Συνεργασία Πανεπιστημίων Αιγαίου και Κιέλου για την αποκατάσταση των Βατερών
Μεθοδολογίες γεωπληροφορικής και τεχνικές παρακολούθησης εφαρμόστηκαν από μεταπτυχιακούς φοιτητές στην περιοχή
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/10/2024
Με σημαντική συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Κιέλου της Γερμανίας, διεξήχθη ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εκπαιδευτικό και ερευνητικό πρόγραμμα δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Βατερά.
Μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κιέλου, συνοδευόμενοι από τον Καθηγητή Νάσο Βαφείδη, επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκπαιδευτικής συνεργασίας. Στόχος ήταν η εξοικείωσή τους με τις μεθόδους γεωπληροφορικής που εφαρμόζονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας, οι φοιτητές συμμετείχαν σε δραστηριότητες πεδίου στα Βατερά, χρησιμοποιώντας προηγμένο εξοπλισμό όπως UAVs με πολυφασματικούς, θερμικούς και Lidar αισθητήρες, με σκοπό τη μελέτη της αναγέννησης της βλάστησης μετά τις πυρκαγιές του 2022. Τα αποτελέσματα έδειξαν θετικές αλλαγές στον δείκτη βλάστησης, ενώ ειδικές μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν και για την κατάσταση του εδάφους.
Στη συνέχεια, οι φοιτητές επεξεργάστηκαν τα δεδομένα στα σύγχρονα εργαστήρια του Τμήματος Γεωγραφίας. Εκπαιδεύτηκαν σε προηγμένες τεχνικές όπως η φωτογραμμετρική ανάλυση και ο υπολογισμός δείκτη ξηρασίας, δίνοντάς τους πολύτιμη εμπειρία για τις μελλοντικές ερευνητικές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες.
Ο Καθηγητής Αθανάσιος Κίζος, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δήλωσε: «Η συνεργασία αυτή είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα διεθνούς ακαδημαϊκής σύμπραξης που προωθεί την ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών εμπειριών. Ελπίζουμε να συνεχιστεί και να επεκταθεί στο μέλλον».
Η ανταπόκριση των φοιτητών ήταν ιδιαίτερα θετική, με πολλούς να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για μελλοντικές διπλωματικές διατριβές σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις διεθνείς ακαδημαϊκές σχέσεις του τμήματος.