Το πεντάευρω χαράτσι τρομοκρατεί πράκτορες και Λιμενικό Ταμείο Λέσβου
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου με τους τουριστικούς πράκτορες να μιλούν για μέτρο καταστροφή σε μια περίοδο που ο τουρισμός του νησιού ανακάμπτει σημαντικά
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/9/2024
Στο προσκήνιο το σοβαρό θέμα της αναδρομικής καταβολής τέλους 5 ευρώ ανά επιβάτη για τα καραβάκια που έρχονται από την Τουρκία, βάσει υπουργικής απόφασης που τέθηκε σε ισχύ στις 10 Ιουνίου φέρνει η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, εκπρόσωποι από την Τουρκία, οι πράκτορες που αντιπροσωπεύουν τα καραβάκια στη Λέσβο και ο δικηγόρος Νίκος Χωριατέλλης εκ μέρους των πρακτόρων. Από την πλευρά του Δήμου Mυτιλήνης συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκος Γιαννάκας ενώ από το Λιμενικό Ταμείο ήταν ο πρόεδρος Τάκης Τακτικός και ο αντιπρόεδρος Χρήστος Δαγιέλλης.
Οι αντιδράσεις είναι έντονες, καθώς οι πράκτορες θα πρέπει να καταβάλουν υπέρογκα ποσά, με τον Άρη Λαζαρή να αναφέρει στο πλαίσιο της συζήτησης ότι το ποσό που πρέπει να καταβληθεί φτάνει στις 500.000 ευρώ. Παρά τις προσπάθειες για αναβολή της εφαρμογής του μέτρου, η κυβερνητική απόφαση παραμένει αμετάβλητη.
Παρά τις ελπίδες για μια περίοδο χάριτος, η εφαρμογή του μέτρου δεν ανεστάλη, και το Λιμενικό Ταμείο είναι υποχρεωμένο να ζητήσει τα αναδρομικά ποσά από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Τάκης Τακτικός, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι είχε θέσει το θέμα στο Υπουργείο κατά τη διάρκεια της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη που συμμετείχε, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν ότι το μέτρο θα εφαρμοσθεί οπωσδήποτε και μάλιστα τόνισε ότι άλλα λιμενικά ταμεία το έχουν ήδη εφαρμόσει.
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Χρήστου Δαγιέλλη ο οποίος σημείωσε ότι το Λιμενικό Ταμείο δεν φέρει ευθύνη για το χαράτσι αυτό, το οποίο τόνισε είναι νόμος του κράτους και πρέπει να εφαρμοσθεί υποχρεωτικά.
Οι εκπρόσωποι των τουριστικών πρακτόρων εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες αυτού του μέτρου, δεδομένου ότι οι εταιρείες δεν αύξησαν τις τιμές των εισιτηρίων, με στόχο να στηρίξουν τον τουρισμό στο νησί. Σημείωσαν ότι οι συνδέσεις της Λέσβου με τα τουρκικά παράλια προσφέρουν τις χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με άλλες συνδέσεις μεταξύ των ελληνικών νησιών και της Τουρκίας. Μάλιστα ως παράδειγμα αναφέρθηκαν στη Ρόδο όπου η τιμή του εισιτηρίου για τους Τούρκους είναι 90 ευρώ.
Το αρνητικό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι πολλές εταιρείες με την εξέλιξη αυτή σκέφτονται να σταματήσουν τα δρομολόγια ενώ ο τουριστικός πράκτορας Φώτης Αβντάν ανακοίνωσε ότι η εταιρεία που υλοποιεί τη γραμμή Σμύρνη – Μυτιλήνη αποφάσισε μετά τις εξελίξεις αυτές να αναστείλει το δρομολόγιο.
Ωστόσο και αυτό είναι καλό να αναφερθεί, η συγκεκριμένη εταιρεία εδώ και αρκετό καιρό, από την αρχή του καλοκαιριού είχε δεύτερες σχέσεις για τη βιωσιμότητα του δρομολογίου, ωστόσο είχε λάβει την απόφαση τότε να το συνεχίσει για αυτή τη σεζόν. Προφανώς μετά τις εξελίξεις με το χαράτσι των πέντε ευρώ, βρήκε καλή αφορμή για να ανακοινώσει τη διακοπή του δρομολογίου.
Το επόμενο βήμα που προέκυψε από τη σύσκεψη είναι η αναζήτηση πιθανών λύσεων ή διακανονισμών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Παρόλο που το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει την κυβερνητική απόφαση, οι εκπρόσωποι των τουριστικών πρακτόρων και των ακτοπλοϊκών εταιρειών αναμένεται να επιδιώξουν διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση για να εξετάσουν την πιθανότητα αλλαγής της απόφασης ή εναλλακτικών λύσεων που θα μετριάσουν το οικονομικό βάρος που προκύπτει από την αναδρομική εφαρμογή του τέλους.
Επιπλέον, θα εξεταστούν οι δυνατότητες για πιθανές νομικές ενέργειες που θα μπορούσαν να μειώσουν την πίεση στις ακτοπλοϊκές εταιρείες και να προστατέψουν τον τουρισμό.Οι πράκτορες ενδέχεται να αναζητήσουν υποστήριξη και από άλλα λιμενικά ταμεία και φορείς, προκειμένου να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση για την επανεξέταση του μέτρου σε κεντρικό επίπεδο.
Δείτε το βίντεο: