ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Τα μικρά αρτοποιεία είναι σε απόγνωση»
Ο Νίκος Μπουλμπούλης μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για τις εκλογές της Κυριακής στην Ένωση Αρτοποιών Λέσβο καταγγέλοντας παράλληλα και την διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για αποκλεισμό
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/9/2024
Την Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου, από τις 11:00 έως τις 14:00, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές και η γενική συνέλευση της Ένωσης Αρτοποιών Λέσβου στο Επιμελητήριο Λέσβου, όπως ανάφερε ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Μπουλμπούλης, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Θράσο Αβραάμ.
Ο κ. Μπουλμπούλης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, παρά τις διαχρονικές αυξήσεις στο κόστος των πρώτων υλών, του πετρελαίου και του ρεύματος, η τιμή του ψωμιού έχει παραμείνει σταθερή τα τελευταία 8-9 χρόνια. «Το κόστος αυτό το καλούμαστε να το καλύψουμε εμείς», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη πανελλαδικά, με πολλά μικρά αρτοποιεία να κλείνουν.
Ένα από τα κυριότερα αιτήματα της Ομοσπονδίας Αρτοποιών προς την κυβέρνηση είναι η επιβολή πλαφόν στο ρεύμα και στο πετρέλαιο, καθώς το συνεχώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος καθιστά τη βιωσιμότητα των μικρών αρτοποιείων δυσχερή. Παρά τις κάποιες επιδοτήσεις που έχουν δοθεί, αυτές θεωρούνται ανεπαρκείς. Ο κ. Μπουλμπούλης έθεσε το ζήτημα της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο για τους μικρούς αρτοποιούς, παρομοιάζοντας την κατάσταση με εκείνη των εφοπλιστών, οι οποίοι απολαμβάνουν αφορολόγητο καύσιμο.
Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που επηρεάζει τον κλάδο είναι η αυξανόμενη κυριαρχία των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, οι οποίες προσφέρουν ψωμί και αρτοσκευάσματα από κατεψυγμένες ζύμες, απομακρύνοντας έτσι τους καταναλωτές από τα παραδοσιακά αρτοποιεία της γειτονιάς. Ο πρόεδρος της Ένωσης τόνισε ότι αυτή η απελευθέρωση της αγοράς έχει καταστρέψει τον κλάδο και ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να υποστηρίξουν τα μικρά αρτοποιεία, που προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα.
Η ανησυχία για το μέλλον του επαγγέλματος είναι έντονη, καθώς πολλοί νέοι αποφεύγουν να συνεχίσουν την παράδοση της αρτοποιίας, θεωρώντας την όχι μόνο οικονομικά μη ελκυστική αλλά και εξαιρετικά απαιτητική. «Είναι ένα βάρβαρο επάγγελμα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουλμπούλης, επισημαίνοντας τις σωματικές και ψυχικές θυσίες που απαιτεί η αρτοποιία.
Η κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται και από τις εκλογές της Κυριακής, με τον πρόεδρο της Ένωσης να καλεί όλους τους συναδέλφους αρτοποιούς να συμμετάσχουν ενεργά, να καταθέσουν υποψηφιότητες και να ψηφίσουν, τονίζοντας τη σημασία της μαζικής συμμετοχής στη διαμόρφωση της στρατηγικής του κλάδου για το μέλλον.
Αποκλεισμός από τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης: Καταγγελίες για αδιαφάνεια και άνιση μεταχείριση
Μια σοβαρή καταγγελία για αποκλεισμό από τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης έφερε στην επιφάνεια ο Νίκος Μπουλμπούλης. Απαντώντας σε ερώτηση του Θράσου Αβραάμ ισχυρίστηκε, ότι, παρά την αίτησή του για συμμετοχή, ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του αποκλείστηκαν από τις εκλογικές διαδικασίες του Συλλόγου.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι έμποροι είχαν καταθέσει αιτήσεις συμμετοχής εδώ και δύο μήνες, διεκδικώντας να ακουστούν τα προβλήματα του κλάδου και να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Ωστόσο, η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου φέρεται να μην προχώρησε σε συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, παρακωλύοντας έτσι τη διαδικασία, κάτι που, σύμφωνα με τον έμπορο, αποτελεί υπαιτιότητα του ΔΣ και όχι των ενδιαφερομένων.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η απόφαση για αποκλεισμό έγινε με πρόσχημα ότι ορισμένοι αιτούντες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του Καταστατικού, κάτι που χαρακτηρίζει «παραμύθια» και «ψέματα». Ο Νίκος Μπουλμπούλης τονίζει ότι το καταστατικό του Συλλόγου είναι σαφές και ότι οι αιτήσεις ήταν σύμφωνες με τους κανόνες. «Αυτό που έγινε είναι αδιανόητο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι θεωρεί την πράξη αυτή ως μια συνειδητή επιλογή της Διοίκησης να μην επιτρέψει την ύπαρξη αντίθετων φωνών στον Σύλλογο.
Η καταγγελία φέρνει στο φως ένα σοβαρό ζήτημα αδιαφάνειας και άνισης μεταχείρισης στο εσωτερικό του Συλλόγου, καθώς φαίνεται πως αποκλείονται μέλη που θα μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα και να εκπροσωπήσουν μια διαφορετική άποψη. Ο ίδιος ο κ.Μπουλμπούλης έκανε λόγο για «μαζικότητα» και «συμμετοχή όλων» σε μια περίοδο που οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται υποστήριξη, επισημαίνοντας την ανάγκη για διαφάνεια και συνεργασία μεταξύ των εμπόρων.