυτή την εποχή, κάθε καθυστέρηση στην συγκομιδή, οδηγεί σε απώλεια καρπού. Κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου. Όμως σε πολλές περιπτώσεις η συγκομιδή οδηγεί σε μεγαλύτερη ζημιά για τους παραγωγούς.

Τα πράγματα είναι χειρότερα για τους ελαιοπαραγωγούς, κι ήταν πολλοί αυτοί, που στις αρχές του 2024 έκαναν εκτεταμένες καλλιεργητικές φροντίδες στους ελαιώνες τους, λίπανσης, κλάδεμα, ψεκασμοί κλπ. Καθώς περίμεναν ότι τις δαπάνες που έκαναν θα τις αναπλήρωναν από τον καρπό που θα έπαιρναν την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο.

Οι συνέπειες

Στο ξεκίνημα της περιόδου συγκομιδής του καρπού στην Λέσβο σχεδόν το σύνολο των εργατών γης ζητούσαν να πληρωθούν με 70 ευρώ το μεροκάματο τους. Μετά τα μέσα του Νοεμβρίου οι παραγωγοί που σταματούσαν να απασχολούν εργάτες γης για την συγκομιδή καθώς αδυνατούσαν να πληρώσουν αυτά τα μεροκάματα. Έτσι πολλοί εργάτες γης έμειναν χωρίς δουλειά. Ακόμη χειρότερα έγιναν τα πράγματα όταν διαπιστώθηκε πως οι χαμηλές αποδόσεις του καρπού σε ελαιόλαδο δεν οφείλονταν στην πρόωρη συγκομιδή.

Επίσης πολλά ελαιοτριβεία του νησιού που στις αρχές του Νοεμβρίου δούλευαν ασταμάτητα κάθε μέρα. Στα μέσα του Δεκεμβρίου δουλεύουν κάθε δύο ή τρεις ημέρες.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν πολύ μικρότερη παραγωγή ελαιολάδου στο νησί από αυτή που ανέφεραν οι αρχικές εκτιμήσεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ενημερωτική συνάντηση για τη διακίνηση γάλακτος στη Λέσβο

Συζήτηση για την εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής, με πρωτοβουλία Αθανασίου και συμμετοχή Κατσαβέλλη. Συμμετείχαν συνεταιρισμοί και εκπρόσωπος των τυροκόμων του νησιού
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελία για υπάλληλο στη Γαλακτοκομική Λέσβου

Ζητείται Τεχνολόγος τροφίμων – Χημικός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πτήσεις από Γερμανία, συμμετοχή σε έκθεση και καμπάνια για το Πάσχα 2026

Συμφωνία Ένωσης Ξενοδόχων και Περιφέρειας για προωθητικές ενέργειες το 2025–2026
ΑΓΟΡΑ

20 ευρώ για μελομακάρονα στη Λέσβο ‑ φωτιά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σημαντικές ανατιμήσεις σε κρέατα, κυρίως μοσχάρι και αρνί καθώς και στα γλυκά με την ανώτατη τιμή στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες να φτάνει ακόμη τα 19 ευρώ ανά κιλό
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΟΡΑ

Χριστούγεννα με 1,20 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης στη Λέσβο

Σχεδόν 1,5 βασικό μισθό απαιτείται από ένα νοικοκυριό της Λέσβου για να γεμίσει τις δεξαμενές του και να βγάλει τις κρύες μέρες του Γενάρη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΓΕΥΣΗ

Γιορτινές γεύσεις από παράδοση και μεράκι

Το εργαστήριο Τα Γλυκά της Ελένης παρουσιάζει τις χειροποίητες δημιουργίες των Χριστουγέννων
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Στο σφυρί οι αλυκές Καλλονής και Πολιχνίτου

Το Υπερταμείο προκήρυξες διεθνή διαγωνισμό για την πώληση των Ελληνικών αλυκών που έχει στον έλεγχο του
ΕΛΛΑΔΑ

Καρυστιανού για ΣΔΟΕ «όλα είναι καθαρά και διάφανα»

Αιχμές κατά κυβέρνησης και ΑΑΔΕ μετά την έφοδο στα γραφεία του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών και ερωτήματα για τα κριτήρια προτεραιοποίησης των ελέγχων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτινή κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης

Ανοιχτά τα καταστήματα με αυξημένη προσέλευση και εορταστικές δράσεις στο κέντρο της πόλης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χάνει επιβάτες η γραμμή Πειραιάς – Χίος ‑ Μυτιλήνη

Η επιβατική κίνηση της κύριας γραμμής του Βορείου Αιγαίου το πρώτο εξάμηνο του 2025 κατέγραψε πτώση 28,15%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Ο «Ζαχαροπλάστης» παρουσιάζει μια λαμπερή συλλογή απολαύσεων για τις φετινές γιορτές

Γιορτινός γλυκόκοσμος που μαγνητίζει τις αισθήσεις