× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκπαίδευση,κινητοποιήσεις και παρατράγουδα!

Η εκπομπή «Τα παιδία παίζει» της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου με την Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/10/2024

Εκπαίδευση,κινητοποιήσεις και παρατράγουδα!
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η εκπομπή "Τα Παιδία Παίζει" της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου, παρουσίασε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα αναφορικά με τα κοινωνικά και εκπαιδευτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Οι παρουσιαστές, Μαρία Χατζηγεωργίου και Θράσος Αβραάμ, ανέλυσαν τα γεγονότα της εβδομάδας και εστίασαν σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, την υγεία και τις κοινωνικές κινητοποιήσεις.

Η εκπομπή άνοιξε με αναφορές στις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα στον τομέα της υγείας και συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα στον χώρο της εκπαίδευσης.  Όπως σημείωσε ο Θράσος Αβραάμ, «τα προβλήματα αφορούν πολλούς κλάδους, όμως αυτή την εβδομάδα κινητοποιούνται κυρίως οι εκπαιδευτικοί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, η Μαρία Χατζηγεωργίου ανέφερε την κρίσιμη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για το ίδιο πρωί της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου ανάμεσα στους γονείς των μαθητών του τμήματος ανθρωπιστικών σπουδών του 3ου Λυκείου και την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου. Το τμήμα καταργήθηκε, δημιουργώντας αναταραχή, καθώς οι γονείς και τα παιδιά βρίσκονται σε πίεση να μεταγραφούν σε άλλο σχολείο. Με τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις να πλησιάζει, το Υπουργείο φαίνεται να χρησιμοποιεί αυτή την πίεση ως μοχλό για την άμεση μετακίνηση των μαθητών.

Ο Θράσος Αβραάμ κατήγγειλε ότι η συγχώνευση του τμήματος αυτού στη Λέσβο έρχεται σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, όπως τα Τρίκαλα, όπου τμήματα με λιγότερους μαθητές δεν έχουν συγχωνευτεί. Όπως είπε, «σε περιοχές όπου υπάρχουν πελατειακές σχέσεις ή κυβερνητικές παρεμβάσεις, οι συγχωνεύσεις δεν προχωρούν». Ο ίδιος αναρωτήθηκε για την λογική πίσω από τέτοιες αποφάσεις, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται ισότιμα για όλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Όσον αφορά την αντίδραση των γονέων, η Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι δεν πρόκειται να μείνουν αδρανείς και προετοιμάζονται να καταφύγουν στη δικαιοσύνη. «Τα παιδιά περνάνε ήδη μεγάλες πιέσεις λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν και αυτό το επιπλέον βάρος», σχολίασε χαρακτηριστικά. Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα μέτωπα αναταραχής στην εκπαίδευση, όπως η πρόσφατη κλήση μαθητών στη Λέσβο από την αστυνομία για καταλήψεις που είχαν πραγματοποιηθεί πέρυσι.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν η κλήση μαθητών του Μανταμάδου να καταθέσουν σχετικά με τις περσινές καταλήψεις, χωρίς να έχουν προκαλέσει φθορές ή άλλες παρανομίες, παρουσιάστηκε ως παράδειγμα κυβερνητικής καταστολής και απειλής προς όσους διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Επιπλέον, το ζήτημα των εκπαιδευτικών ήρθε στο προσκήνιο, με τον Θράσο Αβραάμ να σημειώνει την επικείμενη απεργία της Τετάρτης, κατά την οποία οι δάσκαλοι θα απεργήσουν για 24 ώρες. Παράλληλα, η ΕΛΜΕ Λέσβου θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου. Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών δεν περιορίζονται μόνο στις συνθήκες εργασίας τους, αλλά επεκτείνονται και στα δικαιώματα των μαθητών, με τους οποίους βρίσκονται σε κοινό αγώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνοντας την εκπομπή, οι παρουσιαστές αναφέρθηκαν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Λέσβο για την ελληνοτουρκική φιλία. Ο γνωστός Τούρκος επιχειρηματίας Κοτς τιμήθηκε σε ειδική τελετή, ενώ το Σάββατο έλαβε χώρα πολιτιστική εκδήλωση στο Μουσείο Βρανά στη Γέρα, συνοδευόμενη από συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και της Χριστίνα Πουλίση. Παρά το ενδιαφέρον και τη θερμή υποδοχή από τους συμμετέχοντες, υπήρξαν αρκετές κριτικές σχετικά με την οργάνωση των εκδηλώσεων.

Συγκεκριμένα, πολλοί παρευρισκόμενοι παραπονέθηκαν για προβλήματα στη διοργάνωση και τη διαχείριση , που προκάλεσαν ταλαιπωρία σε αρκετούς συμμετέχοντες. Κάποιοι σχολίασαν ότι η έλλειψη συντονισμού και προετοιμασίας από τους διοργανωτές επισκίασε τη σημασία του γεγονότος.

Παρ' όλα αυτά, η εκδήλωση συνολικά χαρακτηρίστηκε θετικά, ιδίως όσον αφορά την πολιτιστική σύνδεση ανάμεσα στις δύο χώρες. Η συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα ιδιαίτερα συγκίνησε το κοινό, και αποτέλεσε το κύριο σημείο αναφοράς της βραδιάς. Ωστόσο, η οργανωτική πλευρά των εκδηλώσεων αφήνει περιθώρια για βελτίωση σε μελλοντικές προσπάθειες προώθησης της ελληνοτουρκικής φιλίας.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων ο Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου

Στο πλευρό των διωκόμενων κτηνοτρόφων και ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης – Συγκέντρωση τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, στις 10:30 το πρωί, έξω από το Κεντρικό Λιμεναρχείο
Στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων ο Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου
ΧΩΡΙΑ

Διακοπή υδροδότησης σε έξι χωριά του Δήμου Μυτιλήνης

Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 27 Ιουλίου λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης στους Πύργους Θερμής
Διακοπή υδροδότησης σε έξι χωριά του Δήμου Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Με συγκίνηση τίμησαν την Αγία Παρασκευή στην Απάνω Σκάλα

Οικογενειακές εικόνες που διέσωσαν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία μεταφέρθηκαν στον Άγιο Νικόλαο – Το απόγευμα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Λέσβου «Το Κιόστε»
Με συγκίνηση τίμησαν την Αγία Παρασκευή στην Απάνω Σκάλα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πανηγυρικές ακολουθίες σε παρεκκλήσια της Μυτιλήνης

Το πρόγραμμα των ακολουθιών για τις εορτές της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και του Αγίου Στεφάνου γνωστοποίησαν οι ιερείς του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντα, π. Αθανάσιος και π. Ευστράτιος
Πανηγυρικές ακολουθίες σε παρεκκλήσια της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Ξαναζωντανεύει» το Παλαιό Λιμεναρχείο

Στην τελική ευθεία οι εργασίες για την αναβάθμιση του ιστορικού κτιρίου – Τοποθετήθηκαν οι κατάλληλες υποδομές πρόσβασης για τα άτομα με αναπηρία
«Ξαναζωντανεύει» το Παλαιό Λιμεναρχείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγχαρητήρια Χριστόφα στη Μηλένα Κοντού για το χρυσό μετάλλιο

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης συνεχάρη τη Μυτιληνιά πρωταθλήτρια και την Ελένη Διαβάτη για την κατάκτηση της κορυφής στο διπλό σκιφ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κ23
Συγχαρητήρια Χριστόφα στη Μηλένα Κοντού για το χρυσό μετάλλιο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σε εξέλιξη οι ασφαλτοστρώσεις στον Συνοικισμό της Μυτιλήνης

Οι εργασίες πραγματοποιούνται στην οδό Αγίας Κυριακής και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην οδό Ζαλόγγου, στο ύψος του παιδικού σταθμού
Σε εξέλιξη οι ασφαλτοστρώσεις στον Συνοικισμό της Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Υπό έλεγχο πυρκαγιά στον Μεσότοπο

Η άμεση επέμβαση ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς
Υπό έλεγχο πυρκαγιά στον Μεσότοπο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η μνήμη της Μικράς Ασίας ζωντανεύει στην Απάνω Σκάλα

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Λέσβου «Το Κιόστε», Γιώργος Κατσούπης, μίλησε στο «Ν» 99 fm για τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής, τα οικογενειακά κειμήλια και την εκδήλωση στο ιστορικό καρνάγιο
Η μνήμη της Μικράς Ασίας ζωντανεύει στην Απάνω Σκάλα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στα φτερά των πουλιών του Κόλπου Καλλονής

Μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν με τηλεσκόπια καλαμοκανάδες, αβοκέτες και φλαμίνγκο, συμμετέχοντας σε μια ξεχωριστή δράση βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
Στα φτερά των πουλιών του Κόλπου Καλλονής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Όταν η νέα γενιά «συνομιλεί» μέσα από τη μουσική

Θερμό χειροκρότημα για τα μέλη της Ορχήστρας Νέων και τον ταλαντούχο Δημήτρη Παπακυριαζή, στο πλαίσιο του Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
Όταν η νέα γενιά «συνομιλεί» μέσα από τη μουσική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομνηνάκα: «Γρήγορη δικαιοσύνη για τους ομίλους, ακριβή και απρόσιτη για τον λαό»

Η βουλευτής του ΚΚΕ άσκησε κριτική στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εστιάζοντας στις αγωγές SLAPP, στο «φακέλωμα» και στις δικαστικές διώξεις εργαζομένων, συνδικαλιστών και πολιτών που υπερασπίζονται το περιβάλλον
Κομνηνάκα: «Γρήγορη δικαιοσύνη για τους ομίλους, ακριβή και απρόσιτη για τον λαό»