× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στη βουλή φέρνει ο Παρασκευαΐδης την μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Κικίλια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/10/2024

Στη βουλή φέρνει ο Παρασκευαΐδης την μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Παρέμβαση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Ν. Λέσβου, κ. Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, με ερώτηση , προς τον αρμόδιο Υπουργό, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειο Κικίλια, για την ανάγκη μονιμοποίησης των 2.500 Εποχικών Πυροσβεστών, λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής, σε συνδυασμό με την αποχώρηση 1.700 Μονίμων Πυροσβεστών της σειράς 91, τέλη του 2024, γεγονός που δημιουργεί δυσαναπλήρωτο κενό στην επιχειρησιακή επάρκεια του Πυροσβεστικού Σώματος, τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια έχουν καεί εκατομμύρια στρέμματα της παρθένας Ελλαδικής γης και δεν γίνεται να καούν και άλλα από τον ζωοδότη πνεύμονα πρασίνου της χώρας.

Αναλυτικά στην ερώτησή του ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης αναφέρει: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι Εποχιακοί Πυροσβέστες πενταετούς θητείας, αποτελούν πυλώνα του Πυροσβεστικού Σώματος, δεδομένου ότι έχουν αποκτήσει αξιοσημείωτη εμπειρία και γνώση στον τομέα της πυροπροστασίας και πυρόσβεσης. Αποτελούν, έμπειρο προσωπικό, το οποίο επιχειρεί στη πρώτη γραμμή, σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, όπως όλο το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο έχει επιβαρυνθεί επιχειρησιακά σε σημαντικό βαθμό από την εντατική υπερεργασία λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης αλλά και την επιμήκυνση της αντιπυρικής περιόδου, λόγω της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία χρόνια, με τις συχνές και καταστροφικές πυρκαγιές.

Το 2019 και το 2020, με δυο διαφορετικές σχετικές προκηρύξεις,  δόθηκε η δυνατότητα ανανέωσης, στους εποχικούς πυροσβέστες, κατ’ έτος έως 5 χρόνια. Ως εκ τούτου, φέτος με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι 31 Οκτωβρίου 2024, λήγουν ΟΡΙΣΤΙΚΑ, οι συμβάσεις ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ πενταετούς θητείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επί τούτου, εσείς ο ίδιος, κ. Κικίλια, ανακοινώσατε στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”, ότι οι συμβάσεις των 2.500 εποχικών πυροσβεστών, οι οποίες λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΘΟΥΝ, και πως θα προκηρυχθεί ΝΕΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ για την κάλυψη των αναγκαίων θέσεων!!!

Μετά την εν λόγω δήλωση και εν συνεχεία με το πέρας της καταστροφικής φωτιάς, στο Νομό Κορινθίας, η οποία ανέδειξε την τρομακτική υποστελέχωση της Πυροσβεστικής (4.000 κενές θέσεις εργασίας), δεσμευτήκατε πως θα προχωρήσετε σε ανανέωση των συμβάσεων των 2.500 Εποχικών Πυροσβεστών. Ωστόσο, οδεύουμε προς το τέλος του Οκτώβρη και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για πιθανή ανανέωσή τους!! Επιπλέον, τέλος του έτους θα αποχωρήσουν, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, λόγω συνταξιοδότησης 1.700 Πυροσβέστες, της 91 σειράς!!!!!

Στο Νομό Λέσβου (Λέσβο και Λήμνο), υπηρετούν 65 Εποχικοί Πυροσβέστες, πενταετούς θητείας, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, αφού δεν γνωρίζουν αν μετά την 1-11-2024 θα έχουν δουλειά, και οι οποίοι συνέδραμαν τα μέγιστα το καλοκαίρι που μας πέρασε, στην έγκαιρη αντιμετώπιση μεγάλων πυρκαγιών που ξέσπασαν στα χωριά Πηγή, Κάπη και Πολιχνίτος Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επειδή, το Πυροσβεστικό Σώμα, ήδη, έχει τραγικές ελλείψεις προσωπικού (4.000 κενές θέσεις εργασίας) και ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ την αποχώρηση και άλλων 2.500 Εποχικών Πυροσβεστών στις 31-10-2024, λόγω μη επέκτασης της σύμβασης τους από το Υπουργείο καθώς και την αποχώρηση 1.700 Μονίμων Πυροσβεστών στις 31-12-2024, λόγω συνταξιοδότησης.

Επειδή, οι 65 Εποχικοί Πυροσβέστες πενταετούς θητείας του Νομού Λέσβου μετά την 31η Οκτωβρίου 2024, θα μείνουν άνεργοι, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους, για τις οικογένειές τους και για τη κοινωνική συνοχή των ακριτικών νησιών μας.

Επειδή, η εμπειρία που έχουν αποκομίσει οι Εποχικοί Πυροσβέστες πενταετούς θητείας είναι πολύτιμη για το Πυροσβεστικό Σώμα και πρέπει να αξιοποιηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επειδή, τα τελευταία χρόνια έχουν καεί εκατομμύρια στρέμματα της παρθένας Ελλαδικής γης και δεν γίνεται να καούν και άλλα από τον ζωοδότη πνεύμονα πρασίνου της χώρας.

Ο κ. Υπουργός,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην αναγκαία μονιμοποίηση των 2.500 Έμπειρων Εποχικών Πυροσβεστών;»

 

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομνηνάκα: «Οι συναινέσεις των αστικών κομμάτων μετατέθηκαν για την επόμενη Βουλή»

Η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για τη συνταγματική αναθεώρηση, την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, το έγκλημα των Τεμπών και τις διώξεις για τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου
Κομνηνάκα: «Οι συναινέσεις των αστικών κομμάτων μετατέθηκαν για την επόμενη Βουλή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σε εξέλιξη η επισκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

Στις 104.597 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, η σύμβαση – Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου Μυτιλήνης
Σε εξέλιξη η επισκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Σίμο με το χαμόγελο και τη μουσική

Ο Δήμος Μυτιλήνης τίμησε τον αγαπητό εργαζόμενο της Καθαριότητας για την ευσυνειδησία και την πολύτιμη προσφορά του
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Σίμο με το χαμόγελο και τη μουσική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωκομματική «φωτιά» στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου για το Κτηματολόγιο

«Μύδροι» Σταύρου Πολίτη κατά της Νομαρχιακής Επιτροπής που καταγγέλλει αποσιώπηση των οκτώ ερωτήσεων Παρασκευαΐδη για το Κτηματολόγιο και ζητά εκλογές για την ανάδειξη νέας Νομαρχιακής καθώς τη χαρακτήρίζει «Νόθο όργανο, χωρίς νομιμοποίηση από τη βάση»!
Εσωκομματική «φωτιά» στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου για το Κτηματολόγιο
ΕΛΛΑΔΑ

«Σχέδιο Αριστοτέλης»: Η πρόταση Τσίπρα που αλλάζει τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης

Αυτονομία σε περισσότερους από 100 Δήμους, κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και επιστροφή του δεύτερου γύρου στις εκλογές -Αναλυτικά όλες οι ρηξικέλευστες προτάσεις
«Σχέδιο Αριστοτέλης»: Η πρόταση Τσίπρα που αλλάζει τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δωρεάν ξεναγήσεις στα μνημεία και τα μουσεία της Μυτιλήνης

Πέντε διαδρομές έως τις 15 Αυγούστου οργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης. Δωρεάν μετακίνηση για το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας
Δωρεάν ξεναγήσεις στα μνημεία και τα μουσεία της Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανησυχία λουόμενων για αφρούς στην παραλία Ξέρες της Ευρειακής

Φωτογραφικό υλικό εστάλη στο «Ν». Καθησυχαστικός ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Χρήστος Τσιβγούλης για την ποιότητα των νερών
Ανησυχία λουόμενων για αφρούς στην παραλία Ξέρες της Ευρειακής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μια νύχτα με φεγγάρι, στο Μουσείο Παλαιοχωρίου

Παρατήρηση της ανατολής του φεγγαριού και αστροπαιχνίδια για παιδιά την Τετάρτη 29 Ιουλίου – Ελεύθερη είσοδος
Μια νύχτα με φεγγάρι, στο Μουσείο Παλαιοχωρίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νεκρή θαλάσσια χελώνα στο Κανόνι της Θερμής

Ενημερώθηκαν ο Δήμος Μυτιλήνης και το Λιμενικό για την απομάκρυνσή της από την παραλία
Νεκρή θαλάσσια χελώνα  στο Κανόνι της Θερμής
ΧΩΡΙΑ

Ενδείξεις ότι ξεκίνησε από υπαίθρια κατασκήνωση η φωτιά στα Βατερά

Μεγάλη κινητοποίηση λόγω των νωπών μνημών από την καταστροφική πυρκαγιά του 2022. Η εστία περιορίστηκε σε λίγα τετραγωνικά μέτρα
Ενδείξεις ότι ξεκίνησε από υπαίθρια κατασκήνωση η φωτιά στα Βατερά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα ανησυχία για αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης

Η ΕΔΕΥΑ καταγγέλλει τον αποκλεισμό της Αυτοδιοίκησης από τον διάλογο και προειδοποιεί ότι στο βάθος βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση του νερού και η αύξηση των τιμολογίων.
Νέα ανησυχία για αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πρόσκοποι από το Χαλάνδρι ανακαλύπτουν το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου

Διήμερη εκπαιδευτική δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με επίκεντρο τη γεωλογική κληρονομιά, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τη βιωματική μάθηση των νέων
Πρόσκοποι από το Χαλάνδρι ανακαλύπτουν το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου