ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εκπαιδευτικός» πονοκέφαλος, το κυνήγι της κατοικίας στη Λέσβο
Δεκάδες νεοδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αναζητούν αυτό το διάστημα στέγη στο νησί, μετά την τοποθέτηση τους σε σχολεία της πόλης και των χωριών
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 28/8/2024

Νεοδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε κατάσταση νευρικής κρίσης, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ και αυτό θα αποτύπωνε πλήρως την κατάσταση που επικρατεί λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, σε όλη την Ελλάδα όπου καταφτάνουν τρέχοντας χιλιάδες εκπαιδευτικοί ψάχνοντας απεγνωσμένα στέγη για το χειμώνα, σε μία περίοδο που η τουριστική κίνηση εξακολουθεί να είναι υψηλή και η διαθεσιμότητα των σπιτιών πολύ μικρή.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στις νησιωτικές περιφέρειες και κυρίως στα μικρά νησιά όπου δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός σπιτιών ενώ και αυτά που υπάρχουν χρησιμοποιούνται για τουριστικά καταλύματα τουλάχιστον έως και τις αρχές Οκτωβρίου.
Για να αντιληφθεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νεοδιόριστος ή ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός, αρκεί να σκεφτεί ο μισθός του είναι πολύ κοντά στο βασικό μισθό και δεν ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 1.000 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά θα πρέπει να καλυφθεί ενοίκιο, έξοδα σπιτιού και διαμονή, τη στιγμή που οι τιμές ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς είναι στα ύψη και θα πρέπει να δαπανήσει κανείς εξωφρενικά ποσά ακόμη και για απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως είναι το ταξί, ο καφές, το πρόχειρο φαγητό κ.λπ.
Αναφορές εκπαιδευτικών που έχουν τοποθετηθεί σε διευθύνσεις και σχολεία του Νοτίου Αιγαίου κάνουν λόγο για τραγική κατάσταση με ελάχιστα σπίτια διαθέσιμα και πανάκριβα ενοίκια που αγγίζουν τα όρια της παράνοιας.
Τι γίνεται όμως στη Λέσβο και ποια είναι η διαθεσιμότητα σπιτιών προς μίσθωση για τους εκπαιδευτικούς που έρχονται στο νησί;
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Λέσβου Σπύρος Διαμαντίδης μιλώντας στο «Ν» αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση στη Μυτιλήνη και στα χωριά σημειώνοντας ότι αν και υπάρχουν ακόμη σπίτια διαθέσιμα, ωστόσο όσο περνάει ο καιρός η διαθεσιμότητα αυτή μειώνεται σημαντικά.
«Το πρόβλημα είναι ότι ενώ τα αποτελέσματα των πανελλαδικών φέτος βγήκαν πολύ νωρίς και οι φοιτητές ήρθαν εγκαίρως και βρήκαν σπίτια χωρίς δυσκολία, στην περίπτωση των εκπαιδευτικών τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις διαδικασίες τοποθέτησης των αναπληρωτών ενώ και οι νεοδιόριστοι πριν λίγες μέρες έμαθαν που ακριβώς θα υπηρετούν. Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες άνθρωποι να τρέχουν πανικόβλητοι στο νησί μας, να φτάνουν απελπισμένοι στα μεσιτικά γραφεία και να ζητούν βοήθεια χωρίς κάποιες φορές να είναι σίγουροι και για το αν θα τοποθετηθούν τελικά στο νησί.
Αυτό δυστυχώς είναι πολύ αρνητικό γιατί σε διάστημα λίγων ημερών θα πρέπει να βρουν σπίτι, να μετακομίσουν και να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή κάτω από αρκετή πίεση η οποία πολλές φορές έχει αρνητικές συνέπειες. Αυτό σημαίνει ότι πάνω στον πανικό τους μπαίνουν σε σπίτια που δεν τους ικανοποιούν και πολλές φορές κάνουν νέες μετακομίσεις στη διάρκεια της χρονιάς. Όμως αν ήξεραν εγκαίρως που θα τοποθετηθούν τότε θα φρόντιζαν με ηρεμία και χωρίς άγχος να βρουν σπίτι».
Τα σπίτια που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από τους εκπαιδευτικούς σύμφωνα με τον κ. Διαμαντίδη είναι οι γκαρσονιέρες και τα δυάρια τα οποία είναι επιπλωμένα.
«Στην περίπτωση της Λέσβου, υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα σπίτια, όμως δεν είναι πολλά. Οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστεί να ψάξουν λίγο παραπάνω για να βρουν αυτό που θέλουν, σε γενικές γραμμές όμως υπάρχει επάρκεια.
Οι γκαρσονιέρες με δύο χώρους και τα στούντιο ξεκινούν από 200 ευρώ και ανάλογα με την παλαιότητα, τα τετραγωνικά και την επίπλωση που υπάρχει η τιμή αυξάνεται. Σε κάθε περίπτωση πάντως ένας ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει έναν αξιοπρεπές χώρο για να μείνει με 200 έως 250 ευρώ.
Από εκεί και πέρα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες φροντίζουν να επιπλώνουν τα σπίτια που διαθέτουν προς μίσθωση, ώστε να έχουν τα απαραίτητα για την διαμονή του μισθωτή».
Στην αγορά της μισθωμένης κατοικίας αρχές Σεπτεμβρίου μπαίνουν και πολλά ακίνητα τα οποία το καλοκαίρι αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους ως τουριστικές κατοικίες τύπου RBNB.
Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για χώρους που είναι ανακαινισμένοι και πλήρως εξοπλισμένοι με όλα τα απαραίτητα είδη ενώ τα περισσότερα από αυτά καλύπτουν και το κόστος του διαδικτύου και του τηλεφώνου. Εδώ η τιμή ανεβαίνει στα 300 με 450 ευρώ και στην ουσία ο μισθωτής πληρώνει μόνο τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος».
Ο κ. Διαμαντίδης συμβουλεύει τους εκπαιδευτικούς που αναζητούν σπίτι να απευθύνονται σε επαγγελματίες μεσίτες για καλύτερη γρηγορότερη και πιο αξιόπιστη ικανοποίηση της στεγαστικής τους ανάγκης. Όπως τονίζει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κατανοούν απόλυτα την αγωνία τους και είναι πρόθυμοι να τους βοηθήσουν και να τους στηρίξουν στον αγώνα δρόμου για εξεύρεση κατοικίας.