× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δυο γιατρούς της Μυτιλήνης κατήγγειλε ο Γεωργιάδης

«Θα σας πιάσουμε όλους» τόνισε ο υπουργός Υγείας για τις υπερσυνταγογραφήσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/10/2024

Δυο γιατρούς της Μυτιλήνης κατήγγειλε ο Γεωργιάδης
' χρόνος ανάγνωσης

Αυστηρό μήνυμα προς τους γιατρούς κατά της υπερσυνταγογράφησης έστειλε την Τρίτη 16 Οκτωβρίου ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, προειδοποιώντας: «Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό πως περίπου 100 γιατροί έχουν βρεθεί το τελευταίο οκτάμηνο στο «μικροσκόπιο» της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), καθώς συνταγογράφησαν ανά ασθενή 250 – 422 φάρμακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον υπουργό Υγείας και αφορούν τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης για τη Λέσβο είναι ενδεικτικά:

Παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε μόνο βραδινές ώρες 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της, στις δύο κόρες της αλλά και στον εαυτό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γενικός ιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.

«Δηλαδή ο κάθε ασθενής από αυτούς τους 100 γιατρούς έπαιρνε από 250 έως 1630 τεμάχια φαρμάκων. Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει ανθρώπινος οργανισμός που μπορεί να πάρει αυτές τις ποσότητες φαρμάκων και να μην χαιρετήσει γρήγορα το μάταιο τούτο κόσμο. Άρα προφανώς δεν υπάρχει καμία ιατρική ειδικότητα ή αναγκαιότητα που μπορεί να δικαιολογήσει αυτούς τους αριθμούς. Και θέλω να πω στους γιατρούς που παρακολουθούν και να στείλω ένα μήνυμα. Είναι καθαρή ανοησία να το κάνουν αυτό οι γιατροί σήμερα με τα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που πλέον στην διάθεση του υπουργείου Υγείας και το ελληνικό κράτος κάποτε, όταν αυτά γράφονταν σε βιβλιάρια ασθενών και σε διαφορετικά ταμεία και ο έλεγχος θα προϋπέθετε τρομακτικές δυνατότητες» σημείωσε.

Μάλιστα, ο υπουργός αναφέρθηκε σε ένα κραυγαλέο παράδειγμα, καθώς ανακοίνωσε ότι επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ για ένα μήνα σε ένα γιατρό που «έγραφε στη μητέρα του φάρμακα και τα εκτελούσε στο ίδιο φαρμακείο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας η ζημιά του Δημοσίου από πλασματική συνταγογράφηση «υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο». «Αν αυτό γίνεται για 10 χρόνια μιλάμε για 500 εκατομμύρια ευρώ», είπε με έμφαση.


«Όταν γίνεται σπατάλη και κλοπή, αυτά τα χρήματα δεν λείπουν από τον υπουργό, αλλά από τους ασθενείς και στόχος μου είναι να βάλω τάξη» σημείωσε.

«Τα νέα συστήματα της ΗΔΙΚΑ που εγκαταστήσαμε κατά της απάτης προσφέρουν έναν πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων για οποιαδήποτε συνταγή αλλά και οποιονδήποτε ασθενή. Έχουμε στοιχεία για τη συνταγή, την επαναληψιμότητα της, τις ημερομηνίες καταχώρησης και εκτέλεσης, την κατάσταση της συνταγής, το ΑΜΚΑ, το ονοματεπώνυμο, τα στοιχεία του γιατρού που έχει κάνει αυτές τις συνταγογραφήσεις, τα στοιχεία του φαρμακείου που έχουν εκτελεστεί, αυτές συνταγογράφησης[…], είπε μεταξύ άλλων στη συνένττευξη Τύπου.

»Δεν δίνω κατευθείαν κατηγορία στο φαρμακείο γιατί ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει την ηλεκτρονική συνταγή, εφόσον αυτή έχει εκδοθεί[…] Τα φαρμακεία, αν ένας φαρμακοποιός βλέπει ότι κάποιος γιατρός γράφει υπερβολικά πολλά σκευάσματα στον ίδιο ασθενή και εκτελεί τον ίδιο μήνα, ξαφνικά εκατοντάδες τεμάχια, αυτό είναι κάτι που πρέπει να του κινήσει το ενδιαφέρον. Θα πρέπει να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ για αυτή την την πρακτική», συνέχισε ο υπουργός.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημιουργικό «ποδαρικό» για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Καλλονή

Συνάντηση με το ΣιτίΖω, ένταξη εκπαιδευομένων σε δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης και επίσκεψη στη βιβλιοθήκη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1.347 συλλήψεις και πάνω από 3.300 παραβάσεις ΚΟΚ στο Βόρειο Αιγαίο

Τι δείχνει ο απολογισμός της ΕΛ.ΑΣ. για τον Δεκέμβριο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αποκλεισμούς από το «Εξοικονομώ 2025» καταγγέλλει το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου

«Μονοκριτηριακή χρήση των βαθμοημερών αφήνει εκτός χιλιάδες πολίτες, κυρίως σε νησιά»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με επιτυχία η «Ημέρα Επανεκκίνησης» στο ΚΔΒΜ Δελημήτρου Δημήτρη στην Καλλονή

Δωρεάν καθοδήγηση, επαγγελματικός προσανατολισμός και ενδυνάμωση για πολίτες που αναζητούν το επόμενο βήμα στη ζωή και την εργασία τους
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μειωμένα τροχαία ατυχήματα στο Βόρειο Αιγαίο τον Δεκέμβριο 2025

Τα στοιχεία της Αστυνομίας δείχνουν λιγότερα περιστατικά σε Λέσβο Χίο και Σάμο
ΥΓΕΙΑ

Ξεκίνησε η αιμοδοσία των δικηγόρων

Μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές των νησιών φωτογραφίζουν τον αθλητισμό και τη δημιουργία

Το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης προκηρύσσει τον 3ο διανησιωτικό μαθητικό διαγωνισμό φωτογραφίας για σχολεία του Βορείου Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθαίνοντας την ιστορία της πόλης μέσα από την αρχιτεκτονική

Μαθητές της Ε΄ τάξης του 6ου Δημοτικού Μυτιλήνης σε πιλοτικό πρόγραμμα για τα διδακτήρια της πόλης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Παρέμβαση ΑΔΕΔΥ Λέσβου για αγρότες και σχολεία

Στήριξη στις κινητοποιήσεις και ξεκάθαρο όχι στην κατάργηση των σχολικών επιτροπών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Αυτό που ζούμε στα Δάφια είναι το αύριο για όλα τα σχολεία»

Η μαρτυρία του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Δαφίων για καθυστερήσεις, περιορισμό πόρων και απώλεια ελέγχου στη λειτουργία των σχολικών μονάδων από τις καταργήσεις των Σχολικών Επιτροπών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Το κιρκινέτσι» κόβει τη βασιλόπιτα του

Η εκδήλωση θα συνδυαστεί με κουβέντα για το παρόν και το μέλλον των γειτονιών Κουλμπάρας και Κιόσκι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πρωτάθλημα Δρόμου σε Ανώμαλο έδαφος σε Λέσβο και Λήμνο

Από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου το Σάββατο 17 Ιανουαρίου