6 μήνες ποινή φυλάκισης για συκοφάντηση δημοσιογράφου στη Μυτιλήνη
Καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης τεχνίτης κρέατος από τη Λέσβο
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 15/11/2024
Έπειτα από πολυετείς αναβολές και καθυστερήσεις, ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2024, η δικαστική διαδικασία στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης που είχε στρέψει τα βλέμματα στη διαρκή απειλή των δημοσιογράφων από επιθέσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Ο κατηγορούμενος, ένας άνδρας από τη Λέσβο που αυτοχαρακτηρίζεται ως τεχνίτης κρέατος, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή και δικαστικά έξοδα ύψους 200 ευρώ. Πρόκειται για άτομο με βεβαρημένο ποινικό ιστορικό, καθώς έχει καταδικαστεί ξανά για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω διαδικτύου.
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2018, όταν ο κατηγορούμενος, μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαπέλυσε κατηγορίες και προσβολές κατά της ενάγουσας δημοσιογράφου Ανθής Παζιάνου, μέλους της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και ανταποκρίτριας της εφημερίδας Καθημερινή και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Ο ίδιος επιδόθηκε σε σειρά από αναρτήσεις, με περιεχόμενο που χαρακτήριζε τη δημοσιογράφο ως «επικίνδυνα αμόρφωτη για το επάγγελμα» και ισχυριζόταν ότι η ίδια «με τη δημοσιογραφία που ασκεί προσπαθεί να ενοχοποιήσει Έλληνες πολίτες». Η καταγγέλλουσα προσέφυγε στα δικαστήρια, διεκδικώντας την αποκατάσταση της φήμης της και την καταδίκη του κατηγορουμένου.
Ο δικηγόρος της δημοσιογράφου, Χάρης Πέτσικος, απέδειξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι οι αναφορές του κατηγορούμενου υπερέβαιναν τα όρια της απλής ύβρεως και συνιστούσαν συκοφαντική δυσφήμιση. Ειδικότερα, τόνισε ότι οι φράσεις και οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιήθηκαν είχαν ως σκοπό να βλάψουν την αξιοπιστία και τη δημόσια εικόνα της δημοσιογράφου, πλήττοντας την επαγγελματική της υπόσταση. Παράλληλα, ο κ. Πέτσικος κατέρριψε την πρόταση του εισαγγελέα, που πρότεινε τη διακοπή της δίωξης με την αιτιολογία ότι τα σχόλια ήταν απλώς εξυβριστικά. Στο δικαστήριο αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι η επίμαχη δημοσιογραφική κάλυψη δεν ήταν δική της αλλά άλλου συντάκτη, κάτι που αποδείκνυε ότι οι κατηγορίες ήταν ανυπόστατες και στοχευμένες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος είχε προσαχθεί το 2018 στα πλαίσια του αυτόφωρου, λόγω των αναρτήσεων του σε βάρος της ενάγουσας,Μάλιστα ο συγκεκριμένος έχει καταδικαστεί ως συκοφάντης της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Εριφύλης Χιωτέλλη, και του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα. Την υπεράσπισή του τεχνίτη κρέατος ανέλαβε ο δικηγόρος Παναγιώτης Τσακύρης, ο οποίος επιχείρησε να αθωώσει τον εντολέα του, ωστόσο η τελική απόφαση του δικαστηρίου τον βρήκε ένοχο.
Η καταδίκη αυτή καταγράφεται ως σημαντική νίκη για τους λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με επιθέσεις στο διαδίκτυο, και επιβεβαιώνει την προστασία του δημοσιογραφικού έργου από στοχευμένες προσπάθειες σπίλωσης και συκοφάντησης.