× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Σφοδρή κριτική στην δράση του Ισραήλ και στη στήριξη από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ – Κάλεσμα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολέμους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/10/2024

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Φωτό αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου της ΕΕΔΥΕ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την κλιμακούμενη βία στη Μέση Ανατολή, καταδικάζοντας τις επιθέσεις του Ισραήλ σε Λίβανο, Υεμένη και Συρία, καθώς και τη συνεχιζόμενη κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη. Η ανακοίνωση επισημαίνει την εγκληματική δράση του "κράτους-δολοφόνου" του Ισραήλ και την υποστήριξη που λαμβάνει από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει την αλληλεγγύη της στους λαούς της Μέσης Ανατολής.

Η Επιτροπή τονίζει ότι η ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με πάνω από χίλιους νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες στη Βηρυτό, μόλις πέντε ημέρες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών. Επισημαίνει επίσης τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τις επιθέσεις, υπογραμμίζοντας την αυξημένη απειλή για την ασφάλεια και την υγεία των λαών της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση καταγγέλλει τις ΗΠΑ για την έγκριση πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας ύψους 8,7 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ, καθώς και την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων για υποστήριξη του ισραηλινού στρατού. Η στήριξη αυτή, μαζί με τις ενέργειες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθιστά τις διεθνείς δυνάμεις συνεργούς στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στη Μέση Ανατολή.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου κατηγορεί και την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία και τα ευρωατλαντικά κόμματα φέρουν ευθύνη για τη στήριξη που παρέχουν στο Ισραήλ, είτε μέσω άμεσων δράσεων είτε μέσω της "αφωνίας" τους. Η ανακοίνωση επικρίνει επίσης τις "οπερετικές διακηρύξεις συμπαράστασης" που δεν συνοδεύονται από ουσιαστική δράση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στους λαούς της Παλαιστίνης, του Λιβάνου και της Συρίας, και απαιτεί την άμεση απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη. Παράλληλα, καλεί για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολέμους της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας, καθώς και το κλείσιμο των βάσεων του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η ειρήνη στην περιοχή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του Ιουνίου του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως προβλέπεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Παράλληλα, απαιτεί να σταματήσουν άμεσα οι ισραηλινές επιθέσεις και να αποσυρθούν οι δυνάμεις κατοχής από την Παλαιστίνη, τον Λίβανο και τη Συρία.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου καταλήγει με ένα σαφές μήνυμα κατά της ιμπεριαλιστικής βίας, τονίζοντας την ανάγκη για διεθνή κινητοποίηση και αλληλεγγύη στους λαούς της Μέσης Ανατολής που δοκιμάζονται.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Ανακύκλωση Αιγαίου ταξιδεύει στη Χίο και εμπνέει τους μικρούς μαθητές

Με δίκτυο 350 σημείων συλλογής μπαταριών και 30 για ηλεκτρικές συσκευές, η εταιρεία προωθεί έμπρακτα την περιβαλλοντική συνείδηση, μοιράζοντας στα σχολεία της Χίου το παραμύθι «Η περιπέτεια της Ανακύκλωσης» του Στάθη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αλλάζουμε το κλίμα στα FM: «εξωτικές σταδιοδρομίες»

Για να βρεις τον δρόμο σου, «το μυστικό είναι να κινείσαι». Μια συζήτηση με τις περιβαλλοντολόγους Φένια Καλαχάνη και Κέλλυ Νιτόδα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δουλειά, πειθαρχία και όνειρο Ολυμπιακών Αγώνων για τον 17χρονο Βλάση Κιντάκα

Ο 17χρονος από τη Γέρα κατέκτησε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κουνγκ Φου, δουλεύοντας παράλληλα για να στηρίξει την προετοιμασία του- Τι είπε με τον προπονητή του Δ. Λουκαδή στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση της Ένωσης Στρατιωτικών Λέσβου με τη Μαρία Κομνηνάκα

Η βουλευτίνα του ΚΚΕ ενημερώθηκε από τους συνδικαλιστές στρατιωτικούς για τις θέσεις τους επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «κορδέλα της ψυχραιμίας» προβληματίζει σε ΚΤΕΛ της Λέσβου

Το ΚΤΕΛ λέει ότι τα παιδιά είναι ζωηρά — κι ένας οδηγός έβαλε σχοινί για να κρατήσει την «τάξη» στο λεωφορείο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κύκλωμα διακίνησης ξεσκεπάστηκε στη Μυτιλήνη

26χρονος αλλοδαπός συνελήφθη ως μέλος ομάδας οκτώ ατόμων που φέρονται να οργάνωναν μεταφορές μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής γνώρισαν τα φθινοπωρινά πουλιά του νησιού

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στον υγρότοπο Καλλονής με δράσεις παρατήρησης και ενημέρωσης από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση των στρατιωτικών της Λέσβου με τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας και οι επιπτώσεις στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
ΥΓΕΙΑ

Ενημέρωση για τον καρκίνου του μαστού στη Μυτιλήνη

Δράση στην αγορά της Μυτιλήνης από την 1η ΤΟΜΥ Λέσβου σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρουσιάζονται στη Μυτιλήνη τα Πολιτιστικά Masterplans του Βορείου Αιγαίου

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στις 10:00 το πρωί, στο Επιμελητήριο Λέσβου