Μικροί οινοπαραγωγοί με πιστοποίηση
Ανώτατο όριο παραγωγής τα 1.000 εκατόλιτρα κρασιού
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/9/2024
Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την πιστοποίηση των ανεξάρτητων μικρών παραγωγών κρασιού, καθορίζονται με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, η οποία αναρτήθηκε στη διαύγεια.
Προκειμένου ένας εγκατεστημένος στη χώρα οινοπαραγωγός να χαρακτηρίζεται ως «ανεξάρτητος μικρός οινοπαραγωγός» τότε θα πρέπει – μεταξύ άλλων – η ετήσια παραγωγή κρασιού να μην υπερβαίνει τα 1.000 εκατόλιτρα, να είναι νομικώς και οικονομικώς ανεξάρτητος από οποιονδήποτε άλλον οινοπαραγωγό και οι εγκαταστάσεις να βρίσκονται χωριστά από εκείνες οποιουδήποτε άλλου οινοπαραγωγού και δεν λειτουργεί βάσει άδειας εκμετάλλευσης άλλου επιτηδευματία.
Ο οινοπαραγωγός που αποσκοπεί να πιστοποιηθεί ως ανεξάρτητος μικρός οινοπαραγωγός υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες κατά τόπο Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ).
Ως ετήσια συνολική παραγωγή οίνου θεωρείται η μέση ετήσια παραγωγή για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες αμπελοοινικές περιόδους
Οι προϋποθέσεις
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, ένας ανεξάρτητος μικρός οινοπαραγωγός οφείλει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1.) α)Η ετήσια συνολική του παραγωγή οίνου να μην υπερβαίνει τα 1.000 εκατόλιτρα. Ως ετήσια συνολική παραγωγή οίνου θεωρείται η μέση ετήσια παραγωγή για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες αμπελοοινικές περιόδους. Ως αμπελοοινική περίοδος νοείται κάθε διαδοχική περίοδος 12 μηνών από την 1η Αυγούστου έως 31η Ιουλίου. Στην περίπτωση οινοπαραγωγού που δραστηριοποιείται για πρώτη φορά λαμβάνεται υπόψη η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή, κατά δήλωσή του, η οποία πρέπει να υπολείπεται του ως άνω ορίου.
β) Στην περίπτωση αποστολής προϊόντων στη Δημοκρατία της Μάλτας, η ετήσια συνολική του παραγωγή οίνου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα20.000 εκατόλιτρα κρασιού.
2) Είναι νομικώς και οικονομικώς ανεξάρτητος από οποιονδήποτε άλλον οινοπαραγωγό.
Το κριτήριο της ανεξαρτησίας από άλλον οινοπαραγωγό θεωρείται ότι δεν πληρούνται όταν υφίστανται δεσμοί, του οινοποιείου ή των προσώπων που το διοικούν, με άλλα οινοποιεία ή, το εύρος των συνεργασιών του οινοποιείου με άλλα οινοποιεία, που έχουν ως αποτέλεσμα να τεκμαίρεται ότι ένα άλλο οινοποιείο άμεσα ή έμμεσα δύναται να επηρεάσει την εμπορική συμπεριφορά και την χρηματοοικονομική πολιτική του και συνεπώς, το υπό κρίση οινοποιείο δεν καθορίζει ή δύναται να μην καθορίζει κατά τρόπο αυτόνομο, ως ανταγωνιστικό προς άλλο, τη συμπεριφορά του στην αγορά.
Προκειμένου για την εξέταση του κριτηρίου της νομικής και οικονομικής ανεξαρτησίας ελέγχεται:
α) Η νομική μορφή του οινοποιείου και τα στοιχεία των μετόχων, εταίρων ή ιδιοκτητών μέχρι του τελικού φυσικού προσώπου.
β) Η μετοχική σύνθεση και τα εταιρικά μερίδια καθώς και τα δικαιώματα ψήφου των μετόχων ανάλογα με την εταιρική μορφή του οινοποιείου.
γ) Εάν τα πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν στη διοίκηση του οινοποιείου συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου ή ασκούν καθήκοντα σε άλλο οινοποιείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα επηρεασμού των εμπορικών δραστηριοτήτων αυτών.
δ) Εάν υπάρχουν συμβόλαια ή συμφωνίες του οινοποιείου για κάθε μορφής συνεργασία με τρίτους ή αδειοδότηση από τρίτους για παραγωγή ή εμφιάλωση κρασιού.
3) Χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις που βρίσκονται χωριστά από εκείνες οποιουδήποτε άλλου οινοπαραγωγού και δεν λειτουργεί βάσει άδειας εκμετάλλευσης άλλου επιτηδευματία.
4) Όταν δύο ή περισσότεροι μικροί οινοπαραγωγοί συνεργάζονται και η συνδυασμένη ετήσια παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 1.000 εκατόλιτρα ή τις 20.000 εκατόλιτρα, κατά περίπτωση, οι εν λόγω οινοπαραγωγοί μπορούν να θεωρούνται ως ένας και μόνος ανεξάρτητος μικρός οινοπαραγωγός.