× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νίκη για την αλήθεια και την ελευθεροτυπία

Αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι μετά από μήνυση για ρεπορτάζ που αποκάλυπτε επίθεση σε νεαρή γυναίκα στη Μυτιλήνη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/11/2024

Νίκη για την αλήθεια και την ελευθεροτυπία
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης εκδίκασε τη μήνυση που είχε υποβάλει ο πρώην σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Χρήστος Πουλέλλης, κατά της εκδότριας της εφημερίδας Πολιτικά Βαρβάρας Γκιγκιλίνη και των δημοσιογράφων Κωνσταντίνου Πουλή, Νάντιας Ρούμπου και Θράσου Αβραάμ. Η υπόθεση αφορούσε δημοσιεύματα που περιέγραφαν την εμπλοκή του κ. Πουλέλλη σε επίθεση κατά νεαρής γυναίκας στις 16 Οκτωβρίου 2020.

Η γυναίκα είχε καταγράψει με το κινητό της τον κ. Πουλέλλη να σβήνει αντιφασιστικά συνθήματα, μεταξύ των οποίων και το μήνυμα «Τσακίστε τους Ναζί», λίγες ημέρες μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Τα δημοσιεύματα είχαν χαρακτηρίσει τον κ. Πουλέλλη ακροδεξιό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην έναρξη της δίκης, ο κ. Πουλέλλης δήλωσε πως επιθυμεί να αποσύρει τη μήνυση, επικαλούμενος την πρόθεσή του να «κλείσει το ζήτημα». Ωστόσο, οι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι ζήτησαν να προχωρήσει κανονικά η εκδίκαση, δηλώνοντας ότι θέλουν να αποδείξουν την αθωότητά τους και την εγκυρότητα της δημοσιογραφικής τους δουλειάς.

Κατά την εξέτασή του, ο κ. Πουλέλλης παραδέχθηκε πως πρωταγωνίστησε στο περιστατικό της επίθεσης, ισχυριζόμενος ότι οι δημοσιογραφικοί χαρακτηρισμοί προήλθαν από την «ένταση της εποχής» και την αντίθεση των δημοσιογράφων στις πολιτικές του απόψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκδότρια της εφημερίδας, Βαρβάρα Γκιγκιλίνη, υποστήριξε ότι το ρεπορτάζ της βασιζόταν σε ακριβή και επιβεβαιωμένα στοιχεία από τη συντάκτρια του άρθρου, Νατάσσα Παπανικολάου. «Τα γεγονότα ήταν τεκμηριωμένα και πέρα από κάθε αμφισβήτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο δημοσιογράφος Θράσος Αβραάμ, από την πλευρά του, τόνισε ότι ο χαρακτηρισμός «ακροδεξιός» ήταν δικαιολογημένος, καθώς ο κ. Πουλέλλης είχε δημοσίως εκφράσει θέσεις που τον τοποθετούσαν πολιτικά σε αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, ανέφερε ότι η πολιτική ομάδα «Ελεύθεροι Πολίτες», με την οποία είχε εκλεγεί ο κ. Πουλέλλης, είχε συμβάλει στη διάδοση διχαστικών ιδεών και μίσους στην τοπική κοινωνία κατά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης.

Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των δημοσιογράφων, κρίνοντας ότι οι χαρακτηρισμοί βασίζονταν σε πραγματικά γεγονότα και δεν υπερέβαιναν τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Η πρόταση έγινε δεκτή από τη δικαστική έδρα, η οποία αθώωσε ομόφωνα τους κατηγορούμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντική νίκη για την ελευθερία του Τύπου και τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία, ειδικά σε περιόδους κοινωνικής έντασης. Οι δημοσιογράφοι απέδειξαν ότι η δουλειά τους ήταν τεκμηριωμένη και δεν υπέκυψε σε πιέσεις, ενώ το δικαστήριο αναγνώρισε την κρίσιμη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης για την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Δικηγόροι υπεράσπισης ήταν ο Δημήτρης Μοιρασγεντής, ο Ευάγγελος Γκιγκιλίνης και ο Νικόλαος Πουλής ενώ μάρτυρες υπεράσπισης ήταν ο Στρατής Μπαλάσκας και η Νατάσσα Παπανικολάου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον νυχτερινό αγώνα της Μυτιλήνης

Από τις 9:45 το βράδυ έως τις 11.30 την Κυριακή 12 Ιουλίου
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον νυχτερινό αγώνα της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Πελοπόννησος στρώνει τραπέζι στη Λέσβο με τη Γιορτή Χυλοπίτας

Παραδοσιακοί χοροί, κόκορας με χυλοπίτες και μεγάλο γλέντι το Σάββατο 18 Ιουλίου στον Κάτω Τρίτος
Η Πελοπόννησος στρώνει τραπέζι στη Λέσβο με τη Γιορτή Χυλοπίτας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πλευρό του Δημήτρη Κόνσουλα η ΑΔΕΔΥ Λέσβου

Το Νομαρχιακό Τμήμα κάνει λόγο για αυταρχικές πρακτικές, ζητά να σταματήσει κάθε ποινική διαδικασία σε βάρος του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου και των κινητοποιημένων κτηνοτρόφων
Στο πλευρό του Δημήτρη Κόνσουλα η ΑΔΕΔΥ Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή τραχανά στην Ανεμώτια

Την Κυριακή 9 Αυγούστου με δωρεάν διανομή του παραδοσιακού εδέσματος, ζωντανή μουσική και λαχειοφόρο αγορά
Γιορτή τραχανά στην Ανεμώτια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Βουλή των Εφήβων η Σοφία Βαλτά του ΓΕΛ Καλλονής

Εκπροσώπησε τη Λέσβο στη φετινή Σύνοδο με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη, παρουσιάζοντας το έργο της ομάδας του σχολείου.
Στη Βουλή των Εφήβων η Σοφία Βαλτά του ΓΕΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 45χρονος στη Μυτιλήνη για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

Αστυνομική επιχείρηση οδήγησε στην κατάσχεση κάνναβης, κοκαΐνης και ζυγαριάς ακριβείας. Κατηγορείται ότι προόριζε τις ουσίες για διακίνηση
Συνελήφθη 45χρονος στη Μυτιλήνη για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Να αποφεύγουν τις κακοτοπιές τα κορίτσια»

Το νέο βιβλίο της Γ΄ Γυμνασίου στο επίκεντρο της κριτικής για την έμφυλη βία - Οι προβληματικές αναφορές που χρήζουν αναθεώρησης
«Να αποφεύγουν τις κακοτοπιές τα κορίτσια»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Έφυγε από τη ζωή στα 44 του, ο Πρωτοδίκης Γιάννης Διάκος

Την Παρασκευή στη Μυτιλήνη η κηδεία του – Συλλυπητήριο μήνυμα από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Έφυγε από τη ζωή στα 44 του, ο Πρωτοδίκης Γιάννης Διάκος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φθηνότερες μετακομίσεις για τους στρατιωτικούς

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου σε συνεργασία με τη μεταφορική εταιρεία βασίζεται στη λογική του backloading
Φθηνότερες μετακομίσεις για τους στρατιωτικούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Κάτω τα ξερά σας από τους κτηνοτρόφους» λέει το Εργατικό Κέντρο

Καταγγέλλει «τρομοκράτηση» κτηνοτρόφων για τις κινητοποιήσεις
«Κάτω τα ξερά σας από τους κτηνοτρόφους» λέει το Εργατικό Κέντρο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παρέμβαση του Παλλεσβιακού Φορέα για τις εισαγγελικές κλήσεις

Με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νησιού
Παρέμβαση του Παλλεσβιακού Φορέα για τις εισαγγελικές κλήσεις
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Σε απολογία και ο πρόεδρος των εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου για τη στήριξη στους κτηνοτρόφους

Ο Δημήτρης Κόνσουλας καλείται να δώσει εξηγήσεις για τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι, που συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ που είχε αποφασίσει να στηρίξει τον αγώνα των κτηνοτρόφων -Τραγέλαφος με την κλήση που τον «βάφτισαν» κτηνοτρόφο
Σε απολογία και ο πρόεδρος των εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου για τη στήριξη στους κτηνοτρόφους