× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Το Υπουργείο πετάει στο δρόμο εποχικούς πυροσβέστες με τεράστια εμπειρία»

Ο πρόεδρος των πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος και ο εκπρόσωπος των εποχικών πυροσβεστών Λέσβου και Λήμνου Θεόδωρος Κικίνης, μιλούν για την κατάφορη αδικία του νέου διαγωνισμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/10/2024

«Το Υπουργείο πετάει στο δρόμο εποχικούς πυροσβέστες με τεράστια εμπειρία»
' χρόνος ανάγνωσης

 Τεράστια ανησυχία και αγωνία για το επαγγελματικό τους μέλλον εκφράζουν χιλιάδες εποχικοί πυροσβέστες σε όλη την Ελλάδα ανάμεσά τους και 60 άτομα στη Λέσβο, τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του νέου διαγωνισμού που ετοιμάζει το Υπουργείο λόγω των ορίων ηλικίας που μπαίνουν για τους εποχικούς.

Σε συνέντευξη που έδωσαν στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι» ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος και ο εκπρόσωπος των εποχικών πυροσβεστών Λέσβου και Λήμνου στην Ομοσπονδία της Αθήνας Θεόδωρο Κικίνης αναφέρθηκαν στο σοβαρό θέμα που έχει ανακύψει και στην προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά των πυροσβεστών και των συνδικαλιστικών τους οργάνων να αποτρέψουν αυτή την αδικία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίνης οι περισσότεροι εποχικοί πυροσβέστες έχουν ξεπεράσει το όριο ηλικίας που μπαίνει σε αυτούς τους διαγωνισμούς και το πιθανότερο είναι ότι για τη Λέσβο, οι 50 από τους 60 θα μείνουν εκτός εργασίας. «Αυτό αποτελεί κατάφωρη αδικία απέναντι σε εμάς που εργαζόμαστε από το 2020 σε αυτή τη δουλειά και έχουμε αντιμετωπίσει δεκάδες πυρκαγιές και έκτακτες ανάγκες του τόπου μας. Αν μη τι άλλο έχουμε αποκτήσει τεράστια εμπειρία την οποία η πολιτεία πετάει στον κάλαθο των αχρήστων».

Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος των Πυροσβεστών Γιώργος Ντίνος δεν έκρυψε την ανησυχία και την απογοήτευσή του για τη στάση που τηρεί το Υπουργείο απέναντι στους εποχικούς πυροσβέστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Συναντήσαμε δύο βουλευτές του τόπου μας την περασμένη Παρασκευή, τον Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι θα μας βοηθήσουν. Μάλιστα ο Χαράλαμπος Αθανασίου επικοινώνησε με τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα.

Υπάρχει ένα θέμα σοβαρής αδικίας απέναντι στους συναδέλφους μας. Οι άνθρωποι αυτοί προσλήφθηκαν πριν πέντε χρόνια όταν ήταν 31 χρονών και τώρα 5 χρόνια μετά, το κράτος τους πετάει σαν την τρίχα από το ζυμάρι. Αναρωτιέται κανείς πως τα νέα παιδιά που θέλουν να γίνουν εποχικοί πυροσβέστες θα δεχθούν να μπουν σε μια διαγωνιστική διαδικασία με την προοπτική ότι σε λίγα χρόνια θα βρεθούν εκτός εργασίας. Φυσικά υπάρχει και το ζήτημα της εμπειρίας. Χιλιάδες συνάδελφοι με τεράστια εμπειρία στο πεδίο θα βρεθούν εκτός υπηρεσίας και το καλοκαίρι του 2025 θα έρθουν νέα παιδιά τα οποία όμως θα είναι εντελώς άπειρα. Δεν συζητάμε βέβαια και για το κόστος της στολής και των ειδών προστασίας, που κοστίζουν στο δημόσιο πάνω από 1.000 ευρώ το άτομο. Πραγματικά δεν κατανοούμε αυτή την εκδικητική θα έλεγε κανείς στάση του Υπουργείου απέναντι σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στις μεγάλες φωτιές του καλοκαιριού και ακόμη δίνουν μάχη στο πεδίο, στα τεράστια μέτωπα που υπάρχουν καθημερινά».

Τέλος Οκτωβρίου όπως ανάφερε ο Θεόδωρος Κικίνης οι εποχικοί πυροσβέστες ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα για να συμμετέχουν σε μεγάλη κινητοποίηση διαμαρτυρίας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την περίπτωσή τους το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε το Υπουργείο να μας πετάξει έξω χωρίς να δώσουμε μάχη. Η μάχη θα είναι μεγάλη και δύσκολη, εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να την κερδίσουμε». 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

24ωρη απεργία στους ΟΤΑ Λέσβου την Παρασκευή

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή
24ωρη απεργία στους ΟΤΑ Λέσβου την Παρασκευή
ΥΓΕΙΑ

Κρίση τροφοδοσίας πέρασε το Βοστάνειο

Ευχαριστίες σε 2η ΥΠΕ, Νοσοκομείο Νίκαιας και δωρητές για την έκτακτη αποστολή
Κρίση τροφοδοσίας πέρασε το Βοστάνειο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μέτρα για τις πανελλαδικές στη Δυτική Λέσβο ζητά ο Παρασκευαΐδης

«Η κρίση του αφθώδους πυρετού μετατρέπεται σε βαθιά κοινωνική και εκπαιδευτική ανισότητα»
Μέτρα για τις πανελλαδικές στη Δυτική Λέσβο ζητά ο Παρασκευαΐδης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητική αποχή στην Αντισσα για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Συμβολική κίνηση αλληλεγγύης απέναντι στην κρίση του αφθώδους πυρετού
Μαθητική αποχή στην Αντισσα για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στις κάλπες οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό στη Λέσβο

Κάλεσμα σε εγγραφές και ψηφοφορία στις 22 και 23 Απριλίου για την ενίσχυση της φωνής των εργαζομένων
Στις κάλπες οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευρωπαϊκή εμπειρία που αλλάζει το σχολείο στο 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Εκπαιδευτικοί ταξίδεψαν, επιμορφώθηκαν και μεταφέρουν νέες ιδέες στη σχολική ζωή
Ευρωπαϊκή εμπειρία που αλλάζει το σχολείο στο 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έως 15 Ιουνίου ο καθαρισμός οικοπέδων στον Δήμο Μυτιλήνης

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας υπενθυμίζει την υποχρέωση καθαρισμού και υποβολής δήλωσης στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr
Έως 15 Ιουνίου ο καθαρισμός οικοπέδων στον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

27 πρόστιμα για μη χρήση κράνους στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων στο πλαίσιο της εκστρατείας μηδενικής ανοχής
27 πρόστιμα για μη χρήση κράνους στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σωματείων της Λήμνου για την Πρωτομαγιά

Απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 στο λιμάνι της Μύρινας
Κάλεσμα σωματείων της Λήμνου για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακό κάλεσμα για την Πρωτομαγιά στη Μυτιλήνη

Στις 10.30 στην πλατεία Σαπφούς η συγκέντρωση με αιχμή ακρίβεια, εργασιακά και την κρίση στην τοπική οικονομία λόγω αφθώδους πυρετού
Απεργιακό κάλεσμα για την Πρωτομαγιά στη Μυτιλήνη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Απάτη με θύμα 90χρονη στο Πλωμάρι

Έδωσε 10.400 ευρώ σε επιτήδειους που προσποιήθηκαν ότι ο γιος της νοσηλεύεται
Απάτη με θύμα 90χρονη στο Πλωμάρι
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκε κλοπή σε σπίτι στη Μυτιλήνη

Ταυτοποιήθηκε 44χρονος δράστης ενώ βρέθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κλοπιμαίων
Εξιχνιάστηκε κλοπή σε σπίτι στη Μυτιλήνη