Υπερκέρδη στις τράπεζες και οι μαθητές σε λυόμενα
Στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει» με τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ αναδείχτηκαν οι προβληματισμοί για τις προτεραιότητες της πολιτείας και η πολιτικές επιλογές τις κυβέρνησης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/12/2024
Στην πρόσφατη εκπομπή "Τα Παιδία Παίζει", οι Μαρία Χατζηγεωργίου και Θράσος Αβραάμ ανέδειξαν ένα θέμα που συνδυάζει την εκπαιδευτική ανεπάρκεια με την οικονομική αδικία, προβληματίζοντας για τις προτεραιότητες της κοινωνίας.
Η συζήτηση ξεκίνησε από τα περιστατικά πτώσης σοβάδων σε σχολεία της Λέσβου. Στις 17 Νοεμβρίου, σοβάδες κατέρρευσαν στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, ενώ το ίδιο επαναλήφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Δημοτικό Σχολείο Ιππείου. Ευτυχώς, τα περιστατικά συνέβησαν χωρίς να τραυματιστούν μαθητές ή εκπαιδευτικοί.
Οι πρώτοι έλεγχοι αποκάλυψαν εκτεταμένη υγρασία και διαρροές στις στέγες, ενώ το πρόβλημα αναμένεται να απαιτήσει δαπανηρές και χρονοβόρες επισκευές. Τα παιδιά στο Ίππειος ήδη μεταφέρθηκαν σε προκατασκευασμένες αίθουσες. Ωστόσο, το περιστατικό ανέδειξε το συνολικό πρόβλημα της παλαιότητας των σχολικών κτηρίων, πολλά εκ των οποίων έχουν ηλικία άνω των 80 ετών.
Οι ευθύνες βαραίνουν τους δήμους, οι οποίοι όμως στερούνται τους απαραίτητους πόρους, καθώς το κράτος έχει παραχωρήσει τις σχετικές αρμοδιότητες χωρίς επαρκή χρηματοδότηση. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου ζητά άμεσους ελέγχους και χρηματοδότηση για τα σχολικά κτήρια ενώ το ΤΕΕ έχει αναλάβει το έργο των ελέγχων σε όλες τις σχολικές υποδομές της Λέσβου.
Στη συζήτηση, ωστόσο, ο Θράσος Αβραάμ έστρεψε την προσοχή σε ένα άλλο ζήτημα: την αλματώδη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, που ξεπερνά τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρώτο εννιάμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 23% σε σχέση με το 2023.
Ο βασικός λόγος αυτής της κερδοφορίας είναι τα υπερβολικά υψηλά επιτόκια δανείων σε συνδυασμό με σχεδόν μηδενικά επιτόκια καταθέσεων. Ενδεικτικά, η διαφορά μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Οι τράπεζες χρεώνουν επίσης υψηλές προμήθειες ακόμα και για απλές συναλλαγές.
Η κερδοφορία αυτή συμβαίνει σε ένα περιβάλλον όπου οι πολίτες αντιμετωπίζουν οικονομική δυσκολία, ενώ η εξυπηρέτηση στις τράπεζες γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς οι συναλλαγές μεταφέρονται αναγκαστικά σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Η αντιπαραβολή της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης με την κερδοφορία των τραπεζών προκαλεί ερωτήματα. Γιατί, ενώ υπάρχουν τεράστια κέρδη, δεν διοχετεύονται πόροι για βασικές ανάγκες όπως η επισκευή των σχολείων;
Η Μαρία Χατζηγεωργίου τόνισε πως η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς επαρκή χρηματοδότηση δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Οι λύσεις, όπως επεσήμαναν οι παρουσιαστές, θα πρέπει να περιλαμβάνουν άμεση πίεση προς την κυβέρνηση και διεκδίκηση γενναίας χρηματοδότησης από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Η κοινωνία χρειάζεται απαντήσεις, καθώς το μέλλον των παιδιών δεν μπορεί να επαφίεται μόνο σε προκάτ και προχειροδουλειές.