× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχονται διεθνείς συνεργασιες για τα σχολεία της Λέσβου

Σε συνάντηση εκπαιδευτικών που θα γίνει την Τρίτη 29 Οκιτωβρίου στις 6 το απόγευμα στα Κεντρικά Λύκεια θα γίνει ενημέρωση για τη δυνατότητα αξιοποίησης του προγράμματος για τα παγκόσμια γεωπάρκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/10/2024

Έρχονται διεθνείς συνεργασιες για τα σχολεία της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Ενημερωτική συνάντηση για εκπαιδευτικούς της Λέσβου με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: Διεθνείς εκπαιδευτικές δράσεις για σχολεία» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η συνάντηση οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Γεωπάρκα και αειφόρος ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος της συνάντησης είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών της Λέσβου για το πρόγραμμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» και τις δυνατότητες που προσφέρει για ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών μεταξύ των σχολείων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης θα πραγματοποιηθεί από τους μαθητές του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος του Δικτύου Σχολείων UNESCO - ASPnet, παρουσίαση των αποτελεσμάτων συμμετοχής τους στο Διεθνές Camp Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Muskau Arch που βρίσκεται στη Γερμανία και την Πολωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» προσφέρει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεματική εκπαιδευτικών δράσεων καθώς τα Γεωπάρκα αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων εστιασμένων στο φυσικό περιβάλλον, τα γεωλογικά μνημεία και τη βιοποικιλότητα, αλλά και στην αλληλεπίδραση με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής τους.

Τα Γεωπάρκα έχουν ως σκοπό τους να διερευνήσουν και να αναδείξουν τη σχέση μεταξύ της γεωλογικής κληρονομιάς, των φυσικών προστατευόμενων περιοχών και της πολιτιστικής κληρονομιάς μιας περιοχής αλλά και την επανασύνδεση των ανθρώπινων κοινωνιών με τον πλανήτη γη.

Επίσης, συμβάλλουν στην εκπαίδευση σχετικά με τους γεωλογικούς φυσικούς κινδύνους (σεισμοί, πλημμύρες, κατολισθήσεις, τσουνάμι, ηφαιστειακές εκρήξεις κλπ), στην εκπαίδευση για την τρέχουσα κλιματική κρίση και τη διατήρηση αρχείων των κλιματικών αλλαγών του παρελθόντος, στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, τα Γεωπάρκα ενημερώνουν σχετικά με την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και προωθούν τον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον και την ακεραιότητα του τοπίου.

Το Γεωπάρκο Λέσβου, ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων που συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δράσης, συνεργάζεται με την εκπαιδευτική κοινότητα και τα σχολεία για την υλοποίηση ποικίλων εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι της Λέσβου

Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, τις περικοπές και τον προϋπολογισμό του 2026
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30