× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανεπάρκειες στο ΚΥΤ Λέσβου αναφέρει η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο

Η Λέσβος καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά έλλειψης παροχών, με το 36% των διαμενόντων να μην λαμβάνει τις προβλεπόμενες συνθήκες υποδοχής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/9/2024

Ανεπάρκειες στο ΚΥΤ Λέσβου αναφέρει η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο
' χρόνος ανάγνωσης

Σημαντικά επίσημα στοιχεία σχετικά με την υποδοχή αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα το 2024 προκύπτουν από τα στατιστικά δεδομένα που δόθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τα οποία δημοσιεύει σήμερα η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA). Τα στοιχεία αναφέρονται στην 30η Ιουνίου 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που αφορούν όλες τις δομές της ενδοχώρας αλλά και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, σε αυτές διέμεναν συνολικά 18.412 άτομα την 30/6/2024. Ένα σημαντικό ποσοστό 18% των διαμένοντων στις δομές (συνολικά 3.312 άτομα), παραμένει εκεί χωρίς να του παρέχονται υλικές συνθήκες υποδοχής (πχ. σίτιση, οικονομικό βοήθημα κλπ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λέσβος καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά έλλειψης παροχών, με το 36% των διαμενόντων να μην λαμβάνει τις προβλεπόμενες συνθήκες υποδοχής. Την 30η Ιουνίου 2024 όταν δόθηκαν τα στοιχεία στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, 3.489 ήταν οι διαμένοντες στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Λέσβο.

Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική νομοθεσία προβλέπει την παροχή οικονομικού βοηθήματος σε όλους τους αιτούντες/ούσες άσυλο που διαμένουν στο σύστημα υποδοχής της χώρας, ωστόσο στην πράξη πολλοί/ες δεν το λαμβάνουν ή καθυστερούν πολύ να το λάβουν αν και το δικαιούνται. Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ως προς τη λήψη του οικονομικού βοηθήματος ότι την 30η Ιουνίου 2024, από τα 15.100 άτομα που διέμεναν σε καμπ και ταυτόχρονα δικαιούνταν οικονομικό βοήθημα, μόνον τα 6.505 άτομα το λάμβαναν, ενώ 8.595 άτομα δεν το λάμβαναν αν και το δικαιούνταν (ποσοστό λήψης 43%).

Την 30η Ιουνίου 2024, 4.834 ανήλικοι/ες διέμεναν σε όλα τα προσφυγικά καμπς (26% του συνολικού πληθυσμού). Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων που διέμεναν στα προσφυγικά καμπς της τάξης του 34% είναι γυναίκες: 6.266 από τα 18.412 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνουμε επίσης ότι τα στοιχεία που παρείχε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και παρουσιάζουμε σήμερα, είναι ανεπίκαιρα ως προς τους αριθμούς των ευάλωτων ατόμων στις δομές. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ο σχετικός πίνακας που περιλαμβάνεται είναι ακριβές αντίγραφο εκείνου που είχε δοθεί πριν μερικούς μήνες, με ημερομηνία αναφοράς την 31/12/2023. Με αυτό το δεδομένο, δεν μπορούν να εξαχθούν δεδομένα και συμπεράσματα για τους ευάλωτους πληθυσμούς στις δομές και την κάλυψη των αναγκών τους.

Οι κυριότερες χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στις δομές εξακολουθούν να είναι χώρες με εστίες συγκρούσεων, καταρρίπτοντας το αφήγημα περί αποκλειστικά οικονομικών μεταναστών/ριών που αναπαράγεται συχνά απαξιωτικά στον δημόσιο λόγο. Συγκεκριμένα, η κύρια εθνικότητα των διαμενόντων στα καμπς είναι το Αφγανιστάν (27%), και ακολουθεί η Συρία (23%).

Τέλος, τα στοιχεία περιλαμβάνουν δεδομένα για το προσωπικό που εργάζεται στις δομές, που αποκαλύπτουν ότι συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας. Σε ό,τι αφορά το υγειονομικό προσωπικό, είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις δομές εργάζονται συνολικά 29 γιατροί (για συνολικά 18.412 άτομα, δηλαδή 1 γιατρός για κάθε 635 άτομα κατά μέσο όρο!). Σε 13 από τις συνολικά 32 δομές δεν υπάρχει καθόλου γιατρός, κάποιες από τις οποίες στις 30.06.2024 φιλοξενούσαν αρκετές εκατοντάδες, μέχρι και χιλιάδες ανθρώπων (ενδεικτικά: Σάμος 2.255 διαμένοντες, Κως 1.263 διαμένοντες, Κατσικάς 789 διαμένοντες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ότι αφορά ευρύτερα το προσωπικό, στην πλειοψηφία των δομών υπάρχει 1 ή κανένας/καμία ψυχολόγος, 1 ή καμία μαία, 1 ή κανένας/καμία κοινωνικός λειτουργός. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι επίσης εξαιρετικά ανεπαρκές: Συνολικά 92 νοσηλευτές/ριες σε όλες τις δομές, δηλαδή 1 για κάθε 200 άτομα κατά μέσο όρο.

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στην παρουσία διερμηνέων, με μόλις 69 διερμηνείς σε όλες τις δομές (1 διερμηνέας για κάθε 267 άτομα): αριθμός ελάχιστός, αν αναλογιστούμε ότι σε κάθε δομή υπάρχουν ανάγκες διερμηνείας σε πολλές γλώσσες. Ενδεικτικά, σε 20 από τις 32 δομές υπάρχει ένας/μία ή και κανένας διερμηνέας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στα 45 της, φοιτήτρια Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η ενήλικη μαθήτρια του ΕΠΑΛ Καλλονής μοιράστηκε την εμπειρία της ανώνυμα, διότι θεωρεί ότι μπορεί να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους που θέλουν να κυνηγήσουν στόχους και όνειρα σε μεγαλύτερη ηλικία
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πανιά γεμάτα Αιγαίο στην Aegean Regatta 2025

Η καρδιά της ελληνικής ιστιοπλοΐας χτυπά από τη Μύρινα μέχρι τη Μυτιλήνη με 5 αγώνες και ξεχωριστές εκδηλώσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τιμή στην Αγία Παρασκευή από τους απογόνους του Κιοστέ

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων Μυτιλήνης τίμησε την πολιούχο του χωριού των προγόνων με εικόνες-κειμήλια από τη Μικρασία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στη Λήμνο δύο γυναικών για παράνομο εμπόριο

Δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 39χρονος στην Αγιάσο για κλοπή και οπλοκατοχή

Εκκρεμούσαν καταδίκες εις βάρος του
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μεθυσμένος οδηγός στη Μυτιλήνη

Χτύπησε «κόκκινο» στο αλκοτέστ -Σύλληψη 65χρονου για επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Όχι της ΔΗΠΑΚ στο νέο πειθαρχικό δίκαιο για το Δημόσιο

Το νέο νομοσχέδιο καταργεί στην ουσία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των υπαλλήλων για μονιμότητα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πρωτιές από το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης

Μια χρονιά με δυσκολίες, στερήσεις και όνειρα για το μέλλον περιγράφουν απόφοιτοι του σχολείου που ετοιμάζουν βαλίτσες για υψηλόβαθμες σχολές σε όλη την Ελλάδα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Δεν πάει άλλο με τις διακοπές ρεύματος!»

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να δώσει λύση στο πρόβλημα των επαναλαμβανόμενων διακοπών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κάλεσμα ομάδας δασοπυρόσβεσης Πολιχνίτου για άμεση δράση

Πρωτοβουλία για ανοιχτή συνάντηση την Κυριακή 27 Ιουλίου στο Πολύκεντρο, με στόχο τη συλλογική διεκδίκηση λύσεων για το νερό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αντίο με σεβασμό στη Νίκη Γεωργή

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποχαιρετά ένα από τα παλαιότερα και πιο αγαπητά του μέλη