Η κολοβή ελιά της Λέσβου στον δρόμο για την αναγνώριση Π.Ο.Π
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παρουσιάζει την πρόταση για τον χαρακτηρισμό της βρώσιμης Κολοβής Ελιάς ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π), προσφέροντας νέες προοπτικές για την ελαιοπαραγωγή στη Λέσβο
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/10/2024
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/ Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης που έχει συνάψει με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα παρουσιάσει το την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 στις 18.00 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Κεντρικό Κτίριο της Π.Β.Α που βρίσκεται επί της οδού Κουντουριώτη 1 στη Μυτιλήνη την πρόταση που κατατέθηκε στο Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να χαρακτηριστεί η Κολοβή Ελιά της Λέσβου (βρώσιμη) προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).
Το είδος της ελιάς αυτό αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια για το νησί της Λέσβου με αποτέλεσμα να θεωρείται το κύριο σημείο παραγωγής της Κολοβής Ελιάς. Το άνυδρο μοντέλο παραγωγής που επικρατεί, μαζί με τις κλιματικές συνθήκες και τον θαλασσινό αέρα προσδίδουν στον καρπό και στο λάδι έντονα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά καθώς και ένα πλούσιο περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικά μόρια.
Ο χαρακτηρισμός της Κολοβής Ελιάς Λέσβου (βρώσιμης) ως προϊόν Π.Ο.Π – Π.Γ.Ε θα εδραιώσει και θα αναδείξει την ταυτότητα του είδους ελιάς, καθώς και την σύνδεση του με το νησί της Λέσβου δημιουργώντας πρόσθετα κίνητρα στους καλλιεργητές του να ασχοληθούν με την τυποποίηση της, συμβάλλοντας και με τον τρόπο αυτό σε μια καλύτερη αξιοποίηση και οικονομική προοπτική για την ελαιοπαραγωγή στο νησί της Λέσβου.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη προσκαλεί όλους τους φορείς και κατοίκους του νησιού της Λέσβου να παραστούν στη εκδήλωση μιας και είναι γνωστόν ότι όταν αναδεικνύεται ένα τοπικό προϊόν είναι προς όφελος όλων και πρέπει όλοι να είναι ενημερωμένοι.