× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νησιά του Αιγαίου ενάντια στις ελλείψεις στην Υγεία: Κάλεσμα για δράση

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου διοργανώνει μεγάλη κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την Υγεία στην οποία καλεί συλλόγους, σωματεία και εργατικά κέντρα από τα νησιά του Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/10/2024

Νησιά του Αιγαίου ενάντια στις ελλείψεις στην Υγεία: Κάλεσμα για δράση
' χρόνος ανάγνωσης

Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, εργατικά κέντρα, αγροτικοί σύλλογοι, σωματεία και μαζικοί φορείς των νησιών του Αιγαίου ενώνονται για να διεκδικήσουν δημόσιες, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Το Σάββατο 2 Νοέμβρη 2024, οργανώνονται συντονισμένες κινητοποιήσεις, με επίκεντρο τη συγκέντρωση στη Μυτιλήνη, στις 11 το πρωί, στα Κεντρικά Λύκεια. Οι διαμαρτυρίες στοχεύουν να καταγγείλουν τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας των νησιών, απαιτώντας άμεσες λύσεις για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου έχει ως εξής: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κατάσταση στις παροχές της δημόσιας και δωρεάν υγείας στο νησί μας και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου παραμένει απαράδεκτη και επικίνδυνη.  Η πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζει να υποβαθμίζει διαρκώς την ζωή των εργαζόμενων σε όλους του κρίσιμους τομείς όπως είναι αυτός της υγείας και την παιδείας, να βάζει στο «ζύγι» τις λαϊκές ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα δαπανά τεράστια ποσά για επιδοτήσεις επιχειρηματικών ομίλων αλλά και σε εξοπλισμούς για τις ανάγκες των Νατοϊκών δεσμεύσεων. Μόνο η φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα κοστίζει μισό εκατομμύριο ευρώ τη μέρα.

Δώστε λεφτά για την υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό που βιώνουμε καθημερινά οι εργαζόμενοι και ο λαός στα νησιά είναι:

  1. Νοσοκομεία με ελλείψεις σε γιατρούς σε όλες τις ειδικότητες, με ελλείψεις  σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
  2. Κέντρα υγείας που υπολειτουργούν, χωριά ολόκληρα να μένουν χωρίς γιατρό .
  3. Ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, απαραίτητη για τη σύγχρονη φροντίδα του ασθενή, όπως μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι, με αποτέλεσμα μεγάλες αναμονές για ραντεβού ή και αναγκαστικές μετακινήσεις στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα στο νησί της Λέσβου:

  • την ώρα που τα ογκολογικά περιστατικά αυξάνονται καθυστερεί χαρακτηριστικά η δημιουργία μονάδας ακτινοθεραπείας .
  • Στο ΕΚΑΒ παραμένουν οι ελλείψεις σε  στόλο και προσωπικό, κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα την κρατικής αδιαφορίας, ενώ είναι  σχεδόν καθημερινές οι αεροδιακομηδές πολύ σοβαρών περιστατικών σε νοσοκομεία της Αθήνας.
  • Στο νοσοκομείο στο 30% των οργανικών θέσεων υπάρχουν ελλείψεις. Οι νέες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί αφορούν μονιμοποίηση ήδη υπηρετούντων γιατρών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κι όχι νέες θέσεις γιατρών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπάρχουν δύο κενές θέσεις νευρολόγων, τουλάχιστον τρεις ακτινολόγων.

Τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτονται από τις μετακινήσεις προσωπικού από τμήμα σε τμήμα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Φτάνει πια! Μέτρα για θωράκιση της υγείας του λαού τώρα!

Να μπει τέρμα στα θύματα της πολιτικής τους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι ακόμα νωπά τα τραγικά περιστατικά που είχαμε πέρυσι  στον Πολυχνίτο, με  ένα βρέφος και έναν μεροκαματιάρη αγρότη να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας των ελλείψεων στο ΕΚΑΒ, να μην ανεχτούμε να έχουμε άλλα.

Βλέπουμε καθημερινά τους συναδέλφους μας στο δημόσιο τομέα της υγείας να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να τα βγάλουν πέρα με την εντατικοποίηση της εργασίας, τα απλήρωτα ρεπό, τις πετσοκομμένες άδειες, τις εξοντωτικές εφημερίες λόγω ελλείψεων προσωπικού. Είμαστε μαζί τους!

Στο Βοστάνειο Νοσοκομείο όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται ενώ έχουν μεγαλώσει και οι ανάγκες σε προσωπικό, οι περισσότερες κλινικές αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και οι βάρδιες με αποτέλεσμα την εξαντλητική δουλειά και τις υπερωρίες, οι τραυματιοφορείς είναι κατά 20% μειωμένοι από πέρυσι, με μειώσεις προωστικού ανά βάρδια.

Δεν επιλέγουμε το δρόμο της μιζέριας και του συμβιβασμού με αυτή την άθλια πραγματικότητα

Επιλέγουμε το δρόμο που δίνει λύση, αυτό του οργανωμένου αγώνα

παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Απαιτούμε τώρα υγεία δημόσια και δωρεάν για όλους με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών υγείας νοσοκομείων, κέντρων υγείας, ΕΚΑΒ, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.

Καλούμε όλα τα εργατικά κέντρα, τους αγροτικούς συλλόγους, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς των Νησιών του Αιγαίου  σε συντονισμό για κινητοποιήσεις το Σάββατο 2 Νοέμβρη 2024.

Όλα τα νησιά μια γροθιά, διεκδικούμε με μια φωνή δημόσια και δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλους!

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

  • Πλήρη στελέχωση όλων των νοσοκομείων σε γιατρούς, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Πλήρη στελέχωση όλων των κέντρων υγείας των νησιών με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων . Κάλυψη των κενών των αγροτικών και περιφερειακών γιατρών.
  • Πλήρης εργαστηριακός και τεχνολογικός εξοπλισμός σε όλα τα νοσοκομεία με το αντίστοιχο προσωπικό για να καλύπτονται οι ανάγκες για πρόληψη αλλά και θεραπεία.
  • Νοσοκομεία ικανά να αντιμετωπίσουν άμεσα σοβαρά περιστατικά
  • Ενίσχυση του ΕΚΑΒ σε στόλο και προσωπικό έτσι που να καλύπτει κάθε επείγον παραστατικό.
  • Προσλήψεις μονίμου και σταθερού προσωπικού, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου». 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η κοινωνική οικονομία σε πρώτο πλάνο

Στους χώρους του μοναδικού δημοσιογραφικού συνεταιρισμού στο Αιγαίο ξεναγήθηκαν Visit Agiasos, Καλοτρόπιο, ViModo και Business Incubator Gotse Delchev στο πλαίσιο του έργου ELCSEE
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής