× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκπαιδευτικές δράσεις Erasmus στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου

Στόχος του μουσείου να γνωρίσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί του εξωτερικού την κληρονομιά του Γεωπάρκου Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/10/2024

Εκπαιδευτικές δράσεις Erasmus στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

 Ξεκίνησαν οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από το εξωτερικό, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων ERASMUS+, τα οποία υλοποιούνται σε συνεργασία των σχολείων από το εξωτερικό με σχολεία της Λέσβου.

Στόχος του Μουσείου είναι μέσα από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα να γνωρίσει στους μαθητές και εκπαιδευτικούς από το εξωτερικό τη φυσική και γεωλογική κληρονομιά του Γεωπάρκου Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος, ένα μοναδικό φυσικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση, μέσα από ποικίλες βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις τελευταίες μέρες συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μαθητές και εκπαιδευτικοί από τη Γερμανία και τη Σουηδία, οι οποίοι βρίσκονται στη Λέσβο στα πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων ERASMUS+ που υλοποιούνται σε συνεργασία με το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και το 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης.

Ειδικότερα, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και μαθητών και εκπαιδευτικών από τη Γερμανία συμμετείχαν αρχικά σε δραστηριότητα παρατήρησης πουλιών στον υγρότοπο του Κόλπου Καλλονής. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα είδη των πουλιών που συναντώνται στον υγρότοπο και τη μοναδικότητά τους και στη συνέχεια με ειδικά κυάλια και τηλεσκόπια είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα μοναδικά πουλιά του υγρότοπου της Καλλονής, φθινοπωρινούς επισκέπτες αλλά και μόνιμους κατοίκους του υγρότοπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθως, οι μαθητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου συμμετείχαν σε βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα γνωριμίας με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και ευαισθητοποίησης για θέματα προστασίας από το σεισμικό κίνδυνο. Στο χώρο του Μουσείου οι μαθητές συμμετείχαν στη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα συντήρησης απολιθωμάτων. Αφού γνώρισαν το ρόλο του συντηρητή, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη σημασία των εργασιών συντήρησης για την προστασία των απολιθωμάτων και τα στάδια συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων και συμμετείχαν στον καθαρισμό και τη συντήρηση τμημάτων απολιθωμένων κορμών δέντρων και φυλλοφόρων οριζόντων.

Στη συνέχεια μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, όπου ενημερώθηκαν για τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και με μεγάλη επιτυχία εφάρμοσαν τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης μαζί με εκπαιδευτικούς από τη Σουηδία περιηγήθηκαν στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, όπου γνώρισαν τα διαφορετικά είδη φυτών του που έχουν βρεθεί στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, γνώρισαν την εξέλιξη της ζωής στη γη μέσα από τα απολιθώματα από όλο τον κόσμο και τον ελληνικό χώρο που φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου, την ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, τη γεωλογική δομή της Λέσβου και τα εντυπωσιακά ορυκτά του πυριτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθως συμμετείχαν στη βιωματική δραστηριότητας προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Μαθητές και εκπαιδευτικοί βίωσαν στη σεισμική τράπεζα μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς τόσο από την Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως ο σεισμός της Κοζάνης, της Ταιβάν, του Κόμπε, και άλλοι σεισμοί που έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και με μεγάλη επιτυχία εφάρμοσαν τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί από το εξωτερικό δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Γεωπάρκο Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και θα παρουσιάσουν όλες αυτές τις εμπειρίες τους όταν επιστρέψουν ώστε και άλλα σχολεία από τη Γερμανία και τη Σουηδία να επισκεφτούν στο μέλλον τη Λέσβο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου την Πέμπτη 6 Αυγούστου στην Πλατεία Σαπφούς
Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη 6 Αυγούστου, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, λόγω εκτέλεσης εργασιών
Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης

Αιτία η βλάβη στον παλαιό κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας της Κρατήγου επί της Ελευθερίου Βενιζέλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης
Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη

Η Τροχαία διερευνά τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος
Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης

Έως τις 18 Αυγούστου η υποβολή των αιτήσεων – Αυτοπροσώπως ή ηλεκτρονικά η κατάθεση των δικαιολογητικών
98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο

Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στους κατοίκους οι τρεις νέοι χώροι αναψυχής που κατασκεύασε ο Δήμος Μυτιλήνης στη Δημοτική Ενότητα Γέρας
Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά αφιερωμένη στην αξία της «Γυναίκας»

Με δύο διαφορετικές μεταξύ τους καλλιτεχνικές δράσεις υποστηριζόμενες από πολύ κόσμο
Μια βραδιά αφιερωμένη  στην αξία της «Γυναίκας»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στις 21–23 Αυγούστου το τουρνουά μπάσκετ 3x3 στη Μυτιλήνη

Έως τις 19 Αυγούστου οι δηλώσεις συμμετοχής – Οι κατηγορίες και όλα τα στοιχεία της διοργάνωσης
Στις 21–23 Αυγούστου το τουρνουά μπάσκετ 3x3 στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Παραμύθια του Αιγαίου ταξιδεύουν στο Παλαιοχώρι

Η ομάδα «Παραμυθοκαμώματα» παρουσιάζει μια παράσταση αφήγησης και μουσικής για μικρούς και μεγάλους
Παραμύθια του Αιγαίου ταξιδεύουν στο Παλαιοχώρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»

Πρόσωπα, σχολικές διακρίσεις, τοπική ιστορία και αναμνήσεις στις 16 σελίδες της έκδοσης του Συλλόγου των Απανταχού Παφλιωτών
Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναγερμός για φωτιά σε σπίτι στην Επάνω Σκάλα

Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής σε κτίριο που βρίσκεται υπό ανακαίνιση
Συναγερμός για φωτιά σε σπίτι στην Επάνω Σκάλα
ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτιά στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης

Στο σημείο μεταβαίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις
Φωτιά στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης