× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρά την πρόοδο, έχουν ακόμα να γίνουν πολλά για την εκπαίδευση των προσφύγων

Σύμφωνα με την έκθεση της ΥΑ του ΟΗΕ, περίπου 7,2 εκατομμύρια προσφυγόπουλα παραμένουν εκτός σχολείου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/9/2024

Παρά την πρόοδο, έχουν ακόμα να γίνουν πολλά για την εκπαίδευση των προσφύγων
' χρόνος ανάγνωσης

Πέντε χρόνια μετά την υιοθέτηση της Στρατηγικής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων έως το 2030 από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η φετινή έκθεση για την εκπαίδευση αναδεικνύει μια μικτή εικόνα. Αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εγγραφή και την εκπαίδευση των προσφύγων σε παγκόσμιο επίπεδο, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την πλήρη αξιοποίηση της δύναμης της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 7,2 εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες παραμένουν εκτός σχολείου λόγω μιας σειράς παραγόντων, όπως η ανασφάλεια, η έλλειψη πολιτικών για συμπεριληπτική εκπαίδευση, οι περιορισμένες υποδομές και τα γλωσσικά εμπόδια. Αυτές οι προκλήσεις θέτουν σε κίνδυνο τη μελλοντική ευημερία των νέων προσφύγων και τους στερούν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μέσο ποσοστό εγγραφής των προσφύγων για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 έφτασε στο 37% για την προσχολική εκπαίδευση, στο 65% για την πρωτοβάθμια και στο 42% για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, η εγγραφή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέμεινε στάσιμη στο 7%, το μισό του στόχου του 15% που έχει τεθεί για το 2030. Παρά την αύξηση του πληθυσμού των νέων προσφύγων σε ηλικία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2023, οι προκλήσεις, όπως τα υψηλά δίδακτρα και η έλλειψη αξιόπιστης σύνδεσης στο διαδίκτυο, εμποδίζουν την πρόοδο.

Η έκθεση αναδεικνύει επίσης τις ανισότητες μεταξύ των φύλων στην πρόσβαση των προσφύγων στην εκπαίδευση, με τα κορίτσια να είναι συχνά πιο ευάλωτα σε διακρίσεις. Παράλληλα, πάνω από 600.000 εκτοπισμένα παιδιά και νέοι από την Ουκρανία παραμένουν εκτός σχολείου λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου, γεγονός που εντείνει την ανάγκη για αποτελεσματικές λύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης ως σωτήριας δύναμης που συνδέεται με μικρότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης στην εφηβεία και πρόωρου γάμου για τα κορίτσια, και με χαμηλότερα ποσοστά βίας και ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς για τα αγόρια. "Η εκπαίδευση ανοίγει πόρτες για μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και επιτρέπει στους πρόσφυγες να κερδίζουν τα προς το ζην και να στηρίζουν τις οικογένειές τους", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παρά τα εμπόδια, έχουν σημειωθεί ενθαρρυντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση έχει διευρυνθεί σε πολλές χώρες υποδοχής, και τα ποσοστά επιτυχίας στις εθνικές εξετάσεις για όσους πρόσφυγες συμμετέχουν είναι συχνά υψηλότερα από τους εθνικούς μέσους όρους. Παράγοντες όπως η δέσμευση εκπαιδευτικών και κυβερνητικών φορέων και η υποστήριξη από προγράμματα όπως το πρόγραμμα υποτροφιών DAFI έχουν συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καλεί τα κράτη υποδοχής, τις κυβερνήσεις, τους δωρητές και τους εταίρους να επιταχύνουν τις προσπάθειες για βιώσιμη διεθνή συνεργασία και να ενισχύσουν τα προγράμματα που καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των προσφύγων. Με την ενίσχυση των πόρων, την επέκταση των προγραμμάτων και την αξιοποίηση καινοτόμων λύσεων, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον που επιτρέπει στα παιδιά και τους νέους πρόσφυγες να μαθαίνουν, να ευημερούν και να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους.

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί αποτελεί ενθάρρυνση, αλλά είναι σαφές ότι απομένει πολύς δρόμος για να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των προσφύγων παγκοσμίως. Η εκπαίδευση μπορεί να είναι το κλειδί για μια καλύτερη ζωή και μια πιο σταθερή και ειρηνική κοινωνία, αλλά απαιτείται συνεχής δέσμευση και δράση από όλους τους εμπλεκόμενους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αλλάζουμε το κλίμα στα FM: «εξωτικές σταδιοδρομίες»

Για να βρεις τον δρόμο σου, «το μυστικό είναι να κινείσαι». Μια συζήτηση με τις περιβαλλοντολόγους Φένια Καλαχάνη και Κέλλυ Νιτόδα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δουλειά, πειθαρχία και όνειρο Ολυμπιακών Αγώνων για τον 17χρονο Βλάση Κιντάκα

Ο 17χρονος από τη Γέρα κατέκτησε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κουνγκ Φου, δουλεύοντας παράλληλα για να στηρίξει την προετοιμασία του- Τι είπε με τον προπονητή του Δ. Λουκαδή στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση της Ένωσης Στρατιωτικών Λέσβου με τη Μαρία Κομνηνάκα

Η βουλευτίνα του ΚΚΕ ενημερώθηκε από τους συνδικαλιστές στρατιωτικούς για τις θέσεις τους επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «κορδέλα της ψυχραιμίας» προβληματίζει σε ΚΤΕΛ της Λέσβου

Το ΚΤΕΛ λέει ότι τα παιδιά είναι ζωηρά — κι ένας οδηγός έβαλε σχοινί για να κρατήσει την «τάξη» στο λεωφορείο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κύκλωμα διακίνησης ξεσκεπάστηκε στη Μυτιλήνη

26χρονος αλλοδαπός συνελήφθη ως μέλος ομάδας οκτώ ατόμων που φέρονται να οργάνωναν μεταφορές μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής γνώρισαν τα φθινοπωρινά πουλιά του νησιού

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στον υγρότοπο Καλλονής με δράσεις παρατήρησης και ενημέρωσης από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση των στρατιωτικών της Λέσβου με τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας και οι επιπτώσεις στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
ΥΓΕΙΑ

Ενημέρωση για τον καρκίνου του μαστού στη Μυτιλήνη

Δράση στην αγορά της Μυτιλήνης από την 1η ΤΟΜΥ Λέσβου σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρουσιάζονται στη Μυτιλήνη τα Πολιτιστικά Masterplans του Βορείου Αιγαίου

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στις 10:00 το πρωί, στο Επιμελητήριο Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλευρό της Χίου μετά τις πυρκαγιές

Ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουρνιάς συνεχάρη την ακαδημαϊκή κοινότητα για τη συμβολή της μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές