× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ο Πολιτισμός είναι μόνο κωδικοί;»

Στην περίπτωση της Μυτιληνιάς ηθοποιού που δεν κατάφερε να παίξει την παράστασή της στο Λεσβιακό καλοκαίρι, αναφέρεται το μέλος του Συλλόγου Παφλιωτών Αθήνας Μάκης Κουρσούνης. Τι απαντά η Εριφύλη Χιωτέλη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/8/2024

«Ο Πολιτισμός είναι μόνο κωδικοί;»
' χρόνος ανάγνωσης

Στην περίπτωση μιας ηθοποιού της Μυρσίνης Βουρλιώτη που κατάγεται από τα Πάμφιλα και ήθελε να παρουσιάσει το έργο που ανέβασε στο νησί μας, αναφέρεται ο κ. Μάκης Κουρσούνης από το Σύλλογο Παφλιωτών Αθήνας, σε γραπτή επικοινωνία που είχε με το «Ν». Στην αναφορά του ο κ. Κουρσούνης εξηγεί ότι η ηθοποιός αν και έκανε όλες τις διαδικασίες για να ενταχθεί η παράστασή της στο Λεσβιακό Καλοκαίρι, αυτό δεν έγινε ποτέ, χωρίς μάλιστα να της απαντήσει κανείς. Στη συνέχεια ο Σύλλογος προσπάθησε σε συνεργασία με την κοινότητα να καλύψουν τη δαπάνη της εκδήλωσης ωστόσο και πάλι βρήκαν κλειστη την πόρτα της αντιδημαρχίας Πολιτισμού αφού όπως αναφέρουν στο αίτημά τους δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Αναλυτικά ο κ. Κουρσούνης αναφέρει: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν αναφέρομαι στο ‘Λεσβιακό Καλοκαίρι’ γενικά. Ούτε θα γενικεύσω, ούτε θα απλουστεύσω, απλά θα μεταφέρω την εμπειρία κάποιων Παφλιωτών απο την επαφή τους με τον Δήμο.

Η Μυρσίνη Βουρλιώτη είναι μια  ηθοποιός με καταγωγή από τα Πάμφιλα.  Φέτος τον χειμώνα ανέβαζε ένα θεατρικό έργο  στην Αθήνα το οποίο ήθελε  να τον παρουσιάσει και στο νησί της,  στο πλαίσιο των  καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης. Να τονιστεί ότι η Μυρσίνη Βουρλιώτη έχει βραβευθεί για το συγκεκριμένο θεατρικό κείμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έστειλε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που της ζητήθηκαν για την ένταξη της στο Λεσβιακό καλοκαίρι και ενημέρωσε με e-mail την κ.  Χιωτέλλη. Η απάντηση δεν ήρθε ποτέ.

Επειδή κάποια μέλη του Συλλόγου Παφλιωτών Αθήνας είδαν το έργο και τους άρεσε αποφάσισαν να το προτείνουν ως μια διαφορετική πρόταση για το χωριό.

Ήρθαν σε επαφή με τον πρόεδρο του χωριού του εξήγησαν την κατάσταση , μείωσαν όσο μπορούσαν το κόστος και του ζήτησαν  να  επαναφέρει το θέμα στην κα Χιωτέλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κόστος , εδώ γελάμε , ήταν τα εισιτήρια δυο κοριτσιών και μιας απλής μικροφωνικής . Συνολικά 500  και 600 ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας πρότεινε να βάλει τα μισά χρήματα κι εγώ τότε πήρα την πρωτοβουλία να στείλω πάλι e-mail στην κ. Χιωτέλλη.

Απάντηση δεν πήρα ούτε εγώ, απλά μας ενημέρωσε έμμεσα ο Πρόεδρος ότι η εκδήλωση δεν γίνεται γιατί οι κωδικοί έχουν κλείσει και δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα. Επειδή όμως ο πολιτισμός δεν είναι κωδικοί, αποφασίσαμε να βάλουμε τα υπόλοιπα χρήματα , αυτά της μικροφωνικής, από το ταμείο του Συλλόγου .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αντανακλαστικά μας και οι δικοί μας κωδικοί που είναι απ’ ότι φαίνεται διαφορετικοί, μας επέτρεψαν  να κάνουμε την εκδήλωση στα  Πάμφιλα και να δώσουμε βήμα σε δυο νέους ανθρώπους να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό στο χωριό. Τα χαιρετίσματά μας στην εξουσία!».

Το «Ν» επικοινώνησε με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Εριφύλη Χιωτέλλη προκειμένου να δοθεί κάποια εξήγηση για το περιστατικό.

Όπως σημείωσε η κ. Χιωτέλλη τους προηγούμενους μήνες έλαβαν δεκάδες αιτήματα από θιάσους για να ανεβάσουν την παράστασή τους το καλοκαίρι στη Μυτιλήνη. Προφανώς όπως τόνισε επιλέξαμε ελάχιστες, ανάλογα με τον προγραμματισμό του θεάτρου στο κάστρο.

Από εκεί και πέρα αν ήθελε η κοινότητα ή κάποιος σύλλογος από τα Πάμφιλα να επιχορηγηθεί για την παράσταση αυτή, θα μπορούσε εγκαίρως και ως τέλος Μαρτίου που δεχθήκαμε τα σχετικά αιτήματα να το κάνει και φυσικά να χρηματοδοτηθεί. Τονίζω εδώ ότι δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε συλλόγους που δεν έχουν ως έδρα το Δήμο Μυτιλήνης.

Τα Πάμφιλα ζήτησαν να επιχορηγηθούν για την γιορτή του κρασιού, και όχι για την συγκεκριμένη παράσταση. Προφανώς όταν το ζήτησαν δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνει γιατί έχουν κλείσει οι κωδικοί. Μπορεί για τους πολίτες αυτά να φαντάζουν ως γραφειοκρατία και λεπτομέρειες όμως για όσους γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί η αυτοδιοίκηση και οι δήμοι ξέρουν, ότι χωρίς αντίστοιχους κωδικούς και χρήματα δεν μπορεί να γίνει καμιά ενέργεια.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Lost Bodies έρχονται στη Μυτιλήνη

Δωρεάν συναυλία το Σάββατο 30 Μαΐου στο θεατράκι του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Οι Lost Bodies έρχονται στη Μυτιλήνη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Γιάννης Πλούταρχος live στη Μυτιλήνη για μια νύχτα γεμάτη επιτυχίες και συναίσθημα

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης ανεβαίνει στη σκηνή του Κτήματος Οινοφόρος μαζί με την Κατερίνα και full band σε ένα πρόγραμμα που αναμένεται να ξεσηκώσει το κοινό
Ο Γιάννης Πλούταρχος live στη Μυτιλήνη για μια νύχτα γεμάτη επιτυχίες και συναίσθημα
ΒΙΒΛΙΟ

Νέο παιδικό παραμύθι από τη Λέσβια συγγραφέα Στέλλα Πετρίδου

«Ο Ωρίωνας, ο Μάξιμος και οι φανταστικοί τους φίλοι» μεταφέρει μικρούς και μεγάλους σε μια τρυφερή ιστορία για τη φιλία, τη συγχώρεση και τη δύναμη της αποδοχής
Νέο παιδικό παραμύθι από τη Λέσβια συγγραφέα Στέλλα Πετρίδου
ΘΕΑΤΡΟ

Οι φοιτητές της «Αυλαίας» ανεβάζουν τον δικό τους Προμηθέα στη Μυτιλήνη

Με αφετηρία τον αρχαίο μύθο και φόντο τη σημερινή κοινωνία, η νέα παράσταση «Νεύρα Πολέμου Πυρά» επιχειρεί να μιλήσει για έναν κόσμο που πιστεύει πως του ανήκουν τα πάντα
Οι φοιτητές της «Αυλαίας» ανεβάζουν τον δικό τους Προμηθέα στη Μυτιλήνη
ΒΙΒΛΙΟ

Η Μυτιλήνη του 1960 ζωντανεύει μέσα από σπάνιες φωτογραφίες

Η Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών παρουσιάζει έγχρωμες διαφάνειες από τον φακό του Γιάννη Αναγνώστου
Η Μυτιλήνη του 1960 ζωντανεύει μέσα από σπάνιες φωτογραφίες
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μουσικές γέφυρες από την Αγιάσο στη διεθνή κοινότητα

Το Αναγνωστήριο συμμετείχε στο Καρδιολογικό Συνέδριο και στις Πολιτιστικές Διαδρομές
Μουσικές γέφυρες από την Αγιάσο στη διεθνή κοινότητα
ΘΕΑΤΡΟ

Η νεανική ψυχή, γέμισε το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Η Μίρνα Φαφουτέλλη, γράφει για τις παραστάσεις της θεατρικής φοιτητικής ομάδας ΦΩΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Η νεανική ψυχή, γέμισε το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια σκηνή γεμάτη Αιγαίο ετοιμάζουν οι Χοροδοιπόροι στη Μυτιλήνη

Περισσότεροι από 150 χορευτές και μουσικοί σε μια παράσταση αφιερωμένη στη θάλασσα και την παράδοση
Μια σκηνή γεμάτη Αιγαίο ετοιμάζουν οι Χοροδοιπόροι στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

«Το Νησί των Σκλάβων» ρίχνει αυλαία στη Μυτιλήνη

Τελευταία παράσταση στις 25 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και ανοιχτή συζήτηση για το θέατρο, την εξουσία και την κοινωνική δικαιοσύνη με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αναστασία Ζήση
«Το Νησί των Σκλάβων» ρίχνει αυλαία στη Μυτιλήνη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Βοήθεια» από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μυτιλήνης

Μια παράσταση για την τεχνητή νοημοσύνη, τη μοναξιά και τα όρια της ανθρώπινης ελευθερίας στο θεατράκι της Χρυσομαλλούσας
«Βοήθεια» από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

49 χρόνια ΦΟΜ, πέντε χρόνια Πολιτιστική Ανοιξη

Ο Αντρέας Σεφτελής μιλά για την εξέλιξη ενός θεσμού που αγκάλιασε το κοινό της Λέσβου
49 χρόνια ΦΟΜ, πέντε χρόνια Πολιτιστική Ανοιξη