Πως φτιάχνουμε γαύρο μαρινάτο
Ένας καταπληκτικός μεζές για το ούζο της παρέας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/8/2024
Το πρώτο βήμα για την παρασκευή αυτού του καταπληκτικού ουζομεζέ που λέγεται γαύρος μαρινάτος είναι η αγορά φρέσκου πρωινού γαύρου τον οποίο ζητάς από το ψαρά να τον καθαρίσει. Τον πλένεις καλά και τον βάζεις σε στρώσεις στο σουρωτήρι με χοντρό αλάτι ανάμεσα. Δε χρειάζεται πολύ αλάτι, δε θέλουμε να βγει πολύ αλμυρός ο γαύρος, δεν είναι παστός!
Αφήνεις το σουρωτήρι με ένα μπολ για να μαζέψει τα υγρά, στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Τον ξεπλένεις καλά και τραβάς το κεντρικό κοκαλάκι προς τα κάτω μέχρι την ουρά, ανοίγεις έτσι το ψαράκι στα δύο, χωρίς να χωριστούν τα δύο κομμάτια. Το αλάτι έχει ψήσει ελαφρά το ψάρι και αυτή η διαδικασία γίνεται πολύ εύκολα.
Βάζεις τα φιλετάκια σ' ένα μπολ, τα σκεπάζεις με ξύδι και τα αφήνεις άλλες 6-7 ώρες στο ψυγείο. Βλέπεις ότι το χρώμα του ψαριού έχει αλλάξει κι είναι έτοιμο να καταναλωθεί. Στραγγίζεις από το ξύδι, χωρίς να τα ξεπλύνεις και τα τοποθετείς σε ένα μπολ με κάποιο μπαχαρικό, σκόρδο ή καυτερή πιπερίτσα και σκεπάζεις με ελαιόλαδο.Διατηρείται αρκετό καιρό στο ψυγείο.