Νίκη για την αλήθεια και την ελευθεροτυπία
Αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι μετά από μήνυση για ρεπορτάζ που αποκάλυπτε επίθεση σε νεαρή γυναίκα στη Μυτιλήνη
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/11/2024
Την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης εκδίκασε τη μήνυση που είχε υποβάλει ο πρώην σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Χρήστος Πουλέλλης, κατά της εκδότριας της εφημερίδας Πολιτικά Βαρβάρας Γκιγκιλίνη και των δημοσιογράφων Κωνσταντίνου Πουλή, Νάντιας Ρούμπου και Θράσου Αβραάμ. Η υπόθεση αφορούσε δημοσιεύματα που περιέγραφαν την εμπλοκή του κ. Πουλέλλη σε επίθεση κατά νεαρής γυναίκας στις 16 Οκτωβρίου 2020.
Η γυναίκα είχε καταγράψει με το κινητό της τον κ. Πουλέλλη να σβήνει αντιφασιστικά συνθήματα, μεταξύ των οποίων και το μήνυμα «Τσακίστε τους Ναζί», λίγες ημέρες μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Τα δημοσιεύματα είχαν χαρακτηρίσει τον κ. Πουλέλλη ακροδεξιό.
Στην έναρξη της δίκης, ο κ. Πουλέλλης δήλωσε πως επιθυμεί να αποσύρει τη μήνυση, επικαλούμενος την πρόθεσή του να «κλείσει το ζήτημα». Ωστόσο, οι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι ζήτησαν να προχωρήσει κανονικά η εκδίκαση, δηλώνοντας ότι θέλουν να αποδείξουν την αθωότητά τους και την εγκυρότητα της δημοσιογραφικής τους δουλειάς.
Κατά την εξέτασή του, ο κ. Πουλέλλης παραδέχθηκε πως πρωταγωνίστησε στο περιστατικό της επίθεσης, ισχυριζόμενος ότι οι δημοσιογραφικοί χαρακτηρισμοί προήλθαν από την «ένταση της εποχής» και την αντίθεση των δημοσιογράφων στις πολιτικές του απόψεις.
Η εκδότρια της εφημερίδας, Βαρβάρα Γκιγκιλίνη, υποστήριξε ότι το ρεπορτάζ της βασιζόταν σε ακριβή και επιβεβαιωμένα στοιχεία από τη συντάκτρια του άρθρου, Νατάσσα Παπανικολάου. «Τα γεγονότα ήταν τεκμηριωμένα και πέρα από κάθε αμφισβήτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο δημοσιογράφος Θράσος Αβραάμ, από την πλευρά του, τόνισε ότι ο χαρακτηρισμός «ακροδεξιός» ήταν δικαιολογημένος, καθώς ο κ. Πουλέλλης είχε δημοσίως εκφράσει θέσεις που τον τοποθετούσαν πολιτικά σε αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, ανέφερε ότι η πολιτική ομάδα «Ελεύθεροι Πολίτες», με την οποία είχε εκλεγεί ο κ. Πουλέλλης, είχε συμβάλει στη διάδοση διχαστικών ιδεών και μίσους στην τοπική κοινωνία κατά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης.
Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των δημοσιογράφων, κρίνοντας ότι οι χαρακτηρισμοί βασίζονταν σε πραγματικά γεγονότα και δεν υπερέβαιναν τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Η πρόταση έγινε δεκτή από τη δικαστική έδρα, η οποία αθώωσε ομόφωνα τους κατηγορούμενους.
Η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντική νίκη για την ελευθερία του Τύπου και τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία, ειδικά σε περιόδους κοινωνικής έντασης. Οι δημοσιογράφοι απέδειξαν ότι η δουλειά τους ήταν τεκμηριωμένη και δεν υπέκυψε σε πιέσεις, ενώ το δικαστήριο αναγνώρισε την κρίσιμη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης για την ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Δικηγόροι υπεράσπισης ήταν ο Δημήτρης Μοιρασγεντής, ο Ευάγγελος Γκιγκιλίνης και ο Νικόλαος Πουλής ενώ μάρτυρες υπεράσπισης ήταν ο Στρατής Μπαλάσκας και η Νατάσσα Παπανικολάου.