× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στη βουλή οι απειλές διώξεων στους μαθητές του Μανταμάδου

Η βουλευτής Μαρία Κομνηνάκα μαζί με άλλους δύο συναδέλφους της κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/10/2024

Στη βουλή οι απειλές διώξεων στους μαθητές του Μανταμάδου
' χρόνος ανάγνωσης

Το θέμα της απειλής δίωξης των μαθητών του Μανταμάδου που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις του σχολείου τους την περασμένη σχολική περίοδο, φέρνει στη βουλή η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα με δύο ακόμη συναδέλφους της σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Παιδείας. Αναλυτικά στην ερώτηση περιγράφονται τα γεγονότα καθώς και η ανησυχία που επικρατεί στο χωριό και στους γονείς των παιδιών για την εξέλιξη αυτή. 

Αναλυτικά αναφέρεται: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ανησυχία έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του Μανταμάδου η επιχείρηση αυταρχισμού που λαμβάνει χώρα από πέρσι τον Γενάρη στους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, όπως και χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, με αφορμή το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και κατάληψη του σχολείου τους. Από πέρσι μετά το τέλος των κινητοποιήσεων, με εισαγγελική παραγγελία, μαθητές καλούνταν να καταδώσουν τους συμμαθητές τους και διευθυντές να λογοδοτήσουν γιατί δεν πήραν μέτρα ενάντια στην κινητοποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια τακτική τρομοκράτησης ακολουθείται και φέτος καθώς εδώ και ημέρες ανήλικα παιδιά καλούνται -τηλεφωνικά- από την αστυνομία για ανωμοτί καταθέσεις, δηλαδή ως κατηγορούμενοι, χωρίς καμία εξήγηση για το λόγο της κλήσης, για κινητοποιήσεις που έγιναν πριν από εννέα μήνες. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ως μια προκλητική πράξη εκφοβισμού και προσπάθεια φίμωσης, όχι μόνο της μαθητικής κοινότητας, αλλά και των γονιών που στάθηκαν στο πλευρό τους.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και του Λυκείου Μανταμάδου δηλώνουν ότι «...καταγγέλλουμε απερίφραστα αυτή την εκστρατεία καταστολής, που έχει στόχο όχι μόνο να τρομοκρατήσει, αλλά να εξουδετερώσει κάθε φωνή που τολμά να υπερασπιστεί τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Οι ενέργειες αυτές είναι καθαρές ενδείξεις αυταρχισμού και κρατικού εκφοβισμού, και αποσκοπούν στη φίμωση κάθε μορφής αντίδρασης ή διεκδίκησης.

Απαιτούμε άμεση παύση αυτών των παράλογων διώξεων και δεν θα επιτρέψουμε να στοχοποιούνται τα παιδιά μας, που το μόνο τους “έγκλημα” ήταν να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον. Πάγια θέση μας είναι ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση θα πρέπει να λύνονται με τους φορείς που την απαρτίζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη τραγικότερο είναι πως οι ίδιες κρατικές και εισαγγελικές αρχές που επιδεικνύουν τόσο ζήλο για να διώξουν τους μαθητές μας, σιώπησαν όταν έλειπε διδακτικό προσωπικό για μήνες και χάνονταν διδακτικές ώρες. Σιώπησαν όταν περιπολικά εισβάλλουν σε σχολεία χωρίς καμία έγκριση, πέρα από κάθε προβλεπόμενη διαδικασία, “ανακρίνοντας” αυθαίρετα και ζητώντας από ανήλικους μαθητές πληροφορίες και εξηγήσεις για τις κινητοποιήσεις τους.

Δεν θα αφήσουμε αυτή την εκστρατεία καταστολής να περάσει απαρατήρητη. Οι μαθητές μας και οι οικογένειές τους δεν είναι εγκληματίες. Η διεκδίκηση του δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους είναι αναφαίρετο δικαίωμα και δεν θα επιτρέψουμε να αντιμετωπίζεται ως παραβίαση του ποινικού κώδικα.»

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για να σταματήσει κάθε απειλή, δίωξη και ποινική διαδικασία προς μαθητές και γονείς που συμπαραστέκονται στους αγώνες των μαθητών και ποια νομοθετικά μέτρα θα ληφθούν, προκειμένου να μην ποινικοποιούνται οι αγώνες των μαθητών».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης