Επαναλειτουργία του ιστορικού πολυχώρου του Κήπου της Παναγιάς στην Αγιάσο
Σας περιμένει για να ζήσετε τη μαγεία της ιστορίας και της παράδοσης!
Δημοσίευση 26/9/2024
Ο Ιστορικός Πολυχώρος του Κήπου της Παναγιάς στην Αγιάσο άνοιξε ξανά τις πόρτες του και καλεί τους επισκέπτες να απολαύσουν την ομορφιά και την παράδοση που πλαισιώνουν τον ξεχωριστό αυτόν χώρο. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, ο Κήπος της Παναγιάς προσφέρει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και γευστικές απολαύσεις με παραδοσιακά γλυκά, ενώ η πανοραμική θέα του αγκαλιάζει ολόκληρο το γραφικό χωριό.
Η ιστορία του χώρου είναι στενά συνδεδεμένη με την παράδοση και τον πολιτισμό της Αγιάσου. Ο δάσκαλος και ιστοριογράφος Στρατής Π. Κολαξιζέλης, στο έργο του «Θρύλος και Ιστορία της Αγιάσου της Νήσου Λέσβου», αναφέρει πως ο Αγάθωνας ο Εφέσιος ήταν αυτός που καλλιέργησε τον παρακείμενο κήπο για να συντηρήσει το αρχικό μοναστήρι που χτίστηκε στον χώρο των σημερινών παρεκκλησίων Ζωοδόχου Πηγής και Αγάθωνος Εφεσίου (κατά κόσμον Αγία Σωτήρα). Στον κήπο φύτεψε δέντρα, κηπευτικά και κυψέλες μελισσών για κερί και μέλι, ενώ στην είσοδο έχτισε ένα μικρό ξενώνα με τρία δωμάτια. Αυτός ο χώρος ονομάστηκε Κήπος της Παναγίας.
Η ανέγερση του νέου ναού της Παναγίας, στον χώρο όπου βρίσκεται ο σημερινός ναός, πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1170 - 1173 μ.Χ., λόγω των καταστροφών που προκαλούσαν οι πλημμύρες του χειμάρρου Απέσου στο παλιό μοναστήρι. Ο Κήπος της Παναγίας περιήλθε τότε στον νέο ναό, ενώ το 1890 η Εκκλησία διαμόρφωσε το ψηλότερο μέρος του κήπου, δημιουργώντας μια μικρή πλατεία και ξαναχτίζοντας το ερειπωμένο καφενείο, το οποίο ονομάστηκε «Καφενείον η Τερψιθέα».
Το 1938, ο Στέφανος Βρανίδης δώρισε στην Εκκλησία της Παναγίας ένα ακίνητο δίπλα στον Κήπο της Παναγίας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος θεατρικών παραστάσεων, ενώ από το 1946 μέχρι το 1973 ο Κήπος φιλοξενούσε και θερινό κινηματογράφο με την ονομασία «Η Όασις». Σημαντικό σημείο αναφοράς του Κήπου αποτελεί ο γερο-πλάτανος, που σύμφωνα με τον Στρατή Π. Κολαξιζέλη υπολογίζεται να έχει ηλικία άνω των 500 ετών. Ο πλάτανος έχει περάσει από κλαδέματα για να διατηρηθεί, παραμένοντας σύμβολο του χώρου.
Με όλα αυτά τα ιστορικά στοιχεία, η επαναλειτουργία του Κήπου της Παναγιάς αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της Αγιάσου, ενώ προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες. Είτε για έναν χαλαρό καφέ είτε για να δοκιμάσουν παραδοσιακά γλυκά, ο Κήπος της Παναγιάς παραμένει ένας ιστορικός και γευστικός προορισμός.