× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ο Πολιτισμός είναι μόνο κωδικοί;»

Στην περίπτωση της Μυτιληνιάς ηθοποιού που δεν κατάφερε να παίξει την παράστασή της στο Λεσβιακό καλοκαίρι, αναφέρεται το μέλος του Συλλόγου Παφλιωτών Αθήνας Μάκης Κουρσούνης. Τι απαντά η Εριφύλη Χιωτέλη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/8/2024

«Ο Πολιτισμός είναι μόνο κωδικοί;»

Στην περίπτωση μιας ηθοποιού της Μυρσίνης Βουρλιώτη που κατάγεται από τα Πάμφιλα και ήθελε να παρουσιάσει το έργο που ανέβασε στο νησί μας, αναφέρεται ο κ. Μάκης Κουρσούνης από το Σύλλογο Παφλιωτών Αθήνας, σε γραπτή επικοινωνία που είχε με το «Ν». Στην αναφορά του ο κ. Κουρσούνης εξηγεί ότι η ηθοποιός αν και έκανε όλες τις διαδικασίες για να ενταχθεί η παράστασή της στο Λεσβιακό Καλοκαίρι, αυτό δεν έγινε ποτέ, χωρίς μάλιστα να της απαντήσει κανείς. Στη συνέχεια ο Σύλλογος προσπάθησε σε συνεργασία με την κοινότητα να καλύψουν τη δαπάνη της εκδήλωσης ωστόσο και πάλι βρήκαν κλειστη την πόρτα της αντιδημαρχίας Πολιτισμού αφού όπως αναφέρουν στο αίτημά τους δεν έλαβαν καμία απάντηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά ο κ. Κουρσούνης αναφέρει: 

«Δεν αναφέρομαι στο ‘Λεσβιακό Καλοκαίρι’ γενικά. Ούτε θα γενικεύσω, ούτε θα απλουστεύσω, απλά θα μεταφέρω την εμπειρία κάποιων Παφλιωτών απο την επαφή τους με τον Δήμο.

Η Μυρσίνη Βουρλιώτη είναι μια  ηθοποιός με καταγωγή από τα Πάμφιλα.  Φέτος τον χειμώνα ανέβαζε ένα θεατρικό έργο  στην Αθήνα το οποίο ήθελε  να τον παρουσιάσει και στο νησί της,  στο πλαίσιο των  καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης. Να τονιστεί ότι η Μυρσίνη Βουρλιώτη έχει βραβευθεί για το συγκεκριμένο θεατρικό κείμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έστειλε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που της ζητήθηκαν για την ένταξη της στο Λεσβιακό καλοκαίρι και ενημέρωσε με e-mail την κ.  Χιωτέλλη. Η απάντηση δεν ήρθε ποτέ.

Επειδή κάποια μέλη του Συλλόγου Παφλιωτών Αθήνας είδαν το έργο και τους άρεσε αποφάσισαν να το προτείνουν ως μια διαφορετική πρόταση για το χωριό.

Ήρθαν σε επαφή με τον πρόεδρο του χωριού του εξήγησαν την κατάσταση , μείωσαν όσο μπορούσαν το κόστος και του ζήτησαν  να  επαναφέρει το θέμα στην κα Χιωτέλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κόστος , εδώ γελάμε , ήταν τα εισιτήρια δυο κοριτσιών και μιας απλής μικροφωνικής . Συνολικά 500  και 600 ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας πρότεινε να βάλει τα μισά χρήματα κι εγώ τότε πήρα την πρωτοβουλία να στείλω πάλι e-mail στην κ. Χιωτέλλη.

Απάντηση δεν πήρα ούτε εγώ, απλά μας ενημέρωσε έμμεσα ο Πρόεδρος ότι η εκδήλωση δεν γίνεται γιατί οι κωδικοί έχουν κλείσει και δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα. Επειδή όμως ο πολιτισμός δεν είναι κωδικοί, αποφασίσαμε να βάλουμε τα υπόλοιπα χρήματα , αυτά της μικροφωνικής, από το ταμείο του Συλλόγου .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αντανακλαστικά μας και οι δικοί μας κωδικοί που είναι απ’ ότι φαίνεται διαφορετικοί, μας επέτρεψαν  να κάνουμε την εκδήλωση στα  Πάμφιλα και να δώσουμε βήμα σε δυο νέους ανθρώπους να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό στο χωριό. Τα χαιρετίσματά μας στην εξουσία!».

Το «Ν» επικοινώνησε με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Εριφύλη Χιωτέλλη προκειμένου να δοθεί κάποια εξήγηση για το περιστατικό.

Όπως σημείωσε η κ. Χιωτέλλη τους προηγούμενους μήνες έλαβαν δεκάδες αιτήματα από θιάσους για να ανεβάσουν την παράστασή τους το καλοκαίρι στη Μυτιλήνη. Προφανώς όπως τόνισε επιλέξαμε ελάχιστες, ανάλογα με τον προγραμματισμό του θεάτρου στο κάστρο.

Από εκεί και πέρα αν ήθελε η κοινότητα ή κάποιος σύλλογος από τα Πάμφιλα να επιχορηγηθεί για την παράσταση αυτή, θα μπορούσε εγκαίρως και ως τέλος Μαρτίου που δεχθήκαμε τα σχετικά αιτήματα να το κάνει και φυσικά να χρηματοδοτηθεί. Τονίζω εδώ ότι δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε συλλόγους που δεν έχουν ως έδρα το Δήμο Μυτιλήνης.

Τα Πάμφιλα ζήτησαν να επιχορηγηθούν για την γιορτή του κρασιού, και όχι για την συγκεκριμένη παράσταση. Προφανώς όταν το ζήτησαν δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνει γιατί έχουν κλείσει οι κωδικοί. Μπορεί για τους πολίτες αυτά να φαντάζουν ως γραφειοκρατία και λεπτομέρειες όμως για όσους γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί η αυτοδιοίκηση και οι δήμοι ξέρουν, ότι χωρίς αντίστοιχους κωδικούς και χρήματα δεν μπορεί να γίνει καμιά ενέργεια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Η Θεία Όλγα ξέρει», σάρωσε η παράσταση του ΦΟΜ στην πρεμιέρα της

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης, οι ηθοποιοί της γνωστής θεατρικής ομάδας έδωσαν ψυχή και σώμα στα κείμενα της Όλγας Χιώτη. Η παράσταση συνεχίζεται σήμερα Κυριακή και την Δευτέρα 16 και 17 Μαρτίου
ΒΙΒΛΙΟ

O Σταύρος Παναγιωτίδης παρουσιάζει τις… άβολες ιστορικές αλήθειες στη Μυτιλήνη

Ο ιστορικός και συγγραφέας θα μιλήσει για τα best seller του βιβλία στο Ξενοδοχείο Λέσβιον στις 28 Μαρτίου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία ξεχωριστά για μικρούς και μεγάλους

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ομάδα «Cineδριάζει» κάθε δεύτερη Παρασκευή

Στην αίθουσα του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ένα νέο εκπαιδευτικό εργαλείο για την εξερεύνηση της Τέχνης

Το Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Tériade παρουσίασε το νέο παιδαγωγικό φυλλάδιο, ενισχύοντας τη σύνδεση των μαθητών με την τέχνη και τον πολιτισμό.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Η καθημερινότητα γίνεται παράσταση, μέσα από το θεατρικό έργο της Όλγας Χιώτη

Την θεατρική παράσταση «Η Θεία Όλγα ξέρει», παρουσιάζει η δραστήρια θεατρική ομάδα του ΦΟΜ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 15, 16 και 17 Μαρτίου στις 20:30, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Σεφτελή
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Θεατρική παράσταση ανέβασε ο Σύλλογος Πολιχνιατών Αθήνας

Ανέβηκε το Σάββατο 8 Μαρτίου 2025 στο θέατρο «Αυλαία» στην Αθήνα
ΜΟΥΣΙΚΗ

Αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη το 2ο Μουσικό Φεστιβάλ Μυτιλήνης

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Μαρτίου η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ από τον Παναγιώτη Χριστόφα, την Εριφύλη Χιωτέλλη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Θοδωρή Λεμπέση
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Οι Μεσοτοπίτες ευχαριστούν όσους στήριξαν το καρναβάλι τους

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τους συμμετέχοντες και τους υποστηρικτές του συλλόγου και του καρναβαλιου
ΜΟΥΣΙΚΗ

M.A.t.E live στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 16 Μαρτίου στο Παράταιρον
ΘΕΑΤΡΟ

«Η θεία Όλγα ξέρει»

Μια σπονδυλωτή σατιρική παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα ΦΟΜ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΙΒΛΙΟ

Το «τείχος της σιωπής» των ομοερωτικών σχέσεων στη μεταπολεμική Ελλάδα

Συνέντευξη του Καθηγητή, Κώστα Γιαννακόπουλου για το νέο του βιβλίο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ