× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μικροί οινοπαραγωγοί με πιστοποίηση

Ανώτατο όριο παραγωγής τα 1.000 εκατόλιτρα κρασιού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/9/2024

Μικροί οινοπαραγωγοί με πιστοποίηση
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την πιστοποίηση των ανεξάρτητων μικρών παραγωγών κρασιού, καθορίζονται με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, η οποία αναρτήθηκε στη διαύγεια.
Προκειμένου ένας εγκατεστημένος στη χώρα οινοπαραγωγός να χαρακτηρίζεται ως «ανεξάρτητος μικρός οινοπαραγωγός» τότε θα πρέπει – μεταξύ άλλων – η ετήσια παραγωγή κρασιού να μην υπερβαίνει τα 1.000 εκατόλιτρα, να είναι  νομικώς και οικονομικώς ανεξάρτητος από οποιονδήποτε άλλον οινοπαραγωγό και οι εγκαταστάσεις να βρίσκονται χωριστά από εκείνες οποιουδήποτε άλλου οινοπαραγωγού και δεν λειτουργεί βάσει άδειας εκμετάλλευσης άλλου επιτηδευματία.
Ο οινοπαραγωγός που αποσκοπεί να πιστοποιηθεί ως ανεξάρτητος μικρός οινοπαραγωγός υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες κατά τόπο Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ).
Ως ετήσια συνολική παραγωγή οίνου θεωρείται η μέση ετήσια παραγωγή για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες αμπελοοινικές περιόδους

Οι προϋποθέσεις
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, ένας ανεξάρτητος μικρός οινοπαραγωγός οφείλει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1.) α)Η ετήσια συνολική του παραγωγή οίνου να μην υπερβαίνει τα 1.000 εκατόλιτρα. Ως ετήσια συνολική παραγωγή οίνου θεωρείται η μέση ετήσια παραγωγή για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες αμπελοοινικές περιόδους. Ως αμπελοοινική περίοδος νοείται κάθε διαδοχική περίοδος 12 μηνών από την 1η  Αυγούστου έως 31η Ιουλίου. Στην περίπτωση οινοπαραγωγού που δραστηριοποιείται για πρώτη φορά λαμβάνεται υπόψη η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή, κατά δήλωσή του, η οποία πρέπει να υπολείπεται του ως άνω ορίου.
β) Στην περίπτωση αποστολής προϊόντων στη Δημοκρατία της Μάλτας, η ετήσια συνολική του παραγωγή οίνου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα20.000 εκατόλιτρα κρασιού.
2) Είναι νομικώς και οικονομικώς ανεξάρτητος από οποιονδήποτε άλλον οινοπαραγωγό.
Το κριτήριο της ανεξαρτησίας από άλλον οινοπαραγωγό θεωρείται ότι δεν πληρούνται όταν υφίστανται δεσμοί, του οινοποιείου ή των προσώπων που το διοικούν, με άλλα οινοποιεία ή, το εύρος των συνεργασιών του οινοποιείου με άλλα οινοποιεία, που έχουν ως αποτέλεσμα να τεκμαίρεται ότι ένα άλλο οινοποιείο άμεσα ή έμμεσα δύναται να επηρεάσει την εμπορική συμπεριφορά και την χρηματοοικονομική πολιτική του και συνεπώς, το υπό κρίση οινοποιείο δεν καθορίζει ή δύναται να μην καθορίζει κατά τρόπο αυτόνομο, ως ανταγωνιστικό προς άλλο, τη συμπεριφορά του στην αγορά.
Προκειμένου για την εξέταση του κριτηρίου της νομικής και οικονομικής ανεξαρτησίας ελέγχεται:
α) Η νομική μορφή του οινοποιείου και τα στοιχεία των μετόχων, εταίρων ή ιδιοκτητών μέχρι του τελικού φυσικού προσώπου.
β) Η μετοχική σύνθεση και τα εταιρικά μερίδια καθώς και τα δικαιώματα ψήφου των μετόχων ανάλογα με την εταιρική μορφή του οινοποιείου.
γ) Εάν τα πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν στη διοίκηση του οινοποιείου συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου ή ασκούν καθήκοντα σε άλλο οινοποιείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα επηρεασμού των εμπορικών δραστηριοτήτων αυτών.
δ) Εάν υπάρχουν συμβόλαια ή συμφωνίες του οινοποιείου για κάθε μορφής συνεργασία με τρίτους ή αδειοδότηση από τρίτους για παραγωγή ή εμφιάλωση κρασιού.
3) Χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις που βρίσκονται χωριστά από εκείνες οποιουδήποτε άλλου οινοπαραγωγού και δεν λειτουργεί βάσει άδειας εκμετάλλευσης άλλου επιτηδευματία.
4) Όταν δύο ή περισσότεροι μικροί οινοπαραγωγοί συνεργάζονται και η συνδυασμένη ετήσια παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 1.000 εκατόλιτρα ή τις 20.000 εκατόλιτρα, κατά περίπτωση, οι εν λόγω οινοπαραγωγοί μπορούν να θεωρούνται ως ένας και μόνος ανεξάρτητος μικρός οινοπαραγωγός.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βασίλης Ζαμπούνης «Ο παραδοσιακός ελαιώνας εκπέμπει SOS»

Ο πρόεδρος της 4Ε μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm Στο Νησί και την εκπομπή «Μιλάμε Οικονομικά» για το συνέδριο «Ελαιοκομικός Τομέας Προβλήματα και Προοπτικές», που πραγματοποιείται στις 11 και 12 Ιουνίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Βασίλης Ζαμπούνης «Ο παραδοσιακός ελαιώνας εκπέμπει SOS»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι στο Βόρειο Αιγαίο

Το «Ν» αποκαλύπτει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα μειωμένα ποσοστά της ανεργίας στα νησιά της Περιφέρειας
Μειώθηκαν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αυξάνονται τα κρούσματα του αφθώδους πυρετού

Τρεις νέες εστίες της νόσου, μία στην Αγία Παρασκευή και δύο στην Καλλονή
Αυξάνονται τα κρούσματα του αφθώδους πυρετού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοίγει ο δρόμος για την αποζημίωση 111 πληγέντων κτηνοτρόφων από τον αφθώδη

Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα και ήδη έχουν ανέβει τα ονόματα των παραγωγών που έχασαν τα ζώα τους. Το συνολικό ποσό είναι 8.170.764 ευρώ
Ανοίγει ο δρόμος για την αποζημίωση 111 πληγέντων κτηνοτρόφων από τον αφθώδη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερες ανισότητες αλλά και λιγότερα εισοδήματα

Η μελέτη του ΙΟΒΕ αναδεικνύει μια διαφορετική ανάγνωση των οικονομικών δεδομένων για το Βόρειο Αιγαίο
Λιγότερες ανισότητες αλλά και λιγότερα εισοδήματα
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μυτιλήνη υποδέχεται το 5ο Χορωδιακό Φεστιβάλ «Τίτος Ξηρέλλης»

24 χορωδίες και φωνητικά σύνολα από τη Λέσβο, την Ελλάδα και την Τουρκία δίνουν ραντεβού στο Δημοτικό Θέατρο από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου. Δείτε εδώ το πρόγραμμα του φεστιβάλ
Η Μυτιλήνη υποδέχεται το 5ο Χορωδιακό Φεστιβάλ «Τίτος Ξηρέλλης»
ΒΙΒΛΙΟ

Η Tortuguita στην Αθήνα

Συμμετέχει στο Street Market από 10 ως 14 Ιουνίου και σε εκδήλωση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης από 15 ως 22 Ιουνίου
Η Tortuguita στην Αθήνα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα αφθώδους πυρετού σε Αγία Παρασκευή και Μανταμάδο

Σε 37 ανέρχονται οι εκτροφές όπου τα κρούσματα ήταν αρνητικά κατά τους ελέγχους που έγιναν σήμερα 9 Ιουνίου
Κρούσματα αφθώδους πυρετού σε Αγία Παρασκευή και Μανταμάδο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνές συνέδριο για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στον τουρισμό

Από τις 24 έως τις 27 Ιουνίου στη Μυτιλήνη οι εργασίες του ICOT 2026
Διεθνές συνέδριο για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στον τουρισμό
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απάντηση του Παλλεσβιακού Φορέα Πρωτογενούς Τομέα στον Σπύρο Πρωτοψάλτη

«Οι κτηνοτρόφοι πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα της κρίσης. Η Πολιτεία οφείλει να αναζητήσει τις δικές της ευθύνες»
Απάντηση του Παλλεσβιακού Φορέα Πρωτογενούς Τομέα στον Σπύρο Πρωτοψάλτη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τριετής σύμβαση δακοκτονίας στη Λέσβο ύψους 4,14 εκατ. ευρώ

Έως το τέλος του 2028 οι δολωματικοί ψεκασμοί για την προστασία των ελαιώνων του νησιού
Τριετής σύμβαση δακοκτονίας στη Λέσβο ύψους 4,14 εκατ. ευρώ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιακή άνοδος των αφίξεων Τούρκων τουριστών στη Λέσβο

Το Μπαϊράμι κάνει καλό στον τουρισμό-Σχεδόν διπλασιάστηκαν τον Μάιο του 2026, ενώ το α’ πεντάμηνο καταγράφει αύξηση άνω του 48% σε σχέση με πέρυσι
Εντυπωσιακή άνοδος των αφίξεων Τούρκων τουριστών στη Λέσβο