× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανεπάρκειες στο ΚΥΤ Λέσβου αναφέρει η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο

Η Λέσβος καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά έλλειψης παροχών, με το 36% των διαμενόντων να μην λαμβάνει τις προβλεπόμενες συνθήκες υποδοχής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/9/2024

Ανεπάρκειες στο ΚΥΤ Λέσβου αναφέρει η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο
' χρόνος ανάγνωσης

Σημαντικά επίσημα στοιχεία σχετικά με την υποδοχή αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα το 2024 προκύπτουν από τα στατιστικά δεδομένα που δόθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τα οποία δημοσιεύει σήμερα η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA). Τα στοιχεία αναφέρονται στην 30η Ιουνίου 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που αφορούν όλες τις δομές της ενδοχώρας αλλά και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, σε αυτές διέμεναν συνολικά 18.412 άτομα την 30/6/2024. Ένα σημαντικό ποσοστό 18% των διαμένοντων στις δομές (συνολικά 3.312 άτομα), παραμένει εκεί χωρίς να του παρέχονται υλικές συνθήκες υποδοχής (πχ. σίτιση, οικονομικό βοήθημα κλπ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λέσβος καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά έλλειψης παροχών, με το 36% των διαμενόντων να μην λαμβάνει τις προβλεπόμενες συνθήκες υποδοχής. Την 30η Ιουνίου 2024 όταν δόθηκαν τα στοιχεία στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, 3.489 ήταν οι διαμένοντες στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Λέσβο.

Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική νομοθεσία προβλέπει την παροχή οικονομικού βοηθήματος σε όλους τους αιτούντες/ούσες άσυλο που διαμένουν στο σύστημα υποδοχής της χώρας, ωστόσο στην πράξη πολλοί/ες δεν το λαμβάνουν ή καθυστερούν πολύ να το λάβουν αν και το δικαιούνται. Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ως προς τη λήψη του οικονομικού βοηθήματος ότι την 30η Ιουνίου 2024, από τα 15.100 άτομα που διέμεναν σε καμπ και ταυτόχρονα δικαιούνταν οικονομικό βοήθημα, μόνον τα 6.505 άτομα το λάμβαναν, ενώ 8.595 άτομα δεν το λάμβαναν αν και το δικαιούνταν (ποσοστό λήψης 43%).

Την 30η Ιουνίου 2024, 4.834 ανήλικοι/ες διέμεναν σε όλα τα προσφυγικά καμπς (26% του συνολικού πληθυσμού). Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων που διέμεναν στα προσφυγικά καμπς της τάξης του 34% είναι γυναίκες: 6.266 από τα 18.412 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνουμε επίσης ότι τα στοιχεία που παρείχε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και παρουσιάζουμε σήμερα, είναι ανεπίκαιρα ως προς τους αριθμούς των ευάλωτων ατόμων στις δομές. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ο σχετικός πίνακας που περιλαμβάνεται είναι ακριβές αντίγραφο εκείνου που είχε δοθεί πριν μερικούς μήνες, με ημερομηνία αναφοράς την 31/12/2023. Με αυτό το δεδομένο, δεν μπορούν να εξαχθούν δεδομένα και συμπεράσματα για τους ευάλωτους πληθυσμούς στις δομές και την κάλυψη των αναγκών τους.

Οι κυριότερες χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στις δομές εξακολουθούν να είναι χώρες με εστίες συγκρούσεων, καταρρίπτοντας το αφήγημα περί αποκλειστικά οικονομικών μεταναστών/ριών που αναπαράγεται συχνά απαξιωτικά στον δημόσιο λόγο. Συγκεκριμένα, η κύρια εθνικότητα των διαμενόντων στα καμπς είναι το Αφγανιστάν (27%), και ακολουθεί η Συρία (23%).

Τέλος, τα στοιχεία περιλαμβάνουν δεδομένα για το προσωπικό που εργάζεται στις δομές, που αποκαλύπτουν ότι συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας. Σε ό,τι αφορά το υγειονομικό προσωπικό, είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις δομές εργάζονται συνολικά 29 γιατροί (για συνολικά 18.412 άτομα, δηλαδή 1 γιατρός για κάθε 635 άτομα κατά μέσο όρο!). Σε 13 από τις συνολικά 32 δομές δεν υπάρχει καθόλου γιατρός, κάποιες από τις οποίες στις 30.06.2024 φιλοξενούσαν αρκετές εκατοντάδες, μέχρι και χιλιάδες ανθρώπων (ενδεικτικά: Σάμος 2.255 διαμένοντες, Κως 1.263 διαμένοντες, Κατσικάς 789 διαμένοντες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ότι αφορά ευρύτερα το προσωπικό, στην πλειοψηφία των δομών υπάρχει 1 ή κανένας/καμία ψυχολόγος, 1 ή καμία μαία, 1 ή κανένας/καμία κοινωνικός λειτουργός. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι επίσης εξαιρετικά ανεπαρκές: Συνολικά 92 νοσηλευτές/ριες σε όλες τις δομές, δηλαδή 1 για κάθε 200 άτομα κατά μέσο όρο.

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στην παρουσία διερμηνέων, με μόλις 69 διερμηνείς σε όλες τις δομές (1 διερμηνέας για κάθε 267 άτομα): αριθμός ελάχιστός, αν αναλογιστούμε ότι σε κάθε δομή υπάρχουν ανάγκες διερμηνείας σε πολλές γλώσσες. Ενδεικτικά, σε 20 από τις 32 δομές υπάρχει ένας/μία ή και κανένας διερμηνέας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η κοινωνική οικονομία σε πρώτο πλάνο

Στους χώρους του μοναδικού δημοσιογραφικού συνεταιρισμού στο Αιγαίο ξεναγήθηκαν Visit Agiasos, Καλοτρόπιο, ViModo και Business Incubator Gotse Delchev στο πλαίσιο του έργου ELCSEE
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής