Εκρηκτική η κατάσταση στα σχολεία της Λέσβου λόγω των κενών
Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Λέσβου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/10/2024
Σε κατάσταση υπολειτουργίας βρίσκονται πολλά σχολεία της Λέσβου και όλης της χώρας, καθώς η β' φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν κατάφερε να καλύψει τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λέσβου καταγγέλλει ότι τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, που έχουν αφήσει αθωράκιστα τα σχολεία, θέτουν σε κίνδυνο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα κενά σε δασκάλους και καθηγητές συνεχίζουν να παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, παρά τις προσλήψεις αναπληρωτών. Στη Λέσβο, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ήταν ελάχιστες, με αποτέλεσμα να παραμένουν ανοιχτά σοβαρά κενά. Οι συγχωνεύσεις τμημάτων, που ξεκίνησαν ήδη από το καλοκαίρι, έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας της διδασκαλίας. Το Νηπιαγωγείο Σκοπέλου είδε τα δύο τμήματά του να συγχωνεύονται σε ένα, ενώ στο Νηπιαγωγείο Ερεσού καταργήθηκε το Ολοήμερο.
Ειδικά στα τμήματα ένταξης και στην παράλληλη στήριξη, όπου φοιτούν μαθητές με ειδικές ανάγκες, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Πολλοί μαθητές παραμένουν χωρίς υποστήριξη, παρά τις γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί για τις ανάγκες τους. Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία του νησιού, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, παραμένουν τεράστιες, με τον αριθμό των προσλήψεων να μην καλύπτει ούτε κατά προσέγγιση τις ανάγκες.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, η κατάσταση είναι εξίσου ζοφερή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης, τα αποτελέσματα των προσλήψεων αναπληρωτών στην β' φάση ήταν απογοητευτικά. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 0 προσλήψεις παράλληλης στήριξης έγιναν στην Ανατολική και Δυτική Αττική, ενώ καλύφθηκαν μόλις 4 από τα 23 κενά στα τμήματα ένταξης στην περιοχή του Πειραιά. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται και στη Δυτική Αττική, όπου μόνο 12 από τα 94 κενά καλύφθηκαν.
Η Αγωνιστική Συσπείρωση καταγγέλλει τις πολιτικές ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης, που συνειδητά επιλέγουν να αφήσουν τα σχολεία χωρίς επαρκές προσωπικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Υπουργείο γνώριζε ότι με την πολιτική του θα οδηγούσε τα σχολεία σε υπολειτουργία, καθώς δεν άνοιξε τους πίνακες του ΑΣΕΠ για νέους αποφοίτους των Παιδαγωγικών και καθηγητικών σχολών, οδηγώντας στο σημερινό αδιέξοδο.
Ακόμα χειρότερα, η πολιτική αυτή συνδυάζεται με την απόπειρα μετατόπισης της ευθύνης στους εκπαιδευτικούς, υποστηρίζοντας ότι δεν δήλωσαν ενδιαφέρον για πρόσληψη. Ωστόσο, η Αγωνιστική Συσπείρωση αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των προσλήψεων δασκάλων ήταν ακριβώς ίσος με τον αριθμό των εκπαιδευτικών που είχαν απομείνει στους πίνακες, δηλαδή 3.855 δάσκαλοι, αφήνοντας απροστάτευτα τα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας.
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών καλεί σε ξεσηκωμό, προγραμματίζοντας απεργιακή κινητοποίηση στις 23 Οκτωβρίου, μαζί με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ). Η κινητοποίηση στοχεύει να αναδείξει τα προβλήματα της υποστελέχωσης και να διεκδικήσει την άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές τους, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντισταθούν στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
Η Αγωνιστική Συσπείρωση απαιτεί, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, και άμεση λύση στα προβλήματα διαμονής των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που καλούνται να επιβιώσουν με χαμηλούς μισθούς και υπέρογκα έξοδα. Ειδικά στα νησιά, το ζήτημα της στέγασης έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, καθώς πολλοί εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα ενοικίου και σίτισης.