«Παλεύουμε για να γίνει ο στεφανιογράφος στο Βοστάνειο 24ωρης λειτουργίας»
Ο Διοικητής του νοσοκομείου της Μυτιλήνης Γιώργος Καμπούρης, αναφέρεται στις προσπάθειες που γίνονται για την διαχείριση της καθημερινότητας, με προσλήψεις προσωπικού, γιατρών, νέα μηχανήματα και εξετάσεις πρόληψης
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 9/10/2024

Συνεχίζει την προσπάθειά του για ανάπτυξη και κάλυψη των αναγκών περίθαλψης των κατοίκων της Λέσβου το νοσοκομείο της Μυτιλήνης, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του.
Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι» ο διοικητής του Βοστάνειου Γιώργος Καμπούρης μίλησε για μια μάχη καθημερινά με τα όποια ζητήματα ανακύπτουν μικρά και μεγάλα ωστόσο σημείωσε με οργάνωση, προσπάθεια και καλή συνεργασία με τους εργαζόμενους και το ιατρικό προσωπικό γίνονται βήματα βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Όπως τόνισε με την τελευταία προκήρυξη για την κάλυψη θέσεων γιατρών, καλύφθηκαν οι 4 από τις 8 θέσεις και τις επόμενες μέρες προχωρά νέα προκήρυξη για την κάλυψη και των υπολοίπων. Η μόνη θέση που δεν προκηρύσσεται διότι προς το παρόν δεν έχει βρεθεί κανένας ενδιαφερόμενος είναι η θέση του νεφρολόγου για τη Μονάδα Τεχνητού νεφρού, όμως τόνισε ο Γιώργος Καμπούρης ότι αμέσως μόλις βρεθεί γιατρός που θέλει να έρθει στη Λέσβο θα βγει στον αέρα η προκήρυξη για να μην χαθεί η ευκαιρία.
«Από τις 8 θέσεις που προκηρύξαμε καλύφθηκε η θέση του ψυχιάτρου, του ορθοπεδικού, του κυτταρολόγου και του βιοπαθολόγου. Άμεσα προκηρύσσονται οι θέσεις για ακτινοδιαγνώστη, ουρολόγο, καρδιολόγο και γενικής ιατρικής».
Παράλληλα σημείωσε ο κ. Καμπούρης τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης και μονιμοποίησης 20 τουλάχιστον, νοσηλευτών. Πέντε από αυτούς είναι νέοι εργαζόμενοι και έρχονται στο νοσοκομείο μας για πρώτη φορά.
Γενικότερα επισήμανε ο διοικητής του νοσοκομείο, δεν υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ωστόσο κενά προκύπτουν κυρίως από αναρρωτικές άδειες ή άδειες ανατροφής εργαζομένων. «Στην περίπτωση αυτή, ανέφερε, προσπαθούμε εκ των ενόντων να καλύψουμε τις ανάγκες του νοσοκομείου. Αν ήμασταν ιδιωτική κλινική θα κάναμε προσλήψεις, όμως τώρα ακολουθούμε τον προγραμματισμό του Δημοσίου».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γιώργος Καμπούρης αναφέρθηκε στο στόχο και όραμά του που είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων ασθενών στα μεγάλα νοσοκομεία των αστικών κέντρων.
«Κομβικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι η λειτουργία της μονάδας στεφανιογραφίας η οποία στα χρόνια που λειτουργεί έχει σώσει πολλές ζωές συμπολιτών πραγματοποιώντας επιτυχημένες επεμβάσεις. Δεν ξέρω αν οι άνθρωποι αυτοί αναγκαζόταν να μεταφερθούν στην Αθήνα, ποια θα ήταν η έκβαση της υγείας τους. Θέλουμε ακόμη έναν γιατρό με την ειδικότητα του επεμβατικού καρδιολόγου. Ακόμη όμως και αν δεν καλυφθεί η θέση αυτή είμαστε αποφασισμένοι να προσλάβουμε έναν καρδιολόγο τον οποίον θα στείλουμε για εκπαίδευση ώστε να καλυφθεί αυτή η ανάγκη. Θέλουμε τον στεφανιογράφο να λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο».
Από εκεί και πέρα σημείωσε ο Γιώργος Καμπούρης το νοσοκομείο συνεχίζει όλες τις δράσεις πρόληψης στον γενικό πληθυσμό. «Έως το Νοέμβριο σημείωσε, το νοσοκομείο και τα στελέχη της γυναικολογικής κλινικής συνεχίζουν τα τεστ ΠΑΠ στα χωριά της Λέσβου. Ήδη τον 1,5 αυτό χρόνο που υλοποιείται το πρόγραμμα αυτό πρόληψης, έχουν εξεταστεί εκατοντάδες γυναίκες και σε πολλές περιπτώσεις έχουμε σωτήριες, για την εξέλιξη της υγείας τους, διαγνώσεις».
Αναφορικά με την εξέλιξη του covid και τα κρούσματα στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ο κ. Καμπούρης επισήμανε ότι μέσα στον Αύγουστο και αρχές Σεπτέμβρη, υπήρξε μία κορύφωση στον αριθμό των κρουσμάτων ενώ ακόμη και σήμερα, πρόσθεσε, νοσηλεύονται αρκετοί συμπολίτες μας και ένα άτομο κάτω των 70 ετών είναι διασωληνωμένο στη ΜΕΘ.
«Γενικότερα συνιστάται προσοχή, κυρίως στα άτομα που είναι πάνω από 60 ετών ή ανήκουν σε ευπαθή ομάδα πληθυσμού. Ο εμβολιασμός μία φορά το χρόνο όπως στην γρίπη, είναι η καλύτερη πρόληψη, ωστόσο και η μάσκα ως μέτρο πρόληψης είναι πολύ αποτελεσματική».