Εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης στους υγροτόπους της Λέσβου
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργανώνουν εκδηλώσεις για τη φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών, προσκαλώντας το κοινό να γνωρίσει τον κόσμο των μεταναστευτικών ειδών στους υγροτόπους του νησιού
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/10/2024

Με αφορμή την Παγκόσμια Γιορτή Πουλιών 2024, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, διοργανώνει μια σειρά από εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης στους υγροτόπους της Λέσβου κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής μετανάστευσης. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας EuroBirdwatch και θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα σε πάνω από 40 χώρες.
Η μεγαλύτερη γιορτή των πουλιών θα διεξαχθεί φέτος το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στις 17:30, στις Αλυκές Καλλονής. Η εκδήλωση θα δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να παρατηρήσουν μεταναστευτικά πτηνά στους υγροτόπους της περιοχής, με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού, όπως κυάλια και τηλεσκόπια, και τη συνοδεία έμπειρων οδηγών.
Η φθινοπωρινή μετανάστευση είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα, καθώς χιλιάδες πουλιά διανύουν τεράστιες αποστάσεις, καλύπτοντας το ήμισυ του κόσμου για να βρουν κατάλληλα ενδιαιτήματα. Αυτή η μοναδική εμπειρία ορνιθοπαρατήρησης είναι ανοιχτή σε όλους, με στόχο να φέρει το κοινό πιο κοντά στον μαγευτικό κόσμο των πτηνών και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη σημασία της προστασίας της βιοποικιλότητας.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν τα οικοσυστήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η απώλεια βιοποικιλότητας. Η ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές και καλύτερη σύνδεση με τη φύση είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ.
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τους ιστοτόπους του Μουσείου και του Γεωπάρκου Λέσβου ή να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 22510-47033 και 22530-54434.