Ανεπάρκειες στο ΚΥΤ Λέσβου αναφέρει η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο
Η Λέσβος καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά έλλειψης παροχών, με το 36% των διαμενόντων να μην λαμβάνει τις προβλεπόμενες συνθήκες υποδοχής
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/9/2024

Σημαντικά επίσημα στοιχεία σχετικά με την υποδοχή αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα το 2024 προκύπτουν από τα στατιστικά δεδομένα που δόθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τα οποία δημοσιεύει σήμερα η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA). Τα στοιχεία αναφέρονται στην 30η Ιουνίου 2024.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που αφορούν όλες τις δομές της ενδοχώρας αλλά και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, σε αυτές διέμεναν συνολικά 18.412 άτομα την 30/6/2024. Ένα σημαντικό ποσοστό 18% των διαμένοντων στις δομές (συνολικά 3.312 άτομα), παραμένει εκεί χωρίς να του παρέχονται υλικές συνθήκες υποδοχής (πχ. σίτιση, οικονομικό βοήθημα κλπ).
Η Λέσβος καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά έλλειψης παροχών, με το 36% των διαμενόντων να μην λαμβάνει τις προβλεπόμενες συνθήκες υποδοχής. Την 30η Ιουνίου 2024 όταν δόθηκαν τα στοιχεία στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, 3.489 ήταν οι διαμένοντες στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Λέσβο.
Την 30η Ιουνίου 2024, 4.834 ανήλικοι/ες διέμεναν σε όλα τα προσφυγικά καμπς (26% του συνολικού πληθυσμού). Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων που διέμεναν στα προσφυγικά καμπς της τάξης του 34% είναι γυναίκες: 6.266 από τα 18.412 άτομα.
Σημειώνουμε επίσης ότι τα στοιχεία που παρείχε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και παρουσιάζουμε σήμερα, είναι ανεπίκαιρα ως προς τους αριθμούς των ευάλωτων ατόμων στις δομές. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ο σχετικός πίνακας που περιλαμβάνεται είναι ακριβές αντίγραφο εκείνου που είχε δοθεί πριν μερικούς μήνες, με ημερομηνία αναφοράς την 31/12/2023. Με αυτό το δεδομένο, δεν μπορούν να εξαχθούν δεδομένα και συμπεράσματα για τους ευάλωτους πληθυσμούς στις δομές και την κάλυψη των αναγκών τους.
Οι κυριότερες χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στις δομές εξακολουθούν να είναι χώρες με εστίες συγκρούσεων, καταρρίπτοντας το αφήγημα περί αποκλειστικά οικονομικών μεταναστών/ριών που αναπαράγεται συχνά απαξιωτικά στον δημόσιο λόγο. Συγκεκριμένα, η κύρια εθνικότητα των διαμενόντων στα καμπς είναι το Αφγανιστάν (27%), και ακολουθεί η Συρία (23%).
Τέλος, τα στοιχεία περιλαμβάνουν δεδομένα για το προσωπικό που εργάζεται στις δομές, που αποκαλύπτουν ότι συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας. Σε ό,τι αφορά το υγειονομικό προσωπικό, είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις δομές εργάζονται συνολικά 29 γιατροί (για συνολικά 18.412 άτομα, δηλαδή 1 γιατρός για κάθε 635 άτομα κατά μέσο όρο!). Σε 13 από τις συνολικά 32 δομές δεν υπάρχει καθόλου γιατρός, κάποιες από τις οποίες στις 30.06.2024 φιλοξενούσαν αρκετές εκατοντάδες, μέχρι και χιλιάδες ανθρώπων (ενδεικτικά: Σάμος 2.255 διαμένοντες, Κως 1.263 διαμένοντες, Κατσικάς 789 διαμένοντες).
Σε ότι αφορά ευρύτερα το προσωπικό, στην πλειοψηφία των δομών υπάρχει 1 ή κανένας/καμία ψυχολόγος, 1 ή καμία μαία, 1 ή κανένας/καμία κοινωνικός λειτουργός. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι επίσης εξαιρετικά ανεπαρκές: Συνολικά 92 νοσηλευτές/ριες σε όλες τις δομές, δηλαδή 1 για κάθε 200 άτομα κατά μέσο όρο.
Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στην παρουσία διερμηνέων, με μόλις 69 διερμηνείς σε όλες τις δομές (1 διερμηνέας για κάθε 267 άτομα): αριθμός ελάχιστός, αν αναλογιστούμε ότι σε κάθε δομή υπάρχουν ανάγκες διερμηνείας σε πολλές γλώσσες. Ενδεικτικά, σε 20 από τις 32 δομές υπάρχει ένας/μία ή και κανένας διερμηνέας.