× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σταματούν το μάζεμα της ελιάς στη Λέσβο!

Εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί του νησιού αναβάλουν την συγκομιδή για μετά τις γιορτές ελπίζοντας σε καλύτερες αποδόσεις του καρπού σε ελαιόλαδο. Καταστροφική χρονιά το 2024 για την ελαιοκομία του νησιού

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 14/12/2024

Σταματούν το μάζεμα της ελιάς στη Λέσβο!
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Το 2024, για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, ξεκίνησε με το «δόξα το θεό» όταν οι τιμές παραγωγού έφθασαν  στα 9.00 ευρώ ανά κιλό τον περασμένο Μάρτιο και ολοκληρώνεται με το «Παναγιά βοήθα» καθώς το φετινό Δεκέμβρη εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί που σταματούν την συγκομιδή βλέποντας πως οι αποδόσεις του καρπού σε λάδι έχουν πέσει στο εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Ελαιοπαραγωγός από την Στύψη από καρπό 500 κιλών ελαιολάδου, πήρε 50 κιλά λάδι (απόδοση 10%) στην πρώτη αλεσιά ενώ στην δεύτερη πήρε 70 κιλά λάδι (απόδοση 14%). Στην περιοχή της Γέρας παραγωγός πήγε στο ελαιοτριβείο 1.100 κιλά ελιές και πήρε μόλις 80 κιλά λάδι (απόδοση 7,27!!!).

Στην περιοχή της Μυτιλήνη και των γύρων χωριών θεωρείται ικανοποιητική την φετινή χρονιά μια απόδοση του καρπού σε λάδι όταν φθάνει στο 16 – 18%. Φυσικά υπάρχουν και οι λίγες καλές περιπτώσεις όπου ένας παραγωγός μπορεί να πετύχει απόδοση κοντά στο 20%. Ωστόσο, ακόμη και μία απόδοση στο 20% είναι πολύ κάτω από τις συνήθη επίπεδα για τις ποικιλίες της Λέσβου που κυμαίνονται από 23 ως 25%. Να σημειωθεί πως σε ιδανικές συνθήκες ποικιλίες όπως η Λαδολιά, η Κολοβή και η Αδραμυτινή μπορούν να δώσουν 30% ελαιόλαδο.

Οι εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις του καρπού, σε συνδυασμό με την μεγάλη πτώση των τιμών παραγωγού (φθάνουν μέχρι τα 5,80 ευρώ ανά κιλό τα πολύ καλά έξτρα παρθένα) και «ακριβά» μεροκάματα οδηγούν τους παραγωγούς του νησιού σε κρίσιμες αποφάσεις. Οι επιλογές που έχουν μπροστά τους είναι: α) Να σταματήσουν εντελώς την συγκομιδή του καρπού. β) Να απολύσουν τους εργάτες και να μαζέψουν όσο καρπό μπορούν μόνοι τους ή με την βοήθεια των οικογενειών τους. γ) Να απλώσουν δίχτυα και ελαιόπανα κάτω από τα δέντρα και να πάρουν μόνο τον καρπό που θα πέσει πάνω σε αυτά μέσα στους δύο επόμενους μήνες. δ) Αναστολή της συγκομιδής για μετά τις γιορτές με την ελπίδα ότι θα έχουν βελτιωθεί οι αποδόσεις του καρπού σε λάδι μέχρι τότε.

Βέβαια, αυτή την εποχή, κάθε καθυστέρηση στην συγκομιδή, οδηγεί σε απώλεια καρπού. Κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου. Όμως σε πολλές περιπτώσεις η συγκομιδή οδηγεί σε μεγαλύτερη ζημιά για τους παραγωγούς.

Τα πράγματα είναι χειρότερα για τους ελαιοπαραγωγούς, κι ήταν πολλοί αυτοί, που στις αρχές του 2024 έκαναν εκτεταμένες καλλιεργητικές φροντίδες στους ελαιώνες τους, λίπανσης, κλάδεμα, ψεκασμοί κλπ. Καθώς περίμεναν ότι τις δαπάνες που έκαναν θα τις αναπλήρωναν από τον καρπό που θα έπαιρναν την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο.

Οι συνέπειες

Στο ξεκίνημα της περιόδου συγκομιδής του καρπού στην Λέσβο σχεδόν το σύνολο των εργατών γης ζητούσαν να πληρωθούν με 70 ευρώ το μεροκάματο τους. Μετά τα μέσα του Νοεμβρίου οι παραγωγοί που σταματούσαν να απασχολούν εργάτες γης για την συγκομιδή καθώς αδυνατούσαν να πληρώσουν αυτά τα μεροκάματα. Έτσι πολλοί εργάτες γης έμειναν χωρίς δουλειά. Ακόμη χειρότερα έγιναν τα πράγματα όταν διαπιστώθηκε πως οι χαμηλές αποδόσεις του καρπού σε ελαιόλαδο δεν οφείλονταν στην πρόωρη συγκομιδή.

Επίσης πολλά ελαιοτριβεία του νησιού που στις αρχές του Νοεμβρίου δούλευαν ασταμάτητα κάθε μέρα. Στα μέσα του Δεκεμβρίου δουλεύουν κάθε δύο ή τρεις ημέρες.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν πολύ μικρότερη παραγωγή ελαιολάδου στο νησί από αυτή που ανέφεραν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι τυροπαραγωγοί στο πλευρό των κτηνοτρόφων της Λέσβου

Ζητούν άμεσες αποζημιώσεις για γάλα, ζώα και χαμένο εισόδημα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο κατάρρευσης της τοπικής τυροκομίας
Οι τυροπαραγωγοί στο πλευρό των κτηνοτρόφων της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Κάπη

Μία θετική και 24 αρνητικές εκτροφές έδειξαν οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής
Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Κάπη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Υπογραφές που «καίνε» κτηνοτρόφους και γεωτεχνικούς

Σβήνονται και ξαναγράφονται πιστοποιητικά σφαγής κοπαδιών στη Λέσβο
Υπογραφές που «καίνε» κτηνοτρόφους και γεωτεχνικούς
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δυναμική εκκίνηση για τη γραμμή Ακτσάι – Μυτιλήνη

Αισιόδοξα τα πρώτα μηνήματα με επισκέπτες κυρίως από Κωνσταντινούπολη-Σχεδόν 500 άτομα αναμένονται αυτή την εβδομάδα μόνο μέσω της νέας σύνδεσης με το Ακτσάι
Δυναμική εκκίνηση για τη γραμμή Ακτσάι – Μυτιλήνη
ΑΓΟΡΑ

Λευκή Νύχτα στο Πλωμάρι με εκπτώσεις, μουσική και δώρα

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πλωμαρίου Μανώλης Μαραγκέλλης μιλά για τη μεγάλη κινητοποίηση στη φωτιά και την εικόνα της τοπικής αγοράς
Λευκή Νύχτα στο Πλωμάρι με εκπτώσεις, μουσική και δώρα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τα αγριοκάτσικα της βόρειας Λέσβου και ο αφθώδης πυρετός

Κτηνοτρόφος εκφράζει φόβους ότι έχουν μολυνθεί και συμβάλλουν στη διασπορά της νόσου
Τα αγριοκάτσικα της βόρειας Λέσβου και ο αφθώδης πυρετός
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζει το νομικό πλαίσιο για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ενοικίων

Η κατάργηση του άρθρου 989 απλοποιεί τις διαδικασίες και επιταχύνει την είσπραξη οφειλών – Τι ισχύει για τις εκκρεμείς υποθέσεις
Αλλάζει το νομικό πλαίσιο για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ενοικίων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η 3η Γιορτή Λαδιού και Τυριού στη Λουτρόπολη Θερμής

Παραδοσιακές γεύσεις, χορευτικά συγκροτήματα και ζωντανή μουσική την Παρασκευή 7 Αυγούστου
Η 3η Γιορτή Λαδιού και Τυριού στη Λουτρόπολη Θερμής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ΟΣΔΕ και τα επτά κακά της μοίρας του αγροτικού κόσμου...

Ο Αύγουστος έφτασε, οι αιτήσεις περιμένουν και η κυβέρνηση υπόσχεται ότι το σύστημα θα ανοίξει… από μέρα σε μέρα
Το ΟΣΔΕ και τα επτά κακά της μοίρας του αγροτικού κόσμου...
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρχίζουν οι αιτήσεις του ΕΛΓΑ για τους πυρόπληκτους του Πλωμαρίου

Η διαδικασία θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 12 Αυγούστου – Απαραίτητο μόνο το ΑΦΜ
Αρχίζουν οι αιτήσεις του ΕΛΓΑ για τους πυρόπληκτους του Πλωμαρίου
ΑΓΟΡΑ

Νέο κύμα ακρίβειας έρχεται στα ράφια

Οι αυξήσεις στις τιμές χονδρικής περνούν σε τρόφιμα και βασικά αγαθά, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά
Νέο κύμα ακρίβειας έρχεται στα ράφια
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει