× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γονείς: Πώς να προσεγγίσουμε τα παιδιά εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΒΕΡΒΕΡΗ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/4/2020

Γονείς: Πώς να προσεγγίσουμε τα παιδιά εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού

Τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε όλοι μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Σχολεία κλειστά για λόγους πρόληψης, γονείς αναστατωμένοι, άνθρωποι που κυκλοφορούν με μάσκες στο δρόμο, και ειδήσεις στην τηλεόραση που αναφέρουν πολλά κρούσματα και νεκρούς. Μέσα σε μια τέτοια πραγματικότητα δεν είναι καθόλου παράξενο, παιδιά αλλά και έφηβοι να αναπτύξουν φόβους και να δυσκολεύονται να τους διαχειριστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασικό μέλημα μας θα πρέπει να είναι να μην τρομοκρατήσουμε τα παιδιά και τους μεταδώσουμε τους φόβους μας αλλά να τα ενημερώσουμε με ηρεμία και να λύσουμε τυχόν απορίες τους.

Καλό θα είναι επομένως, να μην τα βομβαρδίζουμε με πολλές πληροφορίες που δεν μπορούν να διαχειριστούν και να επεξεργαστούν. Να προτιμάμε να απαντάμε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά με ειλικρίνεια, σαφήνεια και με τρόπο ανακουφιστικό.

Ακούστε τα παιδιά. Τα ενθαρρύνουμε να μιλάνε για ο,τι έχουν ακούσει σχετικά με το θέμα και για το πώς αισθάνονται γι αυτό. Μην αποφεύγετε το θέμα. Πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να μας ρωτήσουν για ό,τι τα προβληματίζει. Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις τους με γνώμονα να τα ενημερώσουμε και να τα καθησυχάσουμε.
Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει εμείς οι ίδιοι, την ώρα που θα συζητάμε μαζί τους, να μην είμαστε αγχωμένοι, αλλά ψύχραιμοι! Μοιραζόμαστε τα δικά μας συναισθήματα, προσπαθώντας να είμαστε αισιόδοξοι, παρέχοντας ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τους εξηγούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να προφυλαχθούν. Δηλαδή τακτικό πλύσιμο χεριών, αποφυγή συνωστισμού, περιορισμένες επαφές κλπ. Μέσω αυτής της οδού τα παιδιά θα νιώθουν ότι η κατάσταση με προσοχή, μπορεί να ελεγχθεί.
Επίσης, προσπαθούμε να διατηρούμε όσο γίνεται την συνήθη καθημερινότητα των παιδιών μας.

Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε κατά την περίοδο της κρίσης θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα ρουτίνα που θα πρέπει να περιλαμβάνει δραστηριότητες για παιδιά και οι όποιες απώλειες σχολικού χρόνου θα πρέπει να καλύπτονται με άλλους τρόπους. Τα παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν να παίζουν και να κοινωνικοποιούνται με άλλους, έστω και στο περιβάλλον της οικογένειας. Έτσι, μπορεί αυτή η κρίση να γίνει μια αφορμή να έρθουμε πιο κοντά στα παιδιά και να τους αφιερώσουμε το χρόνο που χρειαζόταν μαζί μας!

Κλείνοντας, να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι οι ενήλικες να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας γιατί τα συναισθήματα των παιδιών στις περισσότερες των περιπτώσεων συνδέονται με το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο ζουν.

*Η Μαρία Βερβέρη είναι Ψυχολογός, ΜSc.Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΒΙΒΛΙΟ

H Nάσια Δαφιώτη στο Βook and Αrt

Το Σάββατο 27 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ