× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αίτημα για δημιουργία ακτινοθεραπευτικού κέντρου στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ο Βουλευτής Λέσβου Παναγιώτης Παρασκευαΐδης ζητά από τον Υπουργό Υγείας τη δημιουργία κέντρου που θα καλύψει τις ανάγκες ογκολογικών ασθενών σε όλο το Βόρειο Αιγαίο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/10/2024

Αίτημα για δημιουργία ακτινοθεραπευτικού κέντρου στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικού κέντρου, στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, για την κάλυψη όλου του Βορείου Αιγαίου, ζητά με ΕΡΩΤΗΣΗ του, προς τον Αρμόδιο Υπουργό, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, κ. Παναγιώτης Παρασκευαΐδης.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κύριε Υπουργέ,

Η Ογκολογία, η Θεραπευτική Ογκολογία, βασίζεται στη χημειοθεραπεία, στη χειρουργική και στην ακτινοθεραπεία. Τη σύγχρονη εποχή, αρκετοί επιστήμονες της υγείας, υποστηρίζουν πως η ακτινοθεραπεία υπερέχει της χειρουργικής θεραπείας. Η ακτινοθεραπεία, ωστόσο, είναι κατά κάποιο τρόπο, ανεξάρτητη από τη χειρουργική θεραπεία, αφού το Ακτινοθεραπευτικό τμήμα χρειάζεται πρωτίστως ακτινοθεραπευτές και όχι τόσο γιατρούς, παθολόγους ή χειρούργους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά το πρόβλημα, έλλειψης ακτινοθεραπευτικού τμήματος, στο Βόρειο Αιγαίο και δη, στη Μυτιλήνη. Σε ετήσια βάση, το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, καλείται να περιθάλψει περίπου 2.000 παλιούς και νέους ασθενείς με νεοπλασματικές νόσους (το 2021, το Βοστάνειο Νοσοκομείο κατέγραψε 160 νέους ασθενείς με καρκίνο, ενώ το 2023, ο αριθμός αυτών αυξήθηκε στους 280).
Πέρα από τους καρκινοπαθείς της νήσου Λέσβου, η δημιουργία ενός Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στη Μυτιλήνη, θα μπορέσει να εξυπηρετήσει όλους τους καρκινοπαθείς των γύρω νησιών (Χίος, Λήμνος, ΑηΣτράτης, Σάμος, Ικαρία, Οινούσσες, Ψαρά) ενώ ταυτόχρονα να εξυπηρετήσει πέρα από τον τοπικό πληθυσμό και τους τουρίστες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είναι πολυπληθέστεροι (μάλιστα το νησί της Λέσβου, υποδέχτηκε γύρω στους 100.000 τουρίστες από την Τουρκία, μόνο τους τρεις μήνες του καλοκαιριού του 2024, με τη διευκόλυνση της ταχυβίζας, χωρίς να προσμετρώ σε αυτούς τους 60.000 τουρίστες του εξωτερικού που ήρθαν στο νησί αεροπορικώς, καθώς και τις 130.000 εγχώριες αεροπορικές αφίξεις - σε δημοσιευμένα δεδομένα του ΙΝΣΕΤΕ έως και τον Αύγουστο 2024 - συν τις ακτοπλοϊκές αφίξεις, οι οποίες και αυτές ήταν ενθαρυντικές για τον τουρισμό στο νησί μας).

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως ακόμη και σε κατά προσέγγιση στατιστικά δεδομένα, η δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στη Μυτιλήνη, θα αποτελέσει πόλο έλξης Ιατρικού Τουρισμού!!!

Τα προηγούμενα χρόνια, οι ασθενείς κρατούσαν κάποιες επιφυλάξεις, με αποτέλεσμα να μεταβαίνουν στην Αθήνα, για θεραπείες, πλέον όμως, η αποτελεσματική δουλειά που γίνεται στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, το οποίο έχει στο ανθρώπινο δυναμικό του, προς τιμήν του, ΔΥΟ ΟΓΚΟΛΟΓΟΥΣ, που παρακολουθούν τις χημειοθεραπείες των συμπολιτών μου, (σε ένα δωμάτιο μόλις με τρεις πολυθρόνες!!!), παράλληλα με το ακριβό κόστος ζωής, οδηγούν τους καρκινοπαθείς, να επιλέγουν τον τόπο μας, για τη θεραπεία τους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από αυτά τα δεδομένα, όμως, εγώ μιλώ κυρίως για τους ανώνυμους και τους φτωχούς αρρώστους. Διότι αυτοί δεν έχουν χρήματα να έρθουν να μείνουν στην Αθήνα ή σε άλλη πόλη ή να πληρώσουν οτιδήποτε για να τύχουν αυτής της θεραπείας.

Αντιλαμβάνομαι πως ο ΕΟΠΥΥ, καλύπτει τα οδοιπορικά για τους ασθενείς, όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός καταβεβλημένων αρρώστων, οι οποίοι είναι και ανασφάλιστοι και δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος να πληρώσουν πρώτα τα έξοδα να μεταβούν στην Αθήνα για θεραπείες και να περιμένουν να αποζημιωθούν μεταγενέστερα από τον ΕΟΠΥΥ. Αντιστοίχως, μολονότι υπήρχε η οικονομική διευκόλυνση για τους νησιώτες, του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ωστόσο εκκρεμεί η καταβολή του στους νησιώτες - δικαιούχους, για το διάστημα Ιούνιος 2023 - Ιούλιος 2024, ύψους 62.543.500,14 ευρώ (σύμφωνα με την Επισυναπτόμενη Απάντηση Υπ΄αριθμ.00.1/71238/2024/269-7-10-2024, στην υπ’ αριθμ. 6719/12-9-2024 Ερώτηση μου Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), οπότε αντιλαμβάνεστε ότι ο νησιώτης - ασθενής, όχι μόνο δεν έχει να δώσει για τη θεραπεία του, αλλά δε του περισσεύουν, κιόλας!!!

Η ακτινοθεραπεία, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, δε γίνεται η Πολιτεία να αφαιρεί από τους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου χρόνια ζωής, και να μην έχει καν στα σχέδια της τη δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στη Μυτιλήνη!
Μπορεί να μη γνωρίζουμε επακριβώς, ως επιστήμονες, πόσα χρόνια ζωής εκλείπουν από τον κάθε ασθενή, αν δεν προβεί σε ακτινοθεραπεία, ΑΛΛΑ το ζήτημα δεν είναι επιστημονικό, είναι βαθύτατα πολιτικό!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ!ΑΦΑΙΡΕΊΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΗΣΙΩΤΕΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ!ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ!

Το Μάιο 2023, από το Νοσοκομείο της Ρόδου, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ανέγερση κτιρίου Ακτινοθεραπείας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ .

Είναι επιτακτική, η ανάγκη, να σχεδιάσετε και να προγραμματίσετε, την ανέγερση κτιρίου Ακτινοθεραπείας και στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, που θα καλύπτει όλους τους νησιώτες του Βορειοανατολικού Αιγαίου!

Χρήματα υπάρχουν στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αλλά και στο Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας! Αναλυτικότερα, διαφαίνεται πως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μπορεί να χρηματοδοτήσει από το ΕΣΠΑ για την υγεία, ένα τέτοιο έργο, αφού ο συνολικός προϋπολογισμός υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ και έχει το περιθώριο υπερδέσμευσης έως το τέλος του 2025 αλλά και το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείο Υγείας, νομίζω, ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο έργο ζωής για το Βόρειο Αιγαίο!!

Ο κ. Υπουργός,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

1. Προτίθεστε, να προγραμματίσετε και να εντάξετε, άμεσα, στο σχεδιασμό του Υπουργείου, τη δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, για την κάλυψη όλου του Βορείου Αιγαίου;


Ο ερωτών Βουλευτής
και
ΚΤΕ Νησιωτικής Πολιτικής
Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ