Μάθημα στην λαϊκή αγορά της γειτονίας
Γνωριμία με επαγγελματικές δραστηριότητες περιλάμβανε το μάθημα για μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/10/2024

Μάθημα έξω από την τάξη έκαναν σήμερα 17 Οκτωβρίου οι μαθητές της δεύτερης τάξης, του 15ου Δημοτικού Σχολείου στο πλαίσιο του μαθήματος «μελέτης περιβάλλοντος». Το μάθημα περιλάμβανε επίσκεψη στην λαϊκή αγορά της γειτονιάς του Σχολείου και σε καταστήματα της περιοχής. Εκπαιδευτικοί και μαθητές σχεδίασαν τη δράση από το προηγούμενο μάθημα, φτιάχτηκε το πλάνο της επίσκεψης, χωρίστηκαν οι ρόλοι του κάθε μαθητή, φτιάχτηκαν οι ερωτήσεις των μίνι συνεντεύξεων που έπρεπε να πάρουν και σήμερα όλα ήταν έτοιμα για την έξοδο.
Τα παιδιά, ξεκίνησαν τη γνωριμία με τη γειτονιά τους, από τη λαϊκή αγορά που κάθε Πέμπτη στήνεται λίγο πιο κάτω από το σχολείο τους. Μια χρυσή ευκαιρία να γνωρίσουν τους αγρότες – παραγωγούς φρούτων και κηπευτικών, να ρωτήσουν για τις δυσκολίες του επαγγέλματος, την επίδραση των κλιματικών φαινομένων σ’ αυτές, να μάθουν για τα θερινά και χειμερινά λαχανικά και φρούτα.
Όλοι οι παραγωγοί ήταν δεκτικοί στο να απαντήσουν στις ερωτήσεις των παιδιών και να τους δείξουν τα προϊόντα τους. Κάποιοι μαθητές μάλιστα δοκίμασαν να αγοράσουν λίγα μήλα που θα αποτελέσουν ένα υγιεινό κολατσιό αύριο στο σχολείο. Και ήταν μια μικρή βιωματική άσκηση των πράξεων των μαθηματικών, με το νου, χρήσιμη στην καθημερινή ζωή , χωρίς μολύβι και χαρτί.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου τους περίμενε ο φαρμακοποιός για να απαντήσει κι αυτός με τη σειρά του στις ερωτήσεις των μαθητών: «Φτιάχνει ο φαρμακοποιός σήμερα φάρμακα;», «Πρέπει να παίρνουμε πολλά φάρμακα και τι επίπτωση έχει αυτό στην υγεία μας;», «Πόσα είδη φαρμάκων έχουμε;». Τα παιδιά αποκομίζοντας χρήσιμες γνώσεις για την υγεία τους και την κατανάλωση των φαρμάκων.
Ακολούθησε η επίσκεψη σε ένα βιβλιοπωλείο της περιοχής. Εκεί έμαθαν για τα στάδια που ακολουθούνται μέχρι την έκδοση ενός βιβλίου, για την συμβολή της εικονογράφησης, το σημαντικό ρόλο που παίζουν τα βιβλία στη ζωή μας. Άνοιξαν βιβλία, ξεφύλλισαν τις σελίδες τους, διηγήθηκαν τις δικές τους ιστορίες.