× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Σφοδρή κριτική στην δράση του Ισραήλ και στη στήριξη από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ – Κάλεσμα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολέμους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/10/2024

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Φωτό αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου της ΕΕΔΥΕ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την κλιμακούμενη βία στη Μέση Ανατολή, καταδικάζοντας τις επιθέσεις του Ισραήλ σε Λίβανο, Υεμένη και Συρία, καθώς και τη συνεχιζόμενη κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη. Η ανακοίνωση επισημαίνει την εγκληματική δράση του "κράτους-δολοφόνου" του Ισραήλ και την υποστήριξη που λαμβάνει από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει την αλληλεγγύη της στους λαούς της Μέσης Ανατολής.

Η Επιτροπή τονίζει ότι η ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με πάνω από χίλιους νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες στη Βηρυτό, μόλις πέντε ημέρες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών. Επισημαίνει επίσης τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τις επιθέσεις, υπογραμμίζοντας την αυξημένη απειλή για την ασφάλεια και την υγεία των λαών της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση καταγγέλλει τις ΗΠΑ για την έγκριση πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας ύψους 8,7 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ, καθώς και την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων για υποστήριξη του ισραηλινού στρατού. Η στήριξη αυτή, μαζί με τις ενέργειες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθιστά τις διεθνείς δυνάμεις συνεργούς στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στη Μέση Ανατολή.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου κατηγορεί και την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία και τα ευρωατλαντικά κόμματα φέρουν ευθύνη για τη στήριξη που παρέχουν στο Ισραήλ, είτε μέσω άμεσων δράσεων είτε μέσω της "αφωνίας" τους. Η ανακοίνωση επικρίνει επίσης τις "οπερετικές διακηρύξεις συμπαράστασης" που δεν συνοδεύονται από ουσιαστική δράση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στους λαούς της Παλαιστίνης, του Λιβάνου και της Συρίας, και απαιτεί την άμεση απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη. Παράλληλα, καλεί για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολέμους της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας, καθώς και το κλείσιμο των βάσεων του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η ειρήνη στην περιοχή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του Ιουνίου του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως προβλέπεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Παράλληλα, απαιτεί να σταματήσουν άμεσα οι ισραηλινές επιθέσεις και να αποσυρθούν οι δυνάμεις κατοχής από την Παλαιστίνη, τον Λίβανο και τη Συρία.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου καταλήγει με ένα σαφές μήνυμα κατά της ιμπεριαλιστικής βίας, τονίζοντας την ανάγκη για διεθνή κινητοποίηση και αλληλεγγύη στους λαούς της Μέσης Ανατολής που δοκιμάζονται.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

40 αιμοδότες στην Αγιάσο

Με επιτυχία η 24η Εθελοντική Αιμοδοσία
ΘΕΑΤΡΟ

Βραδιά γέλιου με Καραγκιόζη στην Πέτρα

Παράσταση στην αυλή του σχολείου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 40χρονος στη Μυτιλήνη με 70 ναρκωτικά χάπια

Σε εξέλιξη η προανάκριση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πώς είναι η φοιτητική ζωή στο Αιγαίο; Απαντά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Παπαγεωργίου

Τα τμήματα, η καθημερινότητα, οι προκλήσεις και οι δυνατότητες που προσφέρει ένα από τα πιο ιδιαίτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας που αξίζει να χωρέσει στα μηχανογραφικά των υποψηφίων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χορηγία του βιβλιοπωλείου Χατζηδανιήλ στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

Το τοπικό τμήμα Μυτιλήνης του Σώματος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Κλειώ Χατζηδανιήλ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Δύο ακτές, το ίδιο φως»: Έκθεση φωτογραφίας στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας των Δήμων Μυτιλήνης και Περγάμου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Προσκύνημα των λειψάνων της Αγίας Μαρίνας στη Βατούσα

Την Τετάρτη 16 Ιουλίου, στο ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου του χωριού της Δυτικής Λέσβου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Μια οφειλόμενη απάντηση» στις δηλώσεις Πλεύρη για το άσυλο και τις παροχές στους πρόσφυγες

Ανακρίβειες, διαστρεβλώσεις και αντισυμβατικές προτάσεις καταγγέλλει η οργάνωση HIAS Greece μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου
ΒΙΒΛΙΟ

Η Αθανασία Δαφιώτη μάγεψε μικρούς και μεγάλους στην 5η Έκθεση Βιβλίου Μυτιλήνης

Με αφήγηση, θεατρικότητα και μουσική ζωντάνεψε «Η Γοργόνα των Ναυαγών και ο Κιθαρωδός του Αιγαίου» παρουσία του προέδρου της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκου Κορτέση
ΥΓΕΙΑ

Μήνυμα ζωής από το Κέντρο Υγείας Καλλονής

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις για αιμοδοσία και δωρεά μυελού των οστών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

102 χρόνια Παλλεσβιακός με μια συναυλία των ΠΥΞ ΛΑΞ για καλό σκοπό

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Global Birdfair 2025: Η Λέσβος φτερουγίζει διεθνώς

Για τέταρτη χρονιά, η Λέσβος συμμετέχει στη διεθνή έκθεση που φιλοξενεί χιλιάδες παρατηρητές πουλιών και επαγγελματίες του οικοτουρισμού