× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Έρχονται και άλλες συγχωνεύσεις τμημάτων στη Λέσβο

Αποκαλυπτική συνέντευξη του αιρετού εκπροσώπου στο ΠΥΣΠΕ Λέσβου και Γενικού Γραμματέα του Σ.Ε.Π.Ε. Κωνσταντίνου Καρατόλιου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/10/2024

Έρχονται και άλλες συγχωνεύσεις τμημάτων στη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Θράσο Αβραάμ, ο αιρετός εκπρόσωπος στο ΠΥΣΠΕ Λέσβου και Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Κωνσταντίνος Καρατόλιος ανέδειξε την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, ειδικά στη Λέσβο, εξαιτίας των συνεχών συγχωνεύσεων τμημάτων και της ανεπαρκούς πρόσληψης αναπληρωτών. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Καρατόλιο, βασίζεται στην εξοικονόμηση πόρων εις βάρος της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εικότερα ο κ. Καρατόλιος ξεκίνησε τη συνέντευξή του παραλληλίζοντας την κατάστασή του με την Κασσάνδρα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, η οποία έβλεπε το μέλλον, αλλά κανείς δεν την πίστευε. «Από το καλοκαίρι είχαμε προειδοποιήσει ότι έρχονται συγχωνεύσεις σχολείων», ανέφερε, επισημαίνοντας πως το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε δύο κύματα συγχωνεύσεων, τα οποία αφορούσαν τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ειδικά αναφέρθηκε στην κατάργηση του τμήματος νηπιαγωγείου στην Ερεσό και τη συγχώνευση δύο τμημάτων νηπιαγωγείων στο Σκόπελο.

Το μοντέλο των συγχωνεύσεων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στις πρακτικές του Υπουργείου, ο κ.Καρατόλιος εξήγησε πως σε πολλές περιπτώσεις, το κράτος προχωρά σε «κανιβαλισμό» εκπαιδευτικών θέσεων. Συγκεκριμένα, αντί να προσλαμβάνει τον απαραίτητο αριθμό αναπληρωτών για να καλύψει τα κενά, αναγκάζει τα σχολεία να συγχωνεύουν τμήματα ή να μετακινούν δασκάλους από τη μια σχολική μονάδα στην άλλη. Αυτό, όπως τόνισε, έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι συχνά βρίσκονται να πρέπει να μετακινηθούν σε νέα σχολεία αφού έχουν ήδη εγκατασταθεί σε έναν τόπο για τη σχολική χρονιά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο παράδειγμα στη Σκόπελο, όπου υπήρχαν τέσσερα κενά για νηπιαγωγούς, αλλά το Υπουργείο προσέλαβε μόνο δύο, αναγκάζοντας το σχολείο να καλύψει τα υπόλοιπα κενά μεταφέροντας δασκάλους από άλλα σχολεία. «Το αποτέλεσμα είναι ότι αντί να προσληφθούν αναπληρωτές, τα σχολεία βρίσκονται να ‘κανιβαλίζουν’ το ένα το άλλο για να καλύψουν τις ανάγκες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι επιπτώσεις για τους μαθητές και την εκπαίδευση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιπτώσεις αυτών των πρακτικών είναι σοβαρές τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Ο κ.Καρατόλιος επεσήμανε πως σε τάξεις νηπιαγωγείων, όπως στο Σκόπελο, συγκεντρώνονται πλέον 24 μαθητές σε έναν χώρο, με μία μόνο δασκάλα να προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους, ακόμα και όταν υπάρχουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή ειδικές ανάγκες. «Σε τέτοιες συνθήκες, η ποιότητα της εκπαίδευσης υποβαθμίζεται», δήλωσε.

Ο ίδιος ανέφερε πως, εκτός από τις συγχωνεύσεις, το Υπουργείο εφαρμόζει μια πολιτική «ξεζουμίσματος» των ωρών διδασκαλίας στα σχολεία. Όταν υπάρχουν κενές ώρες λόγω ελλείψεων, αντί να προσληφθούν καθηγητές ειδικοτήτων, όπως μουσικής ή καλλιτεχνικών, δίνεται η εντολή σε δασκάλους γενικής εκπαίδευσης να καλύψουν αυτά τα μαθήματα. Αυτό όχι μόνο υποβαθμίζει την ποιότητα της εκπαίδευσης, αλλά επιτείνει και την ανεργία στις συγκεκριμένες ειδικότητες, των οποίων οι απόφοιτοι περιμένουν προσλήψεις χωρίς αποτέλεσμα.

Το μόνιμο πρόβλημα της υποστελέχωσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που θίχτηκε στη συνέντευξη ήταν η χρόνια υποστελέχωση, ειδικά στην ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη. Σύμφωνα με τον Καρατόλιο, στην τελευταία φάση προσλήψεων αναπληρωτών καλύφθηκε μόλις το ένα έκτο των κενών στην παράλληλη στήριξη, αφήνοντας πολλά παιδιά χωρίς την αναγκαία βοήθεια. «Η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, και όμως ακόμα υπάρχουν κενά που δεν καλύπτονται», τόνισε.

Παράλληλα, επεσήμανε πως αυτή η έλλειψη προσωπικού συνοδεύεται από τις διαρκείς περικοπές που εφαρμόζει η κυβέρνηση με στόχο τη δημιουργία πλεονασμάτων. «Η κυβέρνηση υπερηφανεύεται για τα πλεονάσματα που έχει δημιουργήσει, αλλά αυτά προκύπτουν εις βάρος της εκπαίδευσης και της υγείας», δήλωσε με έντονη κριτική διάθεση.

Εξοικονόμηση πόρων ή υποβάθμιση της εκπαίδευσης;

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Καρατόλιος προειδοποίησε πως η τρέχουσα πολιτική του Υπουργείου Παιδείας υπονομεύει τη δημόσια εκπαίδευση. Καθώς οι συγχωνεύσεις συνεχίζονται και οι ανάγκες των σχολείων αυξάνονται, τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αντεπεξέλθουν σε όλο και πιο δύσκολες συνθήκες. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα εκπαίδευσης όταν τα σχολεία λειτουργούν με τέτοιες ελλείψεις», τόνισε.

Η συνέντευξη έκλεισε με τον Καρατόλιο να ζητά ευρύτερη κινητοποίηση των γονέων και των εκπαιδευτικών, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο μεμονωμένα σχολεία, αλλά συνολικά την εκπαιδευτική πολιτική της χώρας. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ