ΡΕΠΟΡΤΑΖ
20 ευρώ για ένα κιλό ελληνικό τυρί!
Σχεδόν την ίδια τιμή με την πανάκριβη ιταλική παρμεζάνα έχει η παραδοσιακή ελληνική γραβιέρα και το κασέρι. Απλησίαστος ο πάγκος των τυριών για τον μέσο Έλληνα καταναλωτή
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 6/12/2024
Πόσα χρήματα πρέπει να διαθέσει ένας εργαζόμενος για να αγοράσει σήμερα ένα κιλό τυρί;
Εξαρτάται από το τυρί που θα επιλέξει, θα πει κάποιος. Ωστόσο, στη σημερινή εποχή της ακρίβειας και των συνεχών αυξήσεων, ακόμη και αγαπημένα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως το τυρί που κάποτε δεν έλειπε από κανένα ελληνικό σπίτι, πλέον αποτελούν πολυτέλεια που δεν μπορούν όλοι να αντέξουν οικονομικά.
Οι καταναλωτές που πηγαίνουν καθημερινά στο σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα της γειτονιάς τους διαπιστώνουν ότι η ακρίβεια έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που είναι αδύνατον να αγοράσουν τις ποσότητες προϊόντων που αγόραζαν πριν από δύο ή τρία χρόνια, πριν ξεκινήσει η ξέφρενη κούρσα ανόδου των τιμών.
Μια επίσκεψη σε κεντρικό σούπερ μάρκετ της Μυτιλήνης προκαλεί δέος όταν πλησιάσει κανείς στο ψυγείο με τα τυριά, τα οποία μπορεί μόνο να κοιτάξει, αφού η τσέπη του μέσου εργαζόμενου δεν μπορεί να τα υποστηρίξει.
Αρχικά, η ματιά πέφτει στα εκλεπτυσμένα ευρωπαϊκά τυριά, όπως η Παρμεζάνα, το Προβολόνε και το Έμενταλ. Οι τιμές τους ξεπερνούν τα 20 ευρώ το κιλό και σίγουρα ο καταναλωτής απομακρύνεται βιαστικά, θεωρώντας ότι μπορεί να βρει κάτι πιο οικονομικό και εξίσου ποιοτικό σε ελληνικά τυριά.
Στο επόμενο ψυγείο, μια αρκετά δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τον αγοραστή, καθώς διαπιστώνει ότι ακόμη και τα τυριά ευρείας κατανάλωσης έχουν τιμές «που αγγίζουν το Θεό», και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τα ευρωπαϊκά τυριά πολυτελείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κασέρι, η τιμή του οποίου κυμαίνεται από 22 έως 23 ευρώ το κιλό. Πολύ ψηλά βρίσκεται και η γραβιέρα, η οποία θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα ελληνικά τυριά. Για να αγοράσει κανείς ένα κιλό γραβιέρα, θα πρέπει να διαθέσει από 19 έως 20 ευρώ. Πολύ ακριβό είναι και το ντόπιο λαδοτύρι Μυτιλήνης, το οποίο κυμαίνεται από 19 έως 20 ευρώ το κιλό.
Ακόμη και τα λευκά τυριά, όπως η φέτα και το κατσικίσιο τυρί, που παραδοσιακά θεωρούνταν πιο οικονομικά και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στα ελληνικά νοικοκυριά, πλέον είναι απλησίαστα και πωλούνται 15 με 16 ευρώ το κιλό.
Βλέποντας αυτές τις τιμές, ο καταναλωτής κάνει στροφή 180 μοιρών και κατευθύνεται προς τα μαλακά κίτρινα ευρωπαϊκά τυριά. Όχι ότι αυτά είναι φθηνά, αλλά είναι κάπως πιο προσιτά από άλλες επιλογές. Θα βρει τυρί τύπου γκούντα, ένταμ ή τσένταρ σε τιμές από 8 έως 12 ευρώ το κιλό.
Με αυτά τα δεδομένα, ο εργαζόμενος που αμείβεται στην Ελλάδα με τον βασικό μισθό, ο οποίος είναι καθαρά 750 ευρώ, που αντιστοιχεί σε ημερομίσθιο περίπου 35 ευρώ, για να αγοράσει ένα κιλό τυρί για την οικογένειά του, θα πρέπει να διαθέσει πάνω από το μισό του μεροκάματο, είτε επιλέξει να αγοράσει φέτα είτε κάποιο πιο ακριβό τυρί, όπως το κασέρι, η γραβιέρα ή το ντόπιο λαδοτύρι.