ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς προβάτων στη Λέσβο
Θανατώθηκε την Τρίτη το μεσημέρι ολόκληρο το κοπάδι, περίποιυ 88 πρόβατα και 30 αρνιά γάλακτος
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 11/11/2024
Στην περιοχή των Δαφίων σε απόσταση 500 μέτρων περίπου από την εκτροφή που εντοπίστηκαν τα αρχικά κρούσματα της ευλογιάς των προβάτων, βρέθηκε και δεύτερη εστία της ασθένειας το Σάββατο το απόγευμα.
Πρόκειται για μια εκτροφή περίπου 80 προβάτων και 30 μικρών αρνιών γάλακτος, τα οποία μετά την επιβεβαίωση του κρούσματος της ασθένειας θανατώθηκαν τη Δευτέρα το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Στρατή Τσομπανέλλη, καθημερινά συνεργείο 4 έως 6 κτηνιάτρων διενεργεί ελέγχους σε όλες τις εκτροφές που είναι στην ζώνη επιτήρησης έως την Στύψη, το Υψηλομέτωπο, τον Σκουτάρο, τα Παράκοιλα και όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι σε αυτά τα κοπάδια θα μεταβούν στην Αγία Παρασκευή.
Όπως αναφέρει μιλώντας στο «Ν» ο κ. Τσομπανέλλης, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη και απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση από τους κτηνοτρόφους και τους κτηνιάτρους εκτροφής αλλά και την υπηρεσία ώστε τα ύποπτα κρούσματα να εντοπίζονται αμέσως και να προχωρά η διαδικασία εκρίζωσης της ασθένειας.
«Το ζήτημα είναι ότι με την συγκεκριμένη ασθένεια δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι ξημερώνει και τι πρόκειται να συμβεί. Η εκτροφή που βρέθηκε το δεύτερο κρούσμα ενώ αρχικά ηταν καθαρή στη συνέχεια το Σάββατο βρέθηκε άρρωστο ζώο. Εμείς ως υπηρεσία διενεργούμε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα που πρέπει. Προσωπικό έχουμε και αυτό που θα πω είναι ότι βάζει όλες του τις δυνάμεις για να σταματήσει την επιδημία και να έχουμε τις μικρότερες τυχόν απώλειες.
Από εκεί και πέρα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την συνεργασία που έχουμε με τους ιδιώτες κτηνιάτρους και τους κτηνιάτρους εκτροφής οι οποίοι είναι σε στενή επικοινωνία με την υπηρεσία για όλα τα ενδεχόμενα και τις παρατηρήσεις που γίνονται.
Στις δύο μολυσμένες εκτροφές θα εφαρμοσθούν τα απαραίτητα μέτρα αυστηρής επιτήρησης και βιοασφάλειας ενώ και στις υπόλοιπες εκτροφές γίνονται απολυμάνσεις. Πρόκειται για μια ασθένεια εξαιρετικά ύπουλη και δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για το πώς θα εξελιχθεί. Σε κάθε περίπτωση οι κτηνοτρόφοι είναι απόλυτα συνεργάσιμοι όμως θα πρέπει να είναι γενικά παρατηρητικοί και σε περίπτωση που εντοπίσουν κάτι ανησυχητικό στο κοπάδι τους να ενημερώσουν άμεσα τον κτηνίατρό τους και την Υπηρεσία Κτηνιατρικής Βορείου Αιγαίου.