× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δεν θα κοπεί το πεύκο

Σώζεται το υπεραιωνόβιο πεύκο στην είσοδο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Εκτός νόμου ο προγραμματισμός κοπής του. Ματαιώνεται η προγραμματισμένη συγκέντρωση σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου «Το Κιρκινέτσι»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/10/2024

Δεν θα κοπεί το πεύκο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «Το Κιρκινέτσι» δεν θα κοπεί τελικά το πεύκο που βρίσκεται έξω από την είσοδο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει:
Δεν θα κοπεί το αιωνόβιο πεύκο που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στο Κιόσκι. Ένα εμβληματικό για την ιστορία του τόπου μας δένδρο που βρισκόταν σε αυτή τη θέση, ακόμα και την ημέρα που υπογράφηκε σε αυτό το κτίριο η παράδοση του νησιού, κατά την απελευθέρωση της Λέσβου από τους Οθωμανούς στις 8 Νοεμβρίου του 1912!
Όπως αποδείχτηκε, η απόφαση και ο προγραμματισμός της κοπής του για το πρωί της Κυριακής 6 Οκτωβρίου, ήταν παντελώς εκτός νόμου. Δηλαδή μια κρατική υπηρεσία, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προχωρούσε σε μια ενέργεια χωρίς να τηρεί ό, τι το κράτος απαιτεί να τηρεί ο κάθε πολίτης.
Επίσης όπως αποδείχτηκε και αυτό είχε υποδειχθεί και στα στελέχη της Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας τα οποία εμμονικά ήθελαν να κόψουν το υπεραιωνόνιο δέντρο, το πεύκο μπορεί να σωθεί. Χρειάζεται κλάδεμα από ειδικό δενδροκόμο σύμφωνα με μελέτη που θα υποδείξει το τι και πώς πρέπει να σωθεί. Ενώ η βαμβακίαση η οποία ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί το δένδρο μπορεί να αντιμετωπιστεί με πλύσεις με ειδικά άλατα.
Ο Σύλλογος κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα είναι κάθετα αντίθετος στη λογική του «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι». Η λογική αυτή οδήγησε στην κοπή δεκάδων δένδρων από τη γειτονιά που μάλιστα ουδέποτε αντικαταστάθηκαν. Δένδρα τοπόσημα για την περιοχή που χωρίς την παραμικρή αδειοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες παραδόθηκαν στα χέρια των συνεργείων με τα αλυσοπρίονα.
Ζητάμε η Γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής να αναζητήσει και να βρει τον ειδικό αυτό δενδροκόμο που θα συντάξει πολύ γρήγορα την απαραίτητη μελέτη διαχείρισης του υπεραιωνόβιου δένδρου. Μελέτη της οποίας η εφαρμογή θα οδηγήσει στη σωτηρία του και φυσικά θα κατωχυρώσει τη ασφάλεια πεζών από πιθανές πτώσεις τμημάτων του.
Δεδομένων των παραπάνω ο Σύλλογος ματαιώνει την προγραμματισμένη για τις 8 το πρωί της Κυριακής 6 Οκτωβρίου προγραμματισμένη δράση μπροστά στο δέντρο προκειμένου να παρεμποδιστεί το ΠΑΡΑΝΟΜΟ όπως από την πρώτη στιγμή τονίστηκε κόψιμο του.
Να σημειώσουμε ότι ενάντια στο κόψιμο του πεύκου τάχτηκαν από την πρώτη στιγμή ο Σύλλογος των Εργαζομένων στο Υπουργείο Αιγαίου αλλά και κάτοικοι σπιτιών κοντά στο κτήριο.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποσύρεται ο στρατός από την παρέλαση της Μυτιλήνης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή δόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση, καθώς δεν αναγνωρίζεται η επισημότητά της
Αποσύρεται ο στρατός από την παρέλαση της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η παρέλαση στη Μυτιλήνη, κτηνοτρόφοι και παιδιά στη θέση των επισήμων

Χωρίς πολιτικούς επισήμους στην εξέδρα, μετά την καθυστέρηση και την αντιπαράθεση – Μαζί με τους κτηνοτρόφους η δημοτική αρχή
Ξεκίνησε η παρέλαση στη Μυτιλήνη, κτηνοτρόφοι και παιδιά στη θέση των επισήμων
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στον αέρα η παρέλαση στη Μυτιλήνη

Αδιέξοδο με την επιμονή των πολιτικών να ανέβουν στην εξέδρα. Οι κτηνοτρόφοι δέχονται να γίνει η παρέλαση με την παρουσία στρατιωτικών και του δημάρχου Μυτιλήνης
Στον αέρα η παρέλαση στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από τη μνήμη της Απελευθέρωσης στην ευθύνη για το αύριο

Μήνυμα του Δημάρχου Μυτιλήνης για τα 114 χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης – Τιμή στους αγωνιστές της ελευθερίας και στις γενιές που διαμόρφωσαν τη σημερινή Μυτιλήνη
Από τη μνήμη της Απελευθέρωσης στην ευθύνη για το αύριο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη τιμά την απελευθέρωση της

Πομπή από το παλαιό Δημαρχείο και επίσημη έπαρση της σημαίας στο Κάστρο Μυτιλήνης
Η Μυτιλήνη τιμά την απελευθέρωση της
ΕΛΛΑΔΑ

Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, κατάθεση στεφάνου και συνεστίαση
Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει», με τη Μαρία Χατζηγεωργίου, τον Θράσο Αβραάμ και τη Δέσποινα Φραντζή
Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου

Συνάντηση Μουτζούρη – Μεγαρίτη για την προστασία των ευάλωτων πολιτών και τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στα νησιά
Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων

Προγραμματική Σύμβαση 100.000 ευρώ για τις μελέτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και του κωδωνοστασίου
Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη για τα 114 χρόνια από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης και η σύνδεση της ιστορικής μνήμης με το μέλλον του Βορείου Αιγαίου.
«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»

Την αντίθεση της στην ταφή νεκρών προβάτων στην περιοχή εκφράζει η πρόεδρος του χωριού Αναστασία Παλιβάνη
Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης

Ανακατασκευάστηκαν οι τουαλέτες και απομακρύνθηκαν επικίνδυνοι σοβάδες – Δρομολογείται συνολική ανακαίνιση
Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης